Σ. Τσιόδρας: Δυναμική η διασπορά του ιού - «Αισιοδοξία για αποτελέσματα από το εμβόλιο τον Οκτώβριο»

Τι είπαν στην ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς... 

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή.

Σημείωσε ότι απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού.

Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, σε περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ασθενείς covid-19, φέρνοντας ως παράδειγμα οδηγίες Ιταλών επιστημών για συστηματική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι λειτουργεί υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται και τάχθηκε υπέρ της χρήσης της ως ένα «ατομικό lockdown» με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Νίκος Χαρδαλιάς: Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές στις περιοχές που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα

Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση αναφέςρει το ΑΠΕ.

«Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες «για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ