Αυτές είναι οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις – Αυτοδημιούργητες, επικεφαλής πολυεθνικών σε νευραλγικές θέσεις – Η λίστα

H φετινή λίστα του Fortune με τις πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις...

 

Την ώρα που η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη είναι η νούμερο ένα προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, περισσότερη ευημερία και λιγότερη φτώχεια, οι δυναμικές γυναίκες, επικεφαλής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι η ηγεσία δεν έχει φύλο.

Η λίστα με τις «Πιο Ισχυρές Γυναίκες στις Επιχειρήσεις» το 2020 έχει 15 νέες παρουσίες και περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλους τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Η έρευνα καταρτίζεται με βάση α) το οικονοµικό µέγεθος και τη σηµασία της εταιρείας που διευθύνουν, β) την ευρωστία, την εξωστρέφεια, την καινοτοµία και τη δυναµικότητα της επιχείρησης,
γ) το βιογραφικό και τα επιτεύγµατα καθεµίας εξ αυτών και δ) την εταιρική και κοινωνική τους επιρροή αναφέρει το μεγάλο αφιέρωμα του Fortunegreece

Οι εταιρείες που εκπροσωπούν οι 30 γυναίκες της φετινής λίστας έχουν συνολικό κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.

1. Πέγκυ Αντωνάκου

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

 

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Γενική διευθύντρια
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Google ΝΑ Ευρώπης​

Έχει συνδέσει το όνομά της τα τελευταία χρόνια με σημαντικές θέσεις και διακρίσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Έχοντας πολυετή εμπειρία στους κλάδους της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Τεχνολογίας και του Μάρκετινγκ, διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας από το 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ προηγουμένως είχε αναλάβει ρόλους ευθύνης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Από τον Ιανουάριο οδηγεί την Google από τη θέση της γενικής διευθύντριας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχοντας ως έδρα της την Αθήνα.

2. Ιουλία Τσέτη

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: ∆ιευθύνουσα σύµβουλος
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Uni-pharma & InterMed​

Είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη θεαματική ανάπτυξη του ομίλου ΟΦΕΤ τα τελευταία δέκα χρόνια. Με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ και 560 εργαζομένους αισίως, προχώρησε δυναμικά στη δημιουργία του νέου βιοκλιματικού εργοστασίου Uni-pharma 2 και στην πλήρη ανακαίνιση του πρώτου ιστορικού εργοστασίου Uni-pharma 1. Φέτος ολοκληρώνει τη δημιουργία του logistics center με επενδύσεις που φθάνουν τα 15 εκατ. ευρώ έως το 2021 και έπεται η Uniherbo, η νέα μονάδα εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών στα Οινόφυτα.

3. Μαρία Σκλαβενίτου

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Πρόεδρος
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.​

Ηγείται της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας λιανεμπορίου, κάτι που από μόνο του αποτελεί επίτευγμα. Αποτελεί παράλληλα μέλος της ομάδας διοίκησης της εταιρείας που ανέλαβε τη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση –αυτή της Μαρινόπουλος-, αποδεικνύοντας ότι η ορθή διαχείριση αποδίδει. Ο κύκλος εργασιών κινείται στα 2,5 δισ. ευρώ και αυξάνεται με την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και μεριδίων αγοράς. Συγχρόνως το νέο μεγάλο εταιρικό σχήμα απασχολεί 21.000 ανθρώπους, αποτελώντας τον μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα.

4. Έφη Κουτσουρέλη

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Αντιπρόεδρος
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Οµίλος Quest Συµµετοχών​

Δραστηριότητα σε πέντε κλάδους, οκτώ θυγατρικές με παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πάνω από 1.800 εργαζόμενοι: Αυτή είναι η εικόνα της Quest Holdings, η οποία συμπληρώνει 40 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας την επόμενη χρονιά. Η Έφη Κουτσουρέλη, προσηλωμένη στο όραμα του Ομίλου Quest για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εργάζεται για την επόμενη μέρα του Ομίλου. Στόχος είναι έως το 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, αλλά και η υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 80-100 εκατ. ευρώ.

5. Γεωργία ∆ραγίνη

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Γενική διευθύντρια και αντιπρόεδρος
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mediterraneo Hospital

∆ιοικεί το έβδοµο µεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυµα της χώρας, το µόνο boutique hospital στην Ελλάδα, κάνοντας πρωταθλητισµό σε µια απαιτητική αγορά. Γιατρός αναισθησιολόγος, παρέλαβε µια µικρή ιδιωτική οικογενειακή κλινική και µε συνεχείς επενδύσεις σε καινοτόµες τεχνολογίες, ροµποτική χειρουργική και υψηλά καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό, οικοδόµησε µια εταιρεία µε υγιή χρηµατοοικονοµική διάρθρωση. Την 5ετία 2015 – 2019, µέσα στην κρίση, πέτυχε ανάπτυξη κύκλου εργασιών κατά 50%. Συγκεκριµένα, το 2019 σηµείωσε κύκλο εργασιών 35 εκατ. ευρώ.

6. Άσπα Παληµέρη

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mastercard

Με σημαντική εμπειρία στον χώρο τεχνολογίας πληρωμών και αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στη συγκεκριμένη αγορά, η Άσπα Παλημέρη, πριν αναλάβει επικεφαλής στη Mastercard το 2016 για τρεις χώρες, εργάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς ως υπεύθυνη για καταθετικά και επενδυτικά προϊόντα, στη διεύθυνση καρτών της Marfin Egnatia Bank, καθώς και σε διοικητικές θέσεις στον Τομέα Καρτών και Καταναλωτικής Πίστης της Eurobank. Διαθέτει επίσης σημαντική consulting εμπειρία, έχοντας εργαστεί στη McKinsey & Company, υποστηρίζοντας στρατηγικά projects κορυφαίων ελληνικών τραπεζών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

7. ∆έσποινα Ξυνού

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Πρόεδρος και CEO
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΟΚ Anytime Markets

Από το 2003, οπότε και ιδρύθηκε η εταιρεία, κερδίζει διαρκώς έδαφος, μερίδια αγοράς, και βραβεία. Το concept της αποτελεί την πλέον οργανωμένη μορφή «καταστήματος ευκολίας» στην Ελλάδα, το δίκτυο αριθμεί 110 καταστήματα franchise και θεωρείται μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες λιανεμπορίου στη χώρα. Η Δέσποινα Ξυνού, εκτός από την ευθύνη διοίκησης της αλυσίδας, διατηρεί έναν κοινωνικοποιημένο ρόλο ως μάνατζερ, συμμετέχοντας σε προγράμματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης ως μέντορας, όπως το OPAP Forward.

8. Ανδριάνα Παππά

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Γενική διευθύντρια
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Visa Ελλάδας​

Εντάχθηκε στη Visa το 2002 και προήχθη στις θέσεις της ανώτερης διευθύντριας Σχέσεων για Ελλάδα και Κύπρο, διευθύντρια για την Κύπρο και επικεφαλής της Visa Ελλάδας. Εκπροσωπεί τη Visa ως διευθύντρια στο Συμβούλιο Πελατών της εταιρείας στην Ελλάδα, όπου δουλεύει μαζί με τους πελάτες, και διευθύνει την τοπική διαλειτουργική ομάδα την οποία οικοδόμησε. Πριν από τη Visa προηγήθηκαν χρόνια στη φαρμακευτική βιομηχανία, ενώ στο παρελθόν κατείχε θέσεις στον τομέα της βιοχημικής έρευνας, καθώς και στον κλάδο της λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ.

9. Ερµιόνη Γεωργουλάκη

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Country Leader Greece
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: P&G​

Η Ερμιόνη Γεωργουλάκη, μετά τις σπουδές της στο ΕΜΠ, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην P&G και έφθασε σήμερα να ηγείται του ελληνικού τμήματος μίας εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών του κόσμου. Το 2016 πήρε τη θέση του διευθυντή Πωλήσεων στην Ελλάδα και τον Ιούλιο του 2018 τοποθετήθηκε επικεφαλής της P&G Ελλάδος. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η P&G παρουσίασε αθροιστικές πωλήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της άφησε φίρμες και αγορές. Φέτος στόχος είναι η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς κυρίως σε αξία.

Mαριάννα Πολιτοπούλου

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Πρόεδρος και διευθύνουσα σύµβουλος
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΝΝ Hellas

Από το 2016 μέχρι και το 2019, η ΝΝ Hellas βελτίωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα κατά 18 εκατομμύρια, περνώντας από ζημιές 9 εκατομμυρίων σε κέρδη 9 εκατομμυρίων. Η Μαριάννα Πολιτοπούλου έχει μετασχηματίσει πλήρως το λειτουργικό μοντέλο της ασφαλιστικής, η οποία έχει γυρίσει σελίδα και με 421 εκατ. ευρώ συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κλάδο ζωής, πίσω από την Εθνική Ασφαλιστική. «Τρέχει» το πρόγραμμα «My Career» σε συνεργασία με το Junior Achievement Greece, το οποίο το 2020 θα επεκταθεί σε 50 σχολεία και 1.250 μαθητές.

Αφροδίτη Παναγιωτάκου

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: ∆ιευθύντρια Πολιτισµού
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Ίδρυμα Ωνάση

Με πλούσιο βιογραφικό και ειδίκευση στην πολιτιστική διαχείριση, διεύρυνε την έννοια της κουλτούρας εντός και εκτός των τειχών, μέσα από καινοτόμες δράσεις που αφήνουν ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα. Πιστώνεται την μεγάλη επιτυχία της Στέγης, τις sold out παραγωγές στο εξωτερικό και την προώθηση του διαλόγου της τέχνης με όλα τα μεγάλα θέματα που μας αφορούν: ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, ισονομία, παιδεία, κλιματική αλλαγή. Πιστεύει στον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης, με την τέχνη ως βασικό όχημα και κυρίαρχη δύναμη το ανθρώπινο κεφάλαιο.​

Έλενα Χουλιάρα

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Πρόεδρος και διευθύνουσα σύµβουλος για Ελλάδα & Κύπρο
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: AstraZeneca

Δυναμική και πολυπράγμων, η Ελένη Χουλιάρα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο PHRMA Innovation Forum Ελλάδος, επιδιώκοντας την ανάδειξη της αξίας της καινοτομίας στο σύστημα υγείας, στην εθνική οικονομία, αλλά κυρίως στους Έλληνες ασθενείς. Το 2019 η AstraZeneca συμπλήρωσε τριάντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την MSD. Περισσότερες από 12 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων της χρησιμοποιήθηκαν από Έλληνες ασθενείς το 2018, ενώ οι επενδύσεις για τη διενέργεια κλινικών μελετών ξεπέρασαν -μόνον το 2018- τα 4 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αυξάνεται κάθε χρόνο.

Σοφία Εφραίµογλου

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Αντιπρόεδρος
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισµού

Ως επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», οι δράσεις της ταυτίζονται με την ανάδειξη του πολιτισμού σε εργαλείο προόδου και ανάπτυξης. Ο Ελληνικός Κόσμος δέχεται πάνω από 400.000 επισκέπτες ετησίως και ο ρόλος του περνάει από το τρίπτυχο «έρευνα, καινοτομία, εξωστρέφεια». Παράλληλα, οι επιτυχημένες παραγωγές του «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Από Σμύρνη Σαλονίκη» αναδείχτηκαν σε εισπρακτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Είναι πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, ενώ συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΕΧΑΕ.

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

 Mαρέβα Μητσοτάκη-Γκραµπόφσκι

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Συνιδρύτρια και managingpartner
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Zeus + ∆ione

Αφού θήτευσε με επιτυχία στον επενδυτικό τραπεζικό τομέα, το 2012 ίδρυσε μαζί με τη Δήμητρα Κολοτούρα τη Zeus + Δione. Η εταιρεία δημιουργεί σύγχρονα ρούχα και αξεσουάρ εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση, με ελληνικές πρώτες ύλες, κατασκευασμένα από Έλληνες χειροτέχνες. Μέσα σε οκτώ χρόνια, με έξυπνες κινήσεις και branding «Made in Greece», έκτισε έντονη παρουσία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κορυφαίες μητροπόλεις του εξωτερικού, ενώ τα προϊόντα διατίθενται και σε γνωστά online shops. Και κάτι ακόμη: Είναι μητέρα τριών παιδιών και σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

Σιάνα Κυριάκου

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Γενική διευθύντρια και COO
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: KPMG

H Σιάνα έχει μια πετυχημένη πορεία 20 ετών στην KPMG ως γενική διευθύντρια και Chief Operating Officer. Μεταξύ άλλων, στα καθήκοντά της εντάσσεται το Mάρκετινγκ και η Επικοινωνία της εταιρείας, με «αιχμή του δόρατος» την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Από τη θέση αυτή έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του έργου της εταιρείας με σειρά από δράσεις, μερικές εκ των οποίων μετρούν περισσότερα από 20 χρόνια υλοποίησης. Υπερασπίζεται με σθένος την καταπολέμηση των φυλετικών και ηλικιακών διακρίσεων και χαράσσει δράσεις για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, την κοινότητα και τη διά βίου μάθηση, εναρμονισμένες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι άνθρωποι της KPMG διεθνώς προσέφεραν περίπου 550.000 ώρες εθελοντικής εργασίας μόνο το τελευταίο δωδεκάμηνο.​

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

 Κατερίνα Βλάχου

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Πρόεδρος ∆.Σ. & ∆ιευθύνουσα σύµβουλος Snacks
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Mondelez Ελλάς

Με πορεία 24 ετών στην εταιρεία, ανέλαβε διάφορους ρόλους διευρυμένης ευθύνης, ξεκινώντας από το Τμήμα Mάρκετινγκ στην κατηγορία της Σοκολάτας, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στην ομάδα πωλήσεων. Η επικοινωνιακή στρατηγική και οι καμπάνιες των brands που διαχειρίστηκε (Lacta, Υγείας Παυλίδη, Merenda κ.ά.) έχουν αναγνωριστεί με διεθνή και τοπικά βραβεία. Tον Μάρτιο του 2016 ανέλαβε επικεφαλής στη Mondelez International για την Ελλάδα και την Κύπρο. Με επίκεντρο τη στρατηγική «Snacking Made Right», μαζί με μια έμπειρη ομάδα ανθρώπων και ταλαντούχων millennials, που αγγίζουν το 60% των εργαζομένων, ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα του snacking στην Ελλάδα.

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

Πηνελόπη Κούρκαφα

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Γενική διευθύντρια
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Diageo για Ελλάδα και Ιταλία

Ο Όμιλος Diageo της έχει εμπιστευτεί εδώ και χρόνια τα ηνία δύο μεγάλων αγορών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της καθαρής αξίας πωλήσεων της Diageo Continental Europe. Αυτό ήρθε να σφραγίσει μία επιτυχημένη πορεία πλέον των 20 χρόνων στην Diageo, σε θέσεις ευθύνης στο μάρκετινγκ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.  Η Πηνελόπη Κούρκαφα έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας πολυμορφίας, ενσωμάτωσης  και ισοτιμίας, επενδύοντας στο ταλέντο και την καινοτομία.

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

Καλλιόπη Ροδοπούλου

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: ∆ιευθύνουσα σύµβουλος
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Όµιλος Μητροπολιτικό - ΑΚΜΗ

Με σπουδές Ψυχολογίας και Μαθηματικών, ξεκίνησε από την προσχολική αγωγή  και δημιούργησε από το μηδέν τον Όμιλο ΑΚΜΗ, κατακτώντας με τα χρόνια ηγετική θέση στον χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Με αφετηρία την Αθήνα, επεκτάθηκε σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Λάρισα και Κρήτη, με οργανωμένες δομές, ενώ το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει τίτλους σπουδών από διακεκριμένα συνεργαζόμενα βρετανικά πανεπιστήμια. Η επόμενη πενταετία  περιλαμβάνει επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων και διεθνοποίηση.

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

Eλένη Βρεττού

  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Ανώτερη γενική διευθύντρια
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Τράπεζα Πειραιώς

Από το 2012 έως το 2019 κατείχε τη θέση της ανώτερης γενικής διευθύντριας Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής για την Ελλάδα και Κύπρο στον τραπεζικό όµιλο της HSBC. ∆ιετέλεσε επίσης περιφερειακή διευθύντρια της HSBC στον τοµέα ανάπτυξης σχέσεων µε πολυεθνικούς πελάτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μεσόγειο και Αφρική, µε έδρα το Λονδίνο. Η παρέµβασή της σε ό,τι αφορά τα πεπραγµένα του οµίλου Folli Follie –το 2015 πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο– την κατέστησε ευρύτερα γνωστή στην επιχειρηµατική κοινότητα.

20.Φιλίππα Μιχάλη

false
  • ΙΔΙΟΤΗΤΑ: Γενική διευθύντρια
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Allianz Ελλάδας

Ξεκίνησε την εργασιακή της σταδιοδρομία στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων στην Helvetia και, στη συνέχεια, στην Allianz. Έπειτα από μία δεκαετία πέρασε στον ασφαλιστικό κλάδο και ηγήθηκε πολλών projects για την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Το 2015, μετά τη συμπλήρωση 20 χρόνων, αναλαμβάνει επικεφαλής της Allianz Ελλάδος. Την τελευταία πενταετία έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους τεχνικούς δείκτες ζημιών, να αυξήσει την παραγωγή ασφαλίστρων και να ενισχύσει τα κεφάλαια της  Allianz Ελλάδος, η οποία παραμένει σταθερά 1η στον Δείκτη NPS για 4η συνεχή χρονιά στις Γενικές Ασφαλίσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Ζάχος, Αναστασία Παρετζόγλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Ακριβού, Τάσος Ζάχος, Πέννυ Κούτρα, Αναστασία Παρετζόγλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ