Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

AstraZeneca: ‘’Δεν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, αν υπάρξουν παρενέργειες στο εμβόλιο που ετοιμάζουμε κατά του κορωνοϊού

Zητά αποποίηση ευθυνών σε περίπτωση παρενεργειών...

Η AstraZeneca, η εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δόσεις του οποίου έχουν ήδη παραγγείλει στο Βέλγιο υπέβαλε ένα ιδιαίτερο αίτημα.

Το αίτημά της είναι το εξής: Να μην θεωρηθεί υπεύθυνη σε περίπτωση παρενεργειών. 

Καθώς το εμβόλιο μπαίνει στα τελικά στάδια των δοκιμών σε ανθρώπους, η εταιρεία καταθέτει διάφορα αιτήματα προκειμένου να προστατευτεί από τυχόν ευθύνες στο μέλλον, όπως γράφει η εφημερίδα The Brussels Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Gabriela Galindo, το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα να το χαρακτηρίζουν ως «ασυνήθιστο» ή ακόμη και «σοκαριστικό».

«Στις ΗΠΑ είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν με αυτόν τον τρόπο τα νώτα τους, αλλά για την Ευρώπη είναι κάτι ασυνήθιστο» σχολιάζει ο Stefaan Callens, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Λέβεν.

Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας χαρακτήρισε το αίτημα «πολύ ασυνήθιστο» και «ελαφρώς σοκαριστικό» με φόντο τους υπάρχοντες κανονισμούς της ΕΕ για την ευθύνη των εταιρειών αναφορικά με τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για την ευθύνη στη διάθεση προϊόντων» τονίζει ο Vansweevelt. «Οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό».

Ωστόσο ο Ruud Dobber, εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε στο Reuters πως οι περισσότερες χώρες με τις οποίες η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες προμήθειας, έχουν ήδη αποδεχθεί το αίτημα αυτό. Αρνήθηκε ωστόσο να ονοματίσει τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τον Dobber, η AstraZeneca «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο» να βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες «εάν σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίσει παρενέργειες».

«Στα συμβόλαια που έχουμε, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες, είναι αποδεκτό να αναλάβουν εκείνες αυτό το ρίσκο γιατί είναι προς το εθνικό τους συμφέρον» πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Maggie De Block δήλωσε μέχρι στιγμής ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία αναφέρουν οι brusselstimes και ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται. «Ενημερωνόμαστε καθημερινά», είπε στην HLN. «Δεν θέλουμε αυτή τη ρήτρα, άλλα κράτη μέλη δεν το θέλουν και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η Gabriela Galindo, το συμβουλευτικό σώμα που γνωμοδοτεί στη βελγική κυβέρνηση για το θέμα των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού έδωσε το πράσινο φως για συμφωνία με την AstraZeneca, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνουν αποδεκτοί οι όροι, όπως διατυπώνονται από τη φαρμακευτική εταιρεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ