Για δεύτερη μέρα μαίνεται η πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση- Σε ύφεση σήμερα- Τοξικό το νέφος στην περιοχή, προειδοποιούν οι ειδικοί (φωτό - βίντεο)

«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες» τόνισε ο ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός

Για δεύτερη μέρα συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. 

Όπως δήλωσε, πριν από λίγη ώρα, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής, κ. Χρήστος Λάμπρης, στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο «Η κατάσταση είναι σε ύφεση τώρα. Η πυρκαγιά έχει πέσει σε σχέση με εχτές. Πάμε σε μια συνεχή βελτίωση. Το συμβάν ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη, έστω και σε ύφεση, και υπάρχουν ακόμα προβλήματα...».

«Μιλάμε για δύσκολο συμβάν και πυροσβεστικά και περιβαλλοντολογικά. Πυροσβεστικά, έχουμε μεγάλη επιφάνεια, η στεγασμένη επιφάνεια του κτιρίου πρέπει να είναι περίπου 10 χιλιάδες τετραγωνικά. Από αυτά τα μισά καίγονται. Καίγονται κυρίως πλαστικά και υφάσματα. Το κτίριο είναι ασταθές, ένα μεγάλο μέρος του έχει πέσει, και υπάρχει πρόβλημα να το προσεγγίσουμε. Προσπαθούμε να μην παραμένουμε πολύ χρόνο μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρης.

 

 

«Είναι αρκετά δύσκολα. Οι καπνοί είναι αρκετά τοξικοί γιατί πρόκειται για πλαστικά. Μια μέριμνα δική μας, να περιορίσουμε το συμβάν και την έκλυση των καπνών όσο το δυνατόν μπορούμε πιο γρήγορα. Δεν μπορώ να πω ούτε να κάνω υποθέσεις σχετικά με το λόγο που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Από ό,τι ξέρω ήταν κλειστό το εργοστάσιο. Μιλάμε για ένα πρώην εργοστάσιο που τώρα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος» τόνισε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε «Τέτοιο συμβάν, στην Αττική, τόσο επιβαρυμένο περιβαλλοντολογικά, δεν έχω ξαναζήσει».

Παράλληλα, ο ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τις ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές.

«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως «έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δε θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

 

 

«Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό».

(Photo: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Τόνισε, δε, πως όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά ή ακόμη και να μην καταναλώνονται εάν είναι ιδιαίτερα ρυπασμένα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ