Θα πάμε σε νέο lockdown; Η ημερομηνία που θα κρίνει τα πάντα - Σύψας: Άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα

Αύξηση κρουσμάτων που δείχνει το ενδεχόμενο ενός lockdown... 

Σε εφαρμογή τέθηκαν από το πρωί σήμερα τα νέα αυστηρά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική με περιορισμό μεταξύ άλλων των συναθροίσεων, την αναστολή συναυλιών και τη λειτουργία κλειστών σινεμά.

Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι εξαντλητικοί για την τήρηση των νέων μέτρων, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει από την αύξηση των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική.

 

Σε 9 μέρες από σήμερα λοιπόν, η 30ή Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί ως η ημέρα, που θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, που αυτομάτως θα επιτείνουν τη διάρκεια των τρεχόντων μέτρων ή θα πάμε σε οριζόντιο lockdown.

Αυτό που περιμένουν στην κυβέρνηση, είναι να δουν πρωτίστως πώς θα πάει η κατάσταση στις ΜΕΘ.

Αν θα καταφέρουν τα μέτρα να επιφέρουν μείωση των διασωληνωμένων, άρα και των κρουσμάτων, κι εν τέλει των θανάτων.

 

 

 

Ο αμέσως επόμενος «πονοκέφαλος» είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι ο συνωστισμός που παρατηρείται αλλά και τα πολλά κρούσματα απειθαρχίας επιβατών, που επιβιβάζονται χωρίς μάσκα.

Αν, λοιπόν, τα παραπάνω «στραβώσουν» τότε ένα βήμα πριν το lockdown θα επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:00 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7:00 το πρωί της επόμενης.

Όπως αποκάλυψε το OPEN στο τραπέζι βρίσκονται και σκληρότερα μέτρα, ωστόσο, προς το παρόν μένουν ως προτάσεις.

Στο μεταξύ, ο κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό», είπε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας - το lockdown».

Κατά την άποψη του κ. Σύψα, πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε.

Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο - όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.

Ενώ «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία».

Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ