21 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας: Σπάνιες φωτογραφίες & τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του 1999 για την τραγωδία

Όταν η τραγωδία είχε "χτυπήσει" την πρωτεύουσα... 

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και το ρολόι έδειχνε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, όταν 5,9 ρίχτερ ταρακούνησαν την Αθήνα.

Ο τραγικός απολογισμός του σεισμού της Πάρνηθας ήταν 143 νεκροί, περισσότεροι από 700 τραυματίες και ζημιές σε περίπου 70.000 κτίρια!

Επρόκειτο για τον φονικότερο σεισμό των τελευταίων 50 ετών, ενώ, όπως αναφέρει το "Βήμα", ήταν η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα - υπολογίστηκε σε πάνω από 3 δισ. δολάρια.

Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα και το επίκεντρό του ήταν 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, μεταξύ Αχαρνών και Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Ένας, δε, από τους βασικότερους λόγους για την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός του 1999 ήταν το μικρό εστιακό του βάθος, μεταξύ 9 και 14 χιλιομέτρων.

Από τον σεισμό κατέρρευσε το κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, όπου στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 39 άνθρωποι - ανάμεσά τους και δύο έγκυες γυναίκες.

(Photo: Eurokinissi)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής, όπως είναι λογικό, ήταν αφιερωμένα στην τραγωδία, με ολόκληρη τη χώρα να ζει στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, ανησυχώντας για την πιθανότητα νέου "χτυπήματος". 

Οι προσωπικές ιστορίες των "πρωταγωνιστών" του φονικού σεισμού, που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια και κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί, ήταν, επίσης, συγκλονιστικές. 

Οι Αθηναίοι βίωσαν τότε στιγμές απόγνωσης, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ οι σεισμόπληκτοι ταλαιπωρούνταν για πολλά χρόνια μετά από εκείνο το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999. 

(Photo: Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ