Το να μιλάς χαμηλόφωνα μπορεί να μειώσει την διασπορά του κορωνοϊού – Δείτε τι αναφέρει νέα έρευνα

«Εκλύονται 10 φορές περισσότερα σωματίδια, ενώ όταν φωνάζουμε ή τραγουδάμε, τότε τα σωματίδια πολλαπλασιάζονται έως και 50 φορές».

Η χαμηλόφωνη συζήτηση μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα. 

 

Η μείωση των έξι ντεσιμπέλ στο επίπεδο ομιλίας μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στη μείωση της μετάδοσης της πανδημίας, σύμφωνα με το έγγραφο μιας έρευνας που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα, βάσει πληροφοριών του Sky News.

 

Έξι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως πιο ήσυχες ζώνες σε εσωτερικούς χώρους υψηλού κινδύνου -όπως νοσοκομεία και εστιατόρια- θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

 

«Όταν μιλάμε», επισημαίνει ο Χοσέ Χιμένεθ, καθηγητής χημείας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο «εκλύονται 10 φορές περισσότερα σωματίδια, ενώ όταν φωνάζουμε ή τραγουδάμε, τότε τα σωματίδια πολλαπλασιάζονται έως και 50 φορές».

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τροποποίησε την καθοδήγησή του τον Ιούλιο, υπενθυμίζοντας την πιθανότητα μετάδοσης αερολύματος κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως χορωδία, μαθήματα γυμναστικής ή γεύμα σε εστιατόριο, μετά από αντίστοιχα κρούσματα.

 

Έχει αποδειχτεί εξάλλου ότι τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά την ομιλία εξατμίζονται και αφήνουν πίσω τους σωματίδια αερολύματος αρκετά μεγάλα, ώστε να μεταφέρουν επαρκές φορτίο του ιού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ