Ελλάκτωρ: Η είσοδος Reggeborgh, τα ερωτήματα και οι επόμενες κινήσεις

Καταλύτης εξελίξεων για τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο η είσοδος του μεγαλύτερου μετόχου στη ΓΕΚ Τέρνα, στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ. Τα σχέδια των Ολλανδών, ο δίαυλος με την πλευρά Καλλιτσάντση και η στάση του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Γράφει ο Φώτης Κόλλιας στο euro2day

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest πως απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του 12,5% της Eλλάκτωρ που σήμερα κατέχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και πως έχει ήδη πρόσθετο ποσοστό σχεδόν 5% στην τελευταία.

Οι Ολλανδοί, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,26%, θα καταστούν με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Eλλάκτωρ με σχεδόν 17,5%, μετά τους αδερφούς Αναστάσιο και Δημ. Καλλιτσάντση, που κατέχουν το 27,69%.

Ο επικεφαλής του ομίλου Reggeborgh, o H.M. (Henry) Holterman, είχε επιχειρήσει να αποκτήσει ποσοστό της Eλλάκτωρ και στο παρελθόν, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμάχη μεταξύ της πλευράς Καλλιτσάντση με τους κ.κ. Λ. Μπόμπολα και Δημ. Κούτρα, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε αποφάσισε τελικά να επενδύσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία αύξησε σταδιακά το ποσοστό του, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Τώρα φαίνεται πως προχωρά στο επόμενο βήμα του, που είχε προεξοφλήσει εδώ και αρκετούς μήνες η αγορά, με την απόκτηση σημαντικού ποσοστού σε δεύτερο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο, στην Eλλάκτωρ. Σε ερώτηση του Euro2day.gr για τα μελλοντικά της σχέδια σε σχέση με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,04%, η πλευρά της Reggeborgh απάντησε πως «δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο». Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει, πάντως, ήδη ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την πλευρά Καλλιτσάντση.

Στην κατασκευαστική αγορά κυκλοφορούσε επί μήνες πως η Reggeborgh έχει αποκτήσει σημαντικό ποσοστό της Eλλάκτωρ. Χθες επιβεβαιώθηκε η φημολογία, η οποία, πάντως, ανέβαζε το ποσοστό που έχουν ήδη αποκτήσει οι Ολλανδοί πάνω από το σχεδόν 5% που ανακοινώθηκε. Χρηματιστηριακοί παράγοντες υπενθύμιζαν πως όταν οι Ολλανδοί τοποθετήθηκαν στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εξέδωσαν και μια ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν πως πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρείας και της ελληνικής οικονομίας. Αναρωτιούνται αν και πότε θα εκδώσουν αντίστοιχη ανακοίνωση για τη νέα επένδυσή τους, αυτή τη φορά στην Eλλάκτωρ.

Η στρατηγική που ακολούθησε ο κ. Holterman και οι συνεργάτες του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνουν, κατά πολλούς, και τον δρόμο που θα βαδίσει στην Eλλάκτωρ. Στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν αν έχει συμφωνήσει να αποκτήσει ποσοστά μετοχών και από άλλους μετόχους της τελευταίας, όπως οι οικογένειες Σαραντόπουλου, Γιόκαρη, κ.λπ. Οι τελευταίοι, στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Eλλάκτωρ, είχαν υπερψηφίσει όλα τα θέματα, σε αντίθεση με τον κ. Μπόμπολα που είχε καταψηφίσει το θέμα που αφορούσε τη διανομή μετοχών σε διοίκηση και άλλα στελέχη.

Αρκετοί θεωρούν πως με τη συμφωνία με τους Ολλανδούς ο κ. Μπόμπολας θα κόψει οριστικά τους μετοχικούς δεσμούς με την Eλλάκτωρ. Η συμφωνία με τη Reggeborgh δεσμεύει τον Λ. Μπόμπολα να πωλήσει το ποσοστό του σε έξι μήνες, αλλά την ίδια στιγμή δεν δεσμεύει την ολλανδική πλευρά, που έχει τη δυνατότητα υπαναχώρησης.

Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία ελέγχει κατά σχεδόν 100% τον κατασκευαστικό όμιλο VolkerWessels, έναν από τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς «παίκτες» με έσοδα 6,6 δισ. ευρώ το 2019 έναντι 5,9 δισ. το 2018. Η VolkerWessels εκτός από την Ολλανδία έχει παρουσία σε Βρετανία, Βόρεια Αμερική και Γερμανία, μέσω δικτύου περίπου 120 θυγατρικών. Μάλιστα η Reggeborgh προχώρησε στα τέλη του 2019 σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της VolkerWessels, εξέλιξη που οδήγησε στην έξοδό της από το ολλανδικό χρηματιστήριο στα μέσα του περασμένου Απριλίου. Για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας η Reggeborgh δαπάνησε, μάλιστα, αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ