Ο Άκης Πετρετζίκης γράφει για τις ριζικές αλλαγές στα παιδικά γεύματα της σύγχρονης εποχής – Τι μένει, τι ξεχνάμε;

Η σωστή διατορφή των παιδιών... 

Νέα σχολική χρονιά, νέοι στόχοι, νέα… γεύματα! Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας συμβουλές και ιδέες για το πώς μπορούμε να κάνουμε τα γεύματα των παιδιών πιο νόστιμα, αλλά και πιο υγιεινά. Οι τάσεις της χρονιάς -όσον αφορά τα παιδικά γεύματα- παραμένουν λίγο-πολύ ίδιες μια και συνεχίζουν να έχουν ως κύριο γνώμονα ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής.

Πάνω σε αυτό στηριζόμαστε και προσθέτοντας μια-δυο πινελιές, καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε αυτά τα 4 στοιχεία τα οποία μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή των παιδιών.

Μπορεί να μην τα ακολουθήσουμε όλα. Κανένα πρόβλημα. Σημασία έχει να αρχίσουμε από κάπου και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το εξής: Η φύση και το… μέτρο είναι οι σύμμαχοί μας ;-) Λοιπόν, τι λέτε; Πάμε να δούμε τα 4 αυτά στοιχεία τα οποία θα μας απασχολήσουν και αυτή τη χρονιά;

#1 Γεύματα υγιεινά.

Κι αν το απόλυτο μοιάζει ακατόρθωτο, θα σας το γράψω διαφορετικά: Γεύματα πιο υγιεινά. Ναι, πιο υγιεινά από εκείνα που μπορεί να επιλέγαμε μέχρι πρότινος. Στο παιχνίδι, φυσικά, μπαίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία πάντα θα πρέπει να έχουμε σε περίοπτη θέση, αλλά και σε βολικό σημείο προκειμένου τα παιδιά να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Ακολουθούν τα γιαουρτάκια, το φιστικοβούτυρο, το ταχίνι, τα κρακεράκια ολικής άλεσης και το τυρί. Επίσης, τα αβγά και οι ξηροί καρποί μπορούν να κρατήσουν χορτάτα τα παιδιά για μεγαλύτερο διάστημα χάρη στην πρωτεΐνη που περιέχουν, ενώ από τα εβδομαδιαίο διατροφικό τους πρόγραμμα δεν θα πρέπει να λείπουν τα όσπρια και το ψάρι. Ακολουθεί το κρέας το οποίο καταναλώνουμε, αλλά με μέτρο όπως άλλωστε κάνουμε με τις περισσότερες τροφές.

Παιδικές τορτίγιες-βιβλία 

Παιδικές τορτίγιες-βιβλία από τον Άκη Πετρετζίκη

Ρολάκια μπανάνας

Ρολάκια μπανάνας από τον Άκη Πετρετζίκη

Σπιτικά fish fingers

Σπιτικά fish fingers από τον Άκη Πετρετζίκη

#2 Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι της μόδας.

Γιατί; Επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προκαλούν εύκολα κορεσμό, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και -κατά πάσα πιθανότητα- περιέχουν και λιγότερα σάκχαρα. Όλα αυτά, φυσικά, μπορείτε να τα επιβεβαιώσετε απλά διαβάζοντας τη διατροφική σήμανση στη συσκευασία του κάθε προϊόντος. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ερχόμαστε, λοιπόν, στο δια ταύτα: Πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή των παιδιών;

  • Ετοιμάζουμε τα σάντουιτς, τα τοστ και τις αραβικές πίτες τους σε ψωμάκια και πίτες ολικής άλεσης.
  • Χρησιμοποιούμε δημητριακά ολικής άλεσης και βρόμη στο πρωινό τους. Μάλιστα, αν θέλουμε μπορούμε να ξεκινήσουμε κάνοντας διάφορες μίξεις και να συνεχίσουμε αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό των δημητριακών ολικής άλεσης στο μπολ τους.
  • Προτιμούμε σνακ φτιαγμένα από αλεύρι ολικής άλεσης όπως π.χ. κράκερ, μπισκότα, αλλά και πίτες, μάφιν λαχανικών ή πιτσάκια φτιαγμένα από τα χεράκια μας.
  • Αντικαθιστούμε τα λευκά ζυμαρικά και το ρύζι με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης. Μάλιστα, αν θέλουμε τους συστήνουμε την κινόα, την τσία και κάποια άλλα θρεπτικά ψευδοδημητριακά.

Παιδικά τοστάκια

Παιδικά τοστάκια από τον Άκη Πετρετζίκη

Τυροπιτάκια με χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης

Τυροπιτάκια με χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης από τον Άκη Πετρετζίκη

Κριθαράκι ολικής με ντομάτα και βασιλικό

Κριθαράκι ολικής άλεσης με ντομάτα και βασιλικό από τον Άκη Πετρετζίκη

Μούσλι με βρόμη και μούρα

Μούσλι με βρόμη και μούρα από τον Άκη Πετρετζίκη

Porridge

Porridge από τον Άκη Πετρετζίκη

#3 Φαγητά από κάθε γωνιά της γης.

Στα παιδιά αρέσουν τα ταξίδια. Το φαγητό, έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύσει σε κάθε γωνιά της γης και να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς και -φυσικά- νέες γεύσεις. Τι κάνουμε λοιπόν; Συστήνουμε στα παιδιά πιάτα από τη διεθνή κουζίνα, ενώ δεν παραλείπουμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες πρώτες ύλες της όπως π.χ. κάποια μυρωδικά, μπαχαρικά κ.λπ. στα φαγητά μας (αν και όποτε ταιριάζουν σε μικρές δόσεις). Έτσι, μπορούμε μονομιάς να αλλάξουμε τον χαρακτήρα των γευμάτων μας, να κάνουμε πιο ενδιαφέρον ένα αδιάφορο υλικό και -γενικά- να εμπλουτίσουμε τις γεύσεις και… τις γνώσεις μας συζητώντας για την προέλευση ή την έμπνευση της κάθε συνταγής. Όταν τα παιδιά ακούσουν μια ιστορία για τη χώρα από την οποία προέρχεται ένα φαγητό, είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να το δοκιμάσουν.

Burrito

Burrito από τον Άκη Πετρετζίκη

Τάκος με φακές

Τάκος με φακές από τον Άκη Πετρετζίκη

Τοστάκια αλά σούσι

Τοστάκια αλά σούσι από τον Άκη Πετρετζίκη

#4 «Γκουρμέ» στοιχεία στο πιάτο τους.

Μπορεί τα παιδιά να μην αγαπούν και τόσο τις ιδιαίτερες γεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο όρος «γκουρμέ» στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναφέρεται τόσο στα συστατικά, όσο στην εμφάνιση των πιάτων και σε κάποιους πειραματισμούς δικούς μας που θα μπορούσαν να εξελίξουν περισσότερο (γευστικά και διατροφικά) κάποιες συνταγές. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε λάδι τρούφας, χαβιάρι και σολομό καπνιστό για να συνθέσουμε ένα γκουρμέ πιάτο. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά απλά αφιερώνοντας λίγο περισσότερο χρόνο στο στήσιμό του, εμπλουτίζοντας τα χρώματά του και πειράζοντας τις συνταγές του ενσωματώνοντας π.χ. περισσότερα (φανερά ή… κρυμμένα) λαχανικά αναφέρει το akispetretzikis.

Κολοκυθάκια πίτσα

Κολοκυθάκια πίτσα από τον Άκη Πετρετζίκη

Κοτόπουλο γεμιστό με λαχανικά

Κοτόπουλο γεμιστό με λαχανικά από τον Άκη Πετρετζίκη

Παιδική σούπα λαχανικών

Παιδική σούπα λαχανικών από τον Άκη Πετρετζίκη

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ