Σπύρος Σούλης: Αυτά τα 6 σημεία της κουζίνας μας είναι γεμάτα μικρόβια - Δεν θα το πιστεύετε

Δείτε ποια είναι αυτά. 

Ενώ το ανοσοποιητικό μας σύστημα δίνει τον δικό του αγώνα για να μας προστατεύσει, κάποια «πονηρά» μικρόβια έχουν μάθει να κρύβονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Δείτε ποια είναι και πώς μπορείτε να τα εξαφανίσετε.

1. Αλατοπίπερο Το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερα από 200 άτομα για να διαπιστώσει πού κατοικούν τα περισσότερα μικρόβια στα σπίτια μας. Σε 20 περίπου άτομα ανιχνεύτηκε ρινοϊός (το κοινό κρυολόγημα) και όταν τους ζητήθηκε να πουν ποιες είναι οι 10 επιφάνειες που ακουμπάνε πιο συχνά, από τις 160 που υπήρχαν στο ερωτηματολόγιο σχεδόν το 100% απάντησε θετικά στο αλατοπίπερο. 

2. Σιφόνι νεροχύτη Είναι το μέρος απ' όπου θεωρητικά περνάει διαρκώς καυτό νερό και σαπουνάδα και όλοι νομίζουμε ότι είναι το πιο καθαρό μέσα στην κουζίνα. Στην πραγματικότητα, το σιφόνι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη. Η υγρασία και τα υπολείμματα των τροφών δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Για να αφαιρείτε τις μυρωδιές από το σιφόνι και να διασπάτε τις λιπαρές ουσίες, έτσι ώστε να μη γίνονται πηγή μικροβίων, ρίχνετε συχνά διάλυμα από 1/2 φλ. σόδα και 1/2 φλ. ξίδι. Θα απολυμάνετε αυτό το τμήμα της αποχεύτευσης οικονομικά και οικολογικά. 

Το σιφόνι του νεροχύτη είναι μια από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων στην κουζίνα σας.

3. Πόρτα και λάστιχα ψυγείου Σίγουρα καθαρίζετε συχνά τις θήκες και τις επιφάνειες του ψυγείου σας, αλλά πόσο συχνά καθαρίζετε την πόρτα του ψυγείου και τα λάστιχά του; Είναι η τέλεια κρυψώνα για μούχλα και μύκητες και έρχεστε σε επαφή μαζί τους κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του για να πάρετε οτιδήποτε.

4. Πλυντήριο πιάτων Ποιος θα περίμενε ότι το μέρος όπου πλένουμε τα πιάτα είναι και το πιο συνηθισμένο μέρος που κρύβει μούχλα και μύκητες. Τσεκάρετε για μούχλα γύρω από τα λάστιχα της πόρτας. Αν δεν την καθαρίσετε εγκαίρως, κάθε φορά που εσείς νομίζετε ότι πλένετε τα πιάτα τα μικρόβια θα κολλάνε επάνω τους και θα πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας με ξίδι είναι ιδανικό και για το πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να καθαρίσετε με ένα πανί τα λάστιχα και το διάλυμα σόδας για να απολυμάνετε τις σωληνώσεις του πλυντηρίου αναφέρει το SpirosSoulis.

Ρίξτε μια ματιά στα λάστιχα της πόρτας του πλυντηρίου σας για μούχλα.

5. Χαλιά Σκεφτείτε τα χαλιά σαν μια τεράστια αποθήκη σκόνης. Ακόμα κι αν τα σκούπιζετε πολύ τακτικά, μικροσκοπικά σωματίδια και νεκρά κύτταρα παγιδεύονται επάνω τους. Γι’ αυτό μην περιμένετε να δείτε τη σκόνη να κάθεται επάνω τους για να τα καθαρίσετε. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια βρίσκονται παγιδευμένα βαθιά μέσα στο πέλος τους. Εκτός από την ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ξίδι και σκουπίστε με μια απαλή βούρτα την επιφάνειά τους για να απομάκρυνετε όσα περισσότερα μικρόβια μπορείτε.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν το πλυντήριο ρούχων στην κουζίνα. Αποτελεί και αυτό τεράστια πηγή μικροβίων.

6. Πλυντήριο ρούχων Τα μικρόβια και η μούχλα αγαπούν την υγρασία των πλυντηρίων, γι’ αυτό φροντίζετε να βγάζετε γρήγορα τα νωπά ρούχα από μέσα και αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για να στεγνώνει καλά ο κάδος. Είναι σημαντικό δύο περίπου φορές τον χρόνο (μπορεί και μία, ανάλογα τη χρήση) να κάνετε μια πλύση χωρίς ρούχα και χωρίς απορρυπαντικό, βάζοντας 1 φλ. ξίδι στη θήκη του απορρυπαντικού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ