Μουσική στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο από τις 31 Αυγούστου

Η Πάτμος, και πιο συγκεκριμένα ο υπαίθριος χώρος του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, θα φιλοξενήσουν το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στις 31 Αυγούστου-5 Σεπτεμβρίου 2012.

Η Πάτμος, και πιο συγκεκριμένα ο υπαίθριος χώρος του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, θα φιλοξενήσουν το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στις 31 Αυγούστου-5 Σεπτεμβρίου 2012.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς
Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται φέτος από την Παρασκευή 31 Αυγούστου έως την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2012 στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή  το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001,  έχει  πλέον καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

Στα 12 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση, σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά  που προσφέρει το νησί  και  οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του.

Ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτμου, Αρχιμουσικός  Άλκης Μπαλτάς έχει κατά επανάληψη επισημάνει τη μοναδικότητα της καλοκαιρινής διοργάνωσης: " Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε.»  Η μεγάλη προσέλευση κοινού, από Έλληνες και ξένους, που συρρέει να απολαύσει τις κατανυκτικές βραδιές του φεστιβάλ, είναι η αδιάψευστη απόδειξη της επιτυχίας του θεσμού.

Και το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, παρά τη δύσκολη συγκυρία, επιμένει και θα προσφέρει στο κοινό ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα,  με 5 συνολικά συναυλίες κάθε μία από τις οποίες έχει το δικό της μουσικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Επιπλέον, εκτός από τα πολύ προσεκτικά επιλεγμένα έργα - στολίδια της παγκόσμιας μουσικής και θρησκευτικής κληρονομιάς- που θα ερμηνευθούν, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η επιμονή του Φεστιβάλ στην αφιέρωση, κάθε χρόνο, μίας βραδιάς στην Προστασία του Περιβάλλοντος, με ειδικά επιλεγμένα τραγούδια από το έντεχνο ρεπερτόριο. Με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον, δομημένο και φυσικό, γίνεται αναπόσπαστο μέρος μίας σύγχρονης πνευματικότητας που εμπνέει και επιζητεί την προστασία του.

Στο 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα ερμηνευθούν έργα από τη Βυζαντινή μουσική παράδοση με το ύφος της Πατμιακής Μουσικής παράδοσης, πολυφωνικά Επτανησιακά έργα και κλασικά έργα από το Μεσαίωνα έως τις ημέρες μας, ενώ μία από τις βραδιές είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ποιητή μας Νικηφόρου Βρεττάκου, του οποίου ποιήματα και στίχοι θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα  της τελευταίας συναυλίας του Φεστιβάλ.

Παίρνουν μέρος πολυμελή σχήματα όπως  ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, το Κερκυραϊκό φωνητικό σύνολο «Ιόνιος Αρμονία», η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου,  η Χορωδία «Αρμονία» της Πάτμου, η Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων «Άττικα», αλλά και ερμηνευτές όπως: η Κύπρια σοπράνο Έλενα Πατσαλίδου, η Ντιάνα Σάδερλαντ, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με το σχήμα της κ.α.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Ο «Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας» με Χοράρχη τον Γιάννη Κόττορο θα ψάλλει, στο πρώτο μέρος της συναυλίας, βυζαντινούς ύμνους στο ύφος και τον τρόπο εκτέλεσης της Πατμιακής Μουσικής παράδοσης όπως διασώζεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μονή Πάτμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το δεύτερο μέρος του προγράμματος στο οποίο θα τραγουδηθούν, με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων (βιολί, κανονάκι, λαούτο, ούτι, νέι), θρησκευτικά και λατρευτικά τραγούδια της Πάτμου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου.

Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2012
Το Φεστιβάλ Πάτμου συνεχίζει την καθιερωμένη, τα τελευταία χρόνια συναυλία, που είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος. Η γνωστή τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου θα τραγουδήσει, με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου, ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012
Στην τρίτη συναυλία του φεστιβάλ Πάτμου το Κερκυραϊκό φωνητικό σύνολο «Ιόνιος Αρμονία» θα μας μεταφέρει στην Επτανησιακή Θρησκευτική Μουσική Παράδοση που, όπως είναι γνωστό, είναι πολυφωνική. Εκτός από εκκλησιαστικούς ύμνους, η χορωδία θα ερμηνεύσει και θρησκευτικά έργα  του  Κερκυραίου συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου.
Την «Ιόνιο Αρμονία» θα διευθύνει ο Ευστάθιος Μακρής, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Συμμετέχουν:
Κερκυραϊκό φωνητικό σύνολο «Ιόνιος Αρμονία»
Αρχιμουσικός: Ευστάθιος Μακρής

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012
Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου  αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς διαφόρων ελληνικών ορχηστρών. Η ορχήστρα θα εμφανιστεί, υπό την διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, στην τέταρτη συναυλία του φεστιβάλ, την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα αυτής της συναυλίας περιλαμβάνει έργα της κλασικής μουσικής που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της μουσικής ιστορίας, από το μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Ξεκινώντας με μεσαιωνικά τραγούδια ανωνύμων συνθετών η ορχήστρα θα συνεχίσει με δημοφιλή έργα της εποχής μπαρόκ, όπως το Αντάτζιο του Αλμπινόνι, με έργα της ρομαντικής περιόδου και έργα  συνθετών του 20ου αιώνα όπως του Γκορέτσκι και του Θεοδωράκη.
Σολίστ της συναυλίας θα είναι η Κύπρια υψίφωνος Έλενα Πατσαλίδου και η υψίφωνος Ντιάνα Σάδερλαντ. Θα συμμετέχει, επίσης, η Xορωδία «Αρμονία» της Πάτμου την οποία προετοίμασαν ο Μπρούνο Λίμπερτ και η Ντιάνα Σάδερλαντ.

Συμμετέχουν:
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
Χορωδία «Αρμονία» της Πάτμου
Αρχιμουσικός: Άλκης Μπαλτάς
Έλενα Πατσαλίδου: υψίφωνος
Ντιάνα Σάδερλαντ: υψίφωνος
Προετοιμασία Χορωδίας: Μπρούνο Λίμπερτ και Ντιάνα Σάδερλαντ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012
«Μουσική και Ποίηση»
Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο
Μια πρωτοτυπία, σε σχέση με τα προηγούμενα φεστιβάλ στην Πάτμο, αποτελεί η εμφάνιση, στην πέμπτη και τελευταία συναυλία (Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου), της Ορχήστρας Νυκτών Οργάνων «Άττικα». Η ορχήστρα αποτελείται από μαντολίνα, μαντόλες, κιθάρες, κοντραμπάσο και πιάνο. Την καλλιτεχνική ευθύνη του συνόλου έχει ο Άρης Δημητριάδης.
Η συναυλία της ορχήστρας «Άττικα» έχει τον τίτλο «Μουσική και Ποίηση» και είναι ένα αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο. Το έτος 2012 έχει ανακηρυχθεί  ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».
Με αφορμή την επέτειο αυτή, παρουσιάζονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου του ποιητή πλαισιωμένα από έργα  Μπαχ, Βιβάλντι, Πάρσελ, Μέντελσον, Τσαικόφκυ, Όφενμπαχ, Μάντζαρου και Γκαλάντι. Στο ποιητικό αναλόγιο η φιλόλογος Ελένη Δημοπούλου και στη μουσική επένδυση η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ. Ένας αρμονικός συνδυασμός Μουσικής και της Ποίησης του Ν. Βρεττάκου, ο οποίος γράφει σε ένα του ποίημα : «Οι στίχοι μου είναι γλάστρες στου Θεού το παράθυρο»

Συμμετέχουν:
Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων «Άττικα»
Διεύθυνση ορχήστρας: Άρης Δημητριάδης
Αφηγήτρια: Ελένη Δημοπούλου
Συντονισμός/επιμέλεια ορχήστρας: Άννα Ψυλλάκη
Επιμέλεια προγράμματος: Άλκης Μπαλτάς

Το 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου στηρίζεται οικονομικά
από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου- Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
τα ΕΛΤΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: Τηλ. 22473 60300,  22470 31666, 22470 29363

Πηγή: culturenow.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ