Κορωνοϊός – Ελλάδα: Προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι - Πολύ πιθανόν να έχουμε μέτρα και τον επόμενο χειμώνα! (βίντεο)

Δείτε τι λένε Τσάκρης και Βατόπουλος... 

Έναμν δύσκολο δρόμο διανύουμε ως χώρα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι, ο χειμώνας που θα έρθει θέλει ιδιαίτερη προσοχή. 

Τους λόγους που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος

«Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει» προειδοποίησε αρχικά ο καθηγητής.

Τα «στοιχήματα» για τον περιορισμό της πανδημίας

Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας «είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα.

«Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή». «Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε.

 

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές».

«Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων» ξεκαθάρισε.

Αθανάσιος Τσάκρης: Πολύ πιθανόν να έχουμε μέτρα και τον επόμενο χειμώνα

Δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα με τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσάκρης είπε ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και δεν θα είναι μόνο τον φετινό χειμώνα!

Με τον κορονοϊό δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα. Αυτό, είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσάκρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Ο κ. Τσάκρης είπε: «Είμαστε σε μια αναζωπύρωση του δεύτερου επιδημικού κύματος. Αυτό δείχνουν τα περιστατικά. Είναι και σημαντικά αυξημένοι οι διασωληνωμένοι και αν βάλουμε και αυτούς που έχουν πεθάνει ενώ ήταν διασωληνωμένοι ο αριθμός δυστυχώς μεγαλώνει».

«Βέβαια», πρόσθεσε, «με τα μέτρα που ελήφθησαν οριζόντια και σε τοπικό επίπεδο βοήθησαν αρκετά και ο κόσμος συμμορφώνεται σε μεγάλο ποσοστό. Ο χειμώνας όμως θα είναι δύσκολος και θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί ο κορωνοϊός θα προστεθεί στις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού».

 

Για το εμβόλιο της γρίπης είπε ότι καλό είναι να γίνουν πιο εκτεταμένοι εμβολιασμοί. Είπε ότι οι γιατροί ξέρουν καλύτερα τον ιό σήμερα από ότι στις αρχές της πανδημίας.

Ο κ. Τσάκρης τόνισε ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι πιο έντονη τα πρώτα 24ωρα και καλό είναι όσοι νιώθουν τα πρώτα συμπτώματα να αυτοαπομονώνονται. «Με το πρώτο σύμπτωμα σπίτι», είπε χαρακτηριστικά. 

Είπε όμως και κάτι άλλο που προκάλεσε σοκ ακόμα και στους παρουσιαστές. Στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος αυτού του εφιάλτη είπε: «Νομίζω πως για μεγάλο διάστημα θα αλλάξει η ζωή μας. Σίγουρα ο φετινός χειμώνας θα είναι έτσι, πολύ πιθανον και ο επόμενος. Και το εμβόλιο να έχουμε, μην φανταστούμε ότι τελειώσαμε. Μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστικά τα μέτρα αλλά ο ιό θα είναι ανάμεσά μας. Το εμβόλιο δεν ακόμα και αν είναι αποτελεσματικό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει την επιδημία». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ