Γώγος, Δερμιτζάκης & Σύψας - Οι περιζήτητοι Λοιμωξιολόγοι τονίζουν: Εμβόλιο γρίπης οπωσδήποτε – Μάσκα στο σχολείο «must»… (Φωτό & Βίντεο)

 Προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο χειμώνα

Στη σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας κ. Χαράλαμπος Γώγος, υπογραμμίζοντας πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μπλοκάρει και αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες συνδέονται και με τον κορωνοϊό.

 

«Aυτές τις μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από 200 την ημέρα» είπε ο κ. Γώγος, ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να είναι παροδικό.

Διαφαίνονται τα αποτελέσματα της διασποράς που υπήρξε τον Αύγουστο, που σχετίζεται με την επάνοδο των αδειούχων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη πάντως το πρόβλημα έχει περιοριστεί καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα, σημείωσε

 

Μεγάλο είναι το πρόβλημα του ελέγχου του προβλήματος στα αστικά κέντρα αφού δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια.

 

«Συνεπώς στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς – να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια» είπε ο κ. Γώγος. Πρέπει να υπάρξει πλήρης και αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είδαμε 17χρονη και 25χρονο που νοσηλεύθηκαν. Διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων.

 

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διακοπή της διασποράς ώστε να μπούμε υπό καλύτερες συνθήκες στην χειμερινή περίοδο.

 

Για το άνοιγμα των σχολείων πρόκειται για μια «άσκηση» στην οποία πρέπει να πάμε καλά. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί αλλά και επιστήμονες για να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία».

 

Το στοίχημα είναι σημαντικό και δάσκαλοι και καθηγητές θα εκπαιδευθούν. Στα σχολεία θα υπάρχουν «μάσκες αντικατάστασης», ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δώσουν καινούριες καθαρές μάσκες σε κάποιο παιδί όταν χρειαστεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα διαλείμματα και στο πλύσιμο χεριών.

Ενώ «στο τραπέζι είναι να αυξηθούν τα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την διαδικασία».

 

Οδηγίες έδωσε ο κ. Γώγος ειδικά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά. Σχολίασε επίσης τις εξελίξεις σχετικά με τον βρεφονηπιακό Σταθμό Μοσχάτου, που έκλεισε καθώς γονέας νηπίου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

 

Τέλος σημείωσε πως «υπάρχει η ελπίδα να «απομονώσουμε» κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους μέσω της μάσκας και έτσι να αποφύγουμε τη διασπορά γρίπης και άλλων νοσημάτων του αναπνευστικού. Από την άλλη θα υπάρχουν και άλλες ιώσεις που θα πρέπει να διαγνωστούν».

 

«Ιδιαίτερα φέτος πρέπει να πετύχουμε το 100% του εμβολιασμού για τη γρίπη στους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και όσους άλλους μπορούμε και έχουμε δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Είναι από τα «must» της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων.» κατέληξε.

 

 

Δερμιτζάκης: Οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη αν τα παιδιά δε φορούν μάσκα στο σχολείο

Την άποψη ότι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εάν τα παιδιά δεν φορούν μάσκα στο σχολείο εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφοώνονται με τους κάνονες.

 

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», δήλωσε ο καθηγητής. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης.

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους γονείς που είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι υπάρχουν δύο ομάδες. Οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και κάποιος που δεν αντιμετωπίζχουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.

 

Σχολιάζοντας τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200 τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς θα πρέπει να μειωθούν σε μικρό διψήφιο αριθμό, ωστόσο δείχνουν ότι είμαστε σε καλή πορεία. «Πάμε σε μικρή αποκλιμάκωση, αλλά θα ήθελα να είναι πιο γρήγορη και μεγαλύτερη.

 

 

Σύψας: Προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο χειμώνα

Για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, τα καθημερινά κρούσματα αλλά και τον χειμώνα που έρχεται, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

 

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος γιατί θα έχουμε 2 παράλληλες επιδημίες και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έντασή τους» είπε για τη συνύπαρξη κοροναϊού και εποχικής γρίπης, καλώντας τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για την τελευταία.

 

«Σαν κοινωνία πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο. Υπάρχει σύγχυση τι είναι το δεύτερο κύμα. Τον χειμώνα, τέλος Νοεμβρίου, θα έχουμε πιθανή αύξηση, θα έχουμε μία επανάκαμψη της επιδημίας, αυτό θα είναι το λεγόμενο δεύτερο ή τρίτο κύμα. Κανείς δεν ξέρει πόσο έντονο θα είναι. Ο ιός το καλοκαίρι μας διέψευσε» ανέφερε.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης η οποία επιδεινώνει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

«Με ανησυχεί το κίνημα» είπε για τους αρνητές της μάσκας «είναι φοβερά επικίνδυνο, η επιδημία της παραπληροφόρησης είναι το ίδιο επικίνδυνη με την πανδημία. Πρέπει να δίνουμε σωστή πληροφόρηση, να πείθουμε τους πάντες».

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα το άνοιγμα των σχολείων «πιέζει τον δείκτη μετάδοσης επιδημίας, όμως η πίεση είναι ελάχιστη και δεν μας ανησυχεί». Κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους αν δουν έστω και ένα σύμπτωμα στο παιδί όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ