Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι ροδιού από τη Ντίνα Νικολάου

Το πετιμέζι ροδιού είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παρασκευάζεται από το χυμό του ροδιού ο οποίος συμπυκνώνεται με βρασμό μέχρι να μετατραπεί σε παχύρρευστο σιρόπι. Στο εμπόριο μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών υλικών και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

 

 

ΥΛΙΚΑ

2 μελιτζάνες φλάσκες

2 μελιτζάνες λευκές

1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό

½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη

1 πρέζα κανέλα, σκόνη

60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμό από 1 λεμόνι

80 ml πετιμέζι ροδιού

100 γρ. σπόρους ροδιού

½ ματσάκι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Πλένω καλά τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω και τις βάζω απευθείας επάνω στη φωτιά. Ιδανικά τις ψήνω επάνω σε σχάρα κάρβουνου ή σε εστίες γκαζιού. Εναλλακτικά τις ψήνω στο γκριλ του φούρνου. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις γυρίζω τακτικά μέχρι να μαυρίσει εξωτερικά η φλούδα τους και να μαλακώσει η σάρκα τους.

ΒΗΜΑ 2 Μεταφέρω τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι τις κόβω κάθετα στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρώ την μαλακή σάρκα, πετάω τις εξωτερικές φλούδες και ψιλοκόβω με ένα μαχαίρι (δεν τις λιώνω εντελώς).

ΒΗΜΑ 3 Μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το πετιμέζι ροδιού, τα μπαχαρικά και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω απαλά και μοιράζω το μείγμα σε δύο πιάτα. Σκορπίζω την πιπεριά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τους σπόρους ροδιού. Πασπαλίζω με λίγη ακόμη πάπρικα και θαλασσινό αλάτι και σερβίρω αμέσως.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ