Απολαυστική τάρτα με σταφύλια & κρέμα φουντουκιού από την Ντίνα Νικολάου

Ας τα απολαύσουμε σε λογιών-λογιών γλυκίσματα, όπως η εύκολη αυτή τάρτα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φύλλο έτοιμη ζύμη σφολιάτα
  • λίγο λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα της ταρτιέρας

Για τη γέμιση

  • 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 50 ml γάλα εβαπορέ
  • 125 γρ. φουντούκια, αλεσμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα
  • 1 τσαμπί σταφύλι, κατά προτίμηση σουλτανίνα (τις ρώγες)

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω τους κρόκους από τα δύο αυγά και το τρίτο αυγό, ολόκληρο (κρόκος και ασπράδι). Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, το γάλα εβαπορέ, τη σκόνη φουντουκιών και τις σταφίδες. Χτυπάω τα υλικά με το μίξερ, μέχρι να ετοιμάσω ένα μείγμα όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές. Αφήνω κατά μέρος.

Τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή ταρτιέρα (ή ένα ρηχό ταψάκι) με διάμετρο 26 εκ. Απλώνω τη σφολιάτα στο ταψάκι, προσέχοντας να εφαρμόσει καλά και στα τοιχώματα, και κόβω με ένα μαχαιράκι τα περισσεύματα. Την τρυπάω σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και αδειάζω εκεί την κρέμα φουντουκιού. Ισιώνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Τοποθετώ τις ρώγες του σταφυλιού στην κρέμα κυκλικά και με όμορφο τρόπο, μισοβυθίζοντάς τις στην κρέμα.

Ψήνω την τάρτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρέμα και η ζύμη. Την αφήνω να γίνει χλιαρή και τη σερβίρω. Αν θέλω, πασπαλίζω κάθε μερίδα με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tags