Η Ματίνα Παγώνη προειδοποιεί: Χαθήκαμε αν τα κρούσματα γίνουν τετραψήφιος αριθμός - Μαγιορκίνης: Μάσκες στα σχολεία (βίντεο)

Κρούουν των κώδωνα οι ειδικοί... 

«Τα πράγματα δεν είναι καλά... Η περίοδος μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κρίνει τι θα γίνει μελλοντικά σε πολλά μέτωπα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά).

«Εάν αυξηθούν κι άλλο οι διασωληνώσεις πάει να πει ότι έχουμε φθάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο. Έχουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες περιθώριο για να σταματήσει ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι τριψήφιος, εάν γίνει τετραψήφιος έχει χαθεί το παιχνίδι. Μετά δεν θα μπορεί να ελεγχθεί τίποτα, το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και θα δούμε εικόνες Ιταλίας», είπε η κ. Παγώνη εξηγώντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων όπου χτυπά «κόκκινο», καθώς υπάρχουν και οι παράμετροι της διασποράς, της κατανομής και του αριθμού των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στον Λαγανά της Ζακύνθου όπου το πάρτι μεταφέρθηκε στην παραλία μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έκανε λόγο για ανεπίτρεπτο γεγονός. «Ένας να είναι ασυμπτωματικός το μεταφέρει σε άλλους 50 και 100», είπε σημειώνοντας ότι η ιχνηλάτηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη είπε και εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της χαλαρότητας στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Όπως είπε αυτήν την εβδομάδα βλέπουμε τα αποτελέσματα του περασμένου δεκαημέρου, και το τι συμβαίνει τώρα θα το δούμε σε 15 μέρες. «Το κρίσιμο σημείο είναι τώρα καθώς επιστρέφουν την Κυριακή από διάφορες περιοχές άνθρωποι που μεταφέρουν τον ιό στα μεγάλα αστικά κέντρα», είπε.

«Μέχρι τώρα τις μάχες τις έχουμε κερδίσει, στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε και τον πόλεμο», είπε τονίζοντας ότι εμβόλιο δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο πριν το 2021.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως τον ανησυχεί το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες.

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με την διασωλήνωση μιας κοπέλας 17 ετών, πως είναι ανησυχητικό, αλλά και αναμενόμενο όσο μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες ενώ ανησυχία προκαλούν και τα ορφνά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα. 

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ανεβούν οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα δεν σταθεροποιούνται κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα.

 

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει οι ειδικοί να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω δεύτερους κύματος, ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ εκτίμησε πως θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε «πλήρη κανονικότητα».  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ