Steve Jobs - Το οξύθυμο υιοθετημένο αγόρι, δημιουργός της Apple: Το ψυχολογικό προφίλ μιας ιδιοφυίας από την Ελίνα Τζίβα - Μουστάκη

Ασχολήθηκε πολύ με την πνευματικότητα των Ανατολικών φιλοσοφιών και θρησκειών

Ο Steve Jobs συνδέεται αναμφισβήτητα άμεσα αφενός με χιλιάδες επιτυχίες στον τομέα της καινοτόμου τεχνολογίας και των Animation (κινουμένων σχεδίων) αφετέρου με τον μοναδικό τρόπο άσκησης στην υλοποίηση των επιτευγμάτων του. Ξετυλίγοντας την έντονη προσωπικότητά του ως ηγέτη και ανθρώπου, πρόκειται για έναν ξεχωριστό επιχειρηματία, φίλο και καθοδηγητή, τον οποίο, εκτός των άλλων, διέκρινε η ικανότητα να εμπνέει, αλλά ταυτόχρονα και να εμπνέεται. Διέθετε όλα τα προσόντα των όρων Ηγεσία και Ηγέτης.

 

στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά οι δύσκολες βιοποριστικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι γονείς του, τους υποχρέωσαν να δώσουν τον μικρό Steve για υιοθεσία. Το γεγονός της υιοθεσίας του – το οποίο γνώριζε από μικρή ηλικία- τον σημάδεψε ψυχικά, στη διάπλαση της προσωπικότητας του και του προξένησε τάσεις απότομης και σκληρής συμπεριφοράς απέναντι σε μερικούς ανθρώπους.

 

Ως παιδί παρουσίαζε πολλές φορές την εικόνα ενός οξύθυμου αγοριού με εναλλαγές ευαίσθητου ή αναίσθητου χαρακτήρα. Αν και ευφυής ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί σε μεγάλες αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο προβιβασμός του σε μεγαλύτερη σχολική τάξη λόγω του υψηλού σκόρ που πέτυχε στα τέστ νοημοσύνης, σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομήλικούς του, αποδεικνύοντας ότι επρόκειτο για ένα χαρισματικό μεν παιδί αλλά μοναχικό και κοινωνικά αδέξιο.

 

Αγαπούσε πολύ τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τη μουσική, το διάβασμα θεμάτων σχετικά με τη επιστήμη, τη τεχνολογία, αλλά και τη λογοτεχνία, την πεζοπορία, τους γονείς του και τους φίλους του. ΄Ηταν άτομο πειθαρχημένο και ταυτόχρονα επαναστατικό.

 

Γράφει η Ελίνα Τζίβα- Μουστάκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πτυχιούχος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

 

Ασχολήθηκε πολύ με την πνευματικότητα των Ανατολικών φιλοσοφιών και θρησκειών, κυρίως τον Βουδισμό, και εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Κολλέγιο καθώς τα μαθήματα που διδάσκονταν εκεί ως υποχρεωτικά δεν τα έβρισκε ενδιαφέροντα - «χάσιμο δικού του χρόνου και χρήματος των γονιών του» όπως συνήθιζε να λέει.

 

Έτσι, ως αποφασιστικό και δυναμικό άτομο πήρε την πρωτοβουλία να βάλει ένα τέλος στις σπουδές του. Όμως, με πίστη και αυτοπεποίθηση συνέχισε να παρακολουθεί και να απολαμβάνει μαθήματα του τομέα ενδιαφέροντος του ως ακροατής, πράξη η οποία έφερε επιτυχίες στη συνέχεια, μέσα από τη δημιουργικότητα που ανέπτυξε, αξιοποιώντας το έμφυτο ταλέντο του όσο και τα μαθήματα που διδάχτηκε.

 

Το όνομα του συνδέεται άρρηκτα με τα χαρακτηριστικά του Ηγέτη. Και σε αυτό συγκλίνουν ακόμη και οι πιο «σκληροί» επιχειρηματικοί του αντίπαλοι. Ήταν μια έντονη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος πολυτάλαντος, δυναμικός, τελειομανής, καινοτόμος, χαρισματικός, τολμηρός, διορατικός, οραματιστής, με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα απαιτητικός.

 

Η αγάπη του για τα ηλεκτρονικά και η συνεχής ενασχόληση και το ταλέντο του με αυτά από την παιδική του ηλικία, έφερε στην επιφάνεια τα αποτελέσματα ενός χαρισματικού και πολυτάλαντου ανθρώπου. Φρόντιζε και την παραμικρή λεπτομέρεια και προσπαθούσε να αγγίξει την τελειότητα σε ότι αναλάμβανε. Ήθελε ότι δημιουργούσε να είναι φιλικό, με ωραίο ντιζάιν και εύχρηστο για τον χρήστη.

 

Το αίσθημα της δέσμευσης απέναντι στον εαυτό του και στον χρήστη ήταν απ΄ τους καθοριστικούς παράγοντες της επιτυχίας του.. Δυναμικά και με τόλμη έφερνε στην επιφάνεια τα πιο καινοτόμα και εξελιγμένα προϊόντα τεχνολογίας, καθιστώντας την Αpple μια από τις κορυφαίες στην αγορά.

 

 

Δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για να υλοποιήσει τους στόχους του και καμία δυσκολία ακόμα και η απρόσμενη ρήξη και αποχώρησή του από την Apple, την εταιρεία που ίδιος είχε ξεκινήσει και είχε ιδρύσει, δεν τον επηρέασε ώστε να τα παρατήσει. Αντίθετα, συνέχισε το έργο του με μεγαλύτερο πείσμα. Η διορατικότητα του, τον βοήθησε να αξιολογεί και να μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα σε κάθε του στόχο αλλά και να βελτιώνει τα ταλέντα του.

 

Οραματιζόταν πάντα σπουδαίες και πρωτότυπες ιδέες για να τις κάνει πραγματικότητα και πάντα αυτό το πραγματοποιούσε με επιτυχία. Ήταν ένας αξιοθαύμαστα εργασιομανής άνθρωπος. Ωστόσο μειονεκτούσε στο τομέα της επικοινωνίας του με τους συνεργάτες του, καθώς θεωρείτο ιδιαίτερα αυστηρός, ευέξαπτος, κακότροπος, απόλυτος, σκληρός και επικριτικός . Δεν είχε μάθει να του λέει κανείς «όχι»..

 

Ήταν όμως κι εκείνος που ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους του τομέα του να αγαπούν τη δουλειά τους και να την υλοποιούν με πάθος, ζήλο και δυναμισμό. Δημιούργησε την Apple βασισμένος στη φιλοσοφία του, η οποία εστίαζε σε τρία βασικά σημεία: α) την ενσυναίσθηση, β) το να εστιάζει σε κάθετι σημαντικό και γ) την απόδοση ιδιοτήτων, δηλαδή, στην γνώμη που θα σχηματίσει ο πελάτης για το προϊόν και τις ιδιότητες του. Η ζωή του όμως είχε και την σκοτεινή πλευρά της, η οποία δεν ήταν άλλη από την υιοθεσία του, η οποία του άφησε μεγάλο αποτύπωμα στην ψυχή του και επηρέασε έντονα την προσωπικότητα του. Επί χρόνια προσπαθούσε να το ξεπεράσει , αλλά δεν τα κατάφερε, ένιωθε πολύ πόνο και θυμό για αυτό.

 

Μια απλή και ταυτόχρονα πολυδιάστατη και ευφυής προσωπικότητα και δικαίως κατείχε τον τίτλο του καλύτερου CEO που κατάφερε και έφερε δυναμικά την επανάσταση στην τεχνολογία. και το αποτύπωμα της προσωπικότητάς του είναι ορατό σε κάθε του επίτευγμα που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε. Δεν έζησε όμως την ευτυχία κάτι που ομολόγησε στην τελευταία δημόσια ομιλία του, όπου συγκινημένος είπε:

 

«Ακολουθήστε το πάθος σας, Απλοποιήστε τα πάντα, Απελευθερώστε τη δημιουργικότητα σας, Δημιουργήστε εξαιρετικά υπέροχες εμπειρίες πελατών, Γίνετε ένας αφηγητής ιστοριών -καθώς ο ίδιος μπορούσε και μετέτρεπε την παρουσίαση των προϊόντων σε παραστάσεις-, πουλήστε όνειρα, όχι προϊόντα» .

 

Εντύπωση, συγκίνηση και ταυτόχρονα τροφή για σκέψη προκαλούν επίσης και οι δηλώσεις του που αποτέλεσαν θα έλεγε κανείς ένα βάλσαμο, μια ανακούφιση για την ψυχή: «Tώρα πλέον καταλαβαίνω ότι τα πλούτη και η φήμη δεν είναι οι σημαντικότερες αξίες της ζωής. Είναι απλώς μια κατάσταση που ζει κάποιος.

 

Αυτό που μετράει είναι η αγάπη και το να κάνεις πράγματα που αγαπάς και σε ευχαριστούν γιατί τίποτε δεν αναπληρώνει τον χαμένο χρόνο». Και έτσι είναι πραγματικά!

Η Ελίνα Τζίβα- Μουστάκη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Πτυχιούχος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ