N. Σύψας: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας η Αττική - Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο, αν ξεφύγει η κατάσταση (Βίντεο)

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας»

 

Στην πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική, αλλά και το πώς αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση.»

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά.», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν  ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε, δε, ότι μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή. 

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών. 

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα.», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη.»

Τέλος , είπε ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε ότι στην τρίτη παρενέργεια που θα εμφανιστεί το εμβόλιο αποσύρεται.

 

Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο, αν ξεφύγει η κατάσταση
Ενω μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να τηρηθούν τα μέτρα, καθώς, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, δεν αποκλείεται «να δούμε εικόνες Μπέργκαμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown, καθώς η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο ''πορτοκαλί'' συναγερμό. Ενα βήμα ακριβώς πριν από το ''κόκκινο''. Το αν θα γίνει ''κόκκινο'' είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου για να μη φτάσουμε εκεί, όμως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό, τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως «αν χρειαστεί να πάμε σε lockdown για να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω, γιατί, αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

 

 Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας, ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε, αν έχουμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε νωρίς, πριν ξεφύγει η κατάσταση».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ