Καρύδια Mακαντέμια: Πλούσια σε μαγγάνιο, προστατεύουν την υγεία των οστών μας

Δείτε τα οφέλη τους για την υγεία... 

Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο απολαυστικά σνακ για το κρασί ή τη μπύρα μας. Γνωρίζατε ότι τα καρύδια μακαντέμια είναι μια υπερτροφή; Τα μακαντέμια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από το δέντρο μακαντέμια, ειδικότερα σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, σίδηρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο και φολικό οξύ, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά.

Τι είναι τα καρύδια Macadamia;

Τα μακαντέμια περιέχονται σε ένα σκληρό περίβλημα που βρίσκεται σε ένα πράσινο τσόφλι, το οποίο αργότερα διασπάται όταν το καρύδι ωριμάσει. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προέρχεται από τη Χαβάη, στην πραγματικότητα μας έρχεται από την Αυστραλία. Ο καρπός έχει έναν κρεμώδη λευκό πυρήνα που αποτελείται από 65-75% έλαιο και 6-8% σάκχαρα. Κατά το ψήσιμο, γίνεται πιο συμπαγής τόσο στο χρώμα όσο και στην υφή. Ωστόσο, η εμφάνιση μπορεί να διαφέρει αρκετά μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών. Ο καρπός έχει διάφορες ονομασίες, όπως Queensland και Manua Loa. Αν και πολλά είδη είναι δηλητηριώδη, υπάρχουν δύο είδη βρώσιμα, to Macadamia integrifolia και το ακατέργαστο μακαντέμια, γνωστό και ως Macadamia tetraphylla.

Θρεπτικές ουσίες του μακαντέμια!

Μπορεί το μακαντέμια να έχει περισσότερες θερμίδες, αλλά περιέχει λιγότερα ωμέγα-6 λιπαρά από άλλους καρπούς. Περιέχει επίσης εντυπωσιακή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του μαγγανίου, της θειαμίνης και του χαλκού. Επιπλέον, ποσοστό πάνω από το 50% των υδατανθράκων του αποτελούνται από διαιτητικές ίνες, κάτι που κάνει το μακαντέμια μια εξαιρετική υγιεινή τροφή.

(Photo: Marta Branco/ Pexels)

Μια ποσότητα 30 γρ. μακαντέμια περιέχει περίπου:

  • 203 θερμίδες
  • 4 γρ. υδατάνθρακες
  • 2.2 γρ. πρωτεΐνη
  • 21,4 γρ. λίπος
  • 2,4 γρ. ίνες
  • 1,2 χλγ. μαγγανίου (58% Σ.Η.Π.)
  • 0,3 χλγ. θειαμίνης (23% Σ.Η.Π.)
  • 0,2 χλγ. χαλκού (11% Σ.Η.Π.)
  • 36,7 χλγ. μαγνησίου (9% Σ.Η.Π.)
  • 1 χλγ. σιδήρου (6% Σ.Η.Π.)
  • 53,1 χλγ. φωσφόρου (5% Σ.Η.Π.)
  • 0,1 mg βιταμίνη Β6 (4% Σ.Η.Π.)
  •  

Οφέλη για την υγεία

  1. Καλό για την καρδιά.

Τα μακαντέμια περιέχουν υγιή λίπη, οπότε προστατεύουν τις αρτηρίες. Επίσης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, άρα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, στοιχεία που συνιστούν παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Μια μερίδα περίπου 45 γρ. ολόκληρων καρπών μακαντέμια είναι μια ιδανική ποσότητα για να απολαύσουμε γεύση και οφέλη αυτών των γευστικών καρπών.

  1. Καταπολέμηση ασθενειών.

Τα μακαντέμια περιέχουν φλαβονοειδή που βοηθούν στην πρόληψη βλάβης των κυττάρων και τα προστατεύουν από τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Τα φλαβονοειδή δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση της δράσης των ελευθέρων ριζών, ενώ προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες. Τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και τα στιλβένια είναι αντιοξειδωτικά που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, μιας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και διαβήτη. Τα συμπτώματα αυτών των παραγόντων περιλαμβάνουν υπέρταση, σάκχαρο, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

  1. Απώλεια βάρους

Η θρεπτική σύσταση των μακαντέμια παρέχει ισορροπία θρεπτικών ουσιών και μονοακόρεστων λιπών που βοηθά στον κορεσμό. Στην πραγματικότητα, τα μονοακόρεστα λίπη, αβλαβή για την καρδιά, των μακαντέμια περιορίζουν τις λιγούρες και μειώνουν την όρεξη. Επίσης, περιέχουν παλμιτελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στην καύση του λίπους, ενώ οι διαιτητικές ίνες των μακαντέμια σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  1. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, τα μακαντέμια βοηθούν στην αύξηση του κορεσμού, την αποτοξίνωση και την πεπτική διαδικασία. Επίσης, πλούσια σε χαλκό, βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύουν τις κατάλληλες ενζυματικές αντιδράσεις. Παράλληλα, λόγω των φυτικών ινών, ενισχύουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο για την τόνωση της πεπτικής υγείας και της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

  1. Ενίσχυση των οστών.

Τα μακαντέμια περιέχουν φώσφορο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, ενισχύοντας την υγεία των οστών και των δοντιών, βελτιώνοντας τη μεταφορά και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Πράγματι, το ασβέστιο βοηθά στο σχηματισμό των δοντιών και των οστών, ενώ το μαγγάνιο βοηθά στην υγεία και ενίσχυση των οστών κατά τη γήρανση.

  1. Αποτρέπουν διαταραχή της εγκεφαλικής και νευρολογικής λειτουργίας

Ο χαλκός, η θειαμίνη, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο των μακαντέμια βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Επίσης, τα μακαντέμια είναι πλούσια σε ελαϊκό και παλμιτολεϊκό οξύ, που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, τα μακαντέμια περιέχουν ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, που πιστεύεται ότι ενισχύουν τη διάθεση και τη μνήμη, αποτρέποντας νευρολογικές παθήσεις.

  1. Μειώστε τα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής και της αρθρίτιδας

Σύμφωνα με μελέτες τα μακαντέμια ενδεχομένως να είναι ευεργετικά για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Παράλληλα, είναι μια καλή πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, γεγονός που πρέπει να προσέξουμε. Σε κάθε περίπτωση, ας απολαύσουμε αυτό το είδος ξηρού καρπού με μέτρο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία.

  • Τα μακαντέμια έφτασαν στη Χαβάη γύρω στο 1881.
  • Το 1948, η Χαβάη εισήγαγε αρκετές ποικιλίες μακαντέμια, που οδήγησαν στη σύγχρονη βιομηχανία μακαντέμια, για την οποία η Χαβάη είναι διάσημη.
  • Το δένδρο μακαντέμια έφτασε στην Καλιφόρνια κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1900 από τη Χαβάη.
  • Τα μακαντέμια προτιμούν ένα ήπιο, δροσερό κλίμα με βροχές, που μοιάζει με τον τρόπο που καλλιεργούνται οι κόκκοι του καφέ.

Τρόπος αποθήκευσης και ψησίματος

Φροντίστε να αποθηκεύσετε τα μακαντέμια σε δροσερό μέρος, όπως το ψυγείο ή το ντουλάπι. Επίσης το έλαιο που παράγεται από τα μακαντέμια θα πρέπει επίσης να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Αν σας αρέσουν καβουρδισμένα, δοκιμάστε αυτή τη σπιτική συνταγή:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120-150 βαθμούς C.
  • Τοποθετούμε τους καρπούς με το κέλυφος σε κόλλα ψησίματος. Φροντίστε οι καρποί να είναι ισομεγέθεις για ομοιογενές καβούρδισμα.
  • Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο μόλις αρχίσουν να ροδίζουν.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αποθηκεύουμε σε σφραγισμένο δοχείο.

Συνταγές!

Μπορείτε να καταναλώσετε τα μακαντέμια ως σνακ, ή να τα προσθέσετε σε πολλές συνταγές, όπως ψητά και σαλάτες αλλά και σε δροσερές πρωινές γεύσεις.

Ας δούμε μερικές συνταγές:

  • Σπιτικό βούτυρο μακαντέμια
  • Υγιεινές μπάρες μακαντέμια
  • Μπάρες μακαντέμια με μαύρη σοκολάτα

 

Κίνδυνοι και αλλεργία από μακαντέμια…

Όταν καταναλώνονται με μέτρο είναι αναμφισβήτητα μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή. Επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος, προσέξτε τη δοσολογία λόγω κινδύνου αύξησης σωματικού βάρους.

Επιπλέον, φροντίστε να επιλέγετε ξηρούς καρπούς που δεν περιέχουν συντηρητικά, έλαια και πολύ αλάτι, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα οφέλη των ξηρών καρπών. Επίσης είναι πλούσια σε φώσφορο, σημαντικό στοιχείο όσον αφορά την υγεία των νεφρών. Φροντίστε επίσης να ελέγχετε επιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργίες – εάν εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής αλλεργίας μετά την κατανάλωση, διακόψτε τη χρήση αμέσως και μιλήστε με το γιατρό σας. Τέλος, αποφύγετε να προσφέρετε μακαντέμια στο σκυλάκι σας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, έμετο, διάρροια και τρόμο.

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Τα μακαντέμια περιέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγγάνιο και φολικό οξύ, καθώς και πρωτεΐνες, υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά, αναφέρει το natural soul.
  • Τα μακαντέμια έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενισχύουν την υγεία των εντέρων, των οστών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και θεραπεύουν την αρθρίτιδα.
  • Φροντίστε να αποθηκεύετε τα μακαντέμια σε δροσερό μέρος, όπως στο ψυγείο ή το ντουλάπι – βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πάρει υγρασία.
  • Μπορείτε να τα ψήσετε στο σπίτι ή να τα προσθέσετε σε συνταγές όπως ψητά, επιδόρπια, πρωινό και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ