Τάρτα με δύο σοκολάτες & φουντούκια από την Ντίνα Νικολάου

Ένα υπέροχο γλυκό... 

Για να καθαρίσετε τα φουντούκια, αφού τα ψήσετε για λίγο στο φούρνο, βάλτε τα μέσα σε μια καθαρή πετσέτα και τρίψτε τα με τα χέρια. Έτσι, θα φύγουν οι φλοίδες.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

100 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο

80 γρ. ζάχαρη

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γρ. σκόνη κακάο, καλής ποιότητας

1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο

Για μαύρη γκανάζ

200 γρ. σοκολάτα 70% κακάο, ψιλοκομμένη

200 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, και χοντροσπασμένα

Για την λευκή γκανάζ

300 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη

160 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, τριμμένα σκόνη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το αλεύρι και το κακάο, κοσκινισμένα, χτυπάω μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ρίχνω το αυγό. Χτυπάω για λίγο ακόμη, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη ζύμη, την οποία πλάθω σε μπάλα, τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο.

ΒΗΜΑ 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα 22 εκ. ή τέσσερα ατομικά ταρτάκια.

ΒΗΜΑ 3 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 24 εκ. και πάχους 1/2 εκ. Το στρώνω προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι). Κόβω ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετώ επάνω από τη ζύμη. Γεμίζω την ταρτιέρα με ρεβίθια ή ρύζι και ψήνω για 15 λεπτά. Βγάζω την ταρτιέρα από τον φούρνο, αφαιρώ τα ρεβίθια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.

ΒΗΜΑ 4 Βγάζω την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 5 Για τις γκανάζ: Βάζω την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνω μέχρι να πάρει μια βράση. Σπάω την σοκολάτα σε ένα μπολ και ρίχνω την καυτή κρέμα γάλακτος. Αφήνω τα υλικά για 1 λεπτό και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα ωραίο μείγμα. Προσθέτω τα φουντούκια, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 6 Για την λευκή γκανάζ ακολουθώ την ίδια ακριβώς διαδικασία.

ΒΗΜΑ 7 Για την τάρτα: Ξεφορμάρω την κρύα τάρτα από την ταρτιέρα και την τοποθετώ σε μια στρογγυλή πιατέλα. Αδειάζω την μαύρη γκανάζ στην μισή ταρτιέρα και την λευκή στην άλλη μισή. Πιάνω την πιατέλα και την κουνάω με προσοχή μέχρι να ενωθούν καλά στην μέση οι δύο κρέμες. Με τις ελάχιστες κρέμες που έχουν απομείνει στα δύο μπολ, διακοσμώ την τάρτα.

ΒΗΜΑ 8 Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

ΒΗΜΑ 9 Κόβω και σερβίρω αμέσως.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ