Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Εθισμός στη ζάχαρη: Πως θα απεξαρτηθούμε & ποιες αλλαγές θα δούμε στο σώμα μας - Τα "κρυφά" σάκχαρα στη διατροφή μας

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση απλών σακχάρων προκαλούν γήρανση των κυττάρων και του δέρματος.

Αρχικά θα πρέπει να συνειδητoποιήσουμε για ποιους λόγους πρέπει να "απεξαρτηθούμε" από τη ζάχαρη, τι θα κερδίσουμε και ποιες αλλαγές θα δούμε στο σώμα μας.

Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες τους επιστήμονες υγείας στις δυτικές κοινωνίες κυρίως.

Γιατί να κόψουμε τη ζάχαρη;

Θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα το βάρος σου και θα απαλαγείς από κενές θερμίδες που προσθέτουν τα απλά σάκχαρα στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι πιο ισχυρός από τον εθισμό στην κοκαΐνη. Κατά την κατανάλωση ζάχαρης παρατηρείται μεγαλύτερη εγκεφαλική λειτουργία στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου (που είναι υπεύθυνο και για τους εθισμούς).

Μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης ζάχαρης, συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και αύξηση αρτηριακής πίεσης.

Τα αυξημένα σάκχαρα στο αίμα, οδηγούν στην αύξηση της ορμόνης της ινσουλίνης που είναι αναβολική ορμόνη και εντείνει την αποθύκευση λίπους. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παχαίνουμε.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη κ.α.) προάγουν τη γήρανση των κυττάρων και του δέρματος.

Προκαλεί μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης με αποτελέσματα συχνές υπογλυκαιμίες που οδηγούν σε υπερκατανάλωση ζάχαρης.

(Photo: mali maeder)

Εθισμός στη ζάχαρη και απεξάρτηση

Το σώμα είναι κατασκευασμένο να αντιδράει σε κάθε απότομη αλλάγη που κάνουμε στις συνήθειές μας, γιατί να μας προστατέψει. Πόσες φορές έχεις κάνει διαίτα και μετά από απότομη απώλεια βάρους, σταμάτησες να χάνεις κιλά, παρόλο που έκανες εξαντλητική δίαιτα. Αυτό συνέβη επείδη το σώμα μας, αντιμετώπισε αυτήν την ξαφνική απώλεια, ως κίνδυνο και επιβράδυνε την διαδικασία.

Πάμε να δούμε πρακτικά πως μπορούμε να απεξαρτητοποιηθούμε από τη ζάχαρη. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, κάθε εθισμός είναι δύσκολος να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να κάνουμε σταδιακές αλλαγές για να μην αντιδράσει το σώμα μας και να γίνει πιο επώδυνη η απεξάρτηση οπώς είπαμε πιο πάνω.

Δοκίμασε τα παρακάτω:

  • Βάλε περισσότερα μπαχαρικά στο μενού

Μπαχαρικά όπως κανέλα, κουρκουμάς κ.α. σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερη επιθυμία για γλυκό.

(Photo: Marta Branco/ Pexels)

Ανακαλύψτε συνταγές που έχουν μπαχαρικά για να τα εντάξετε στο μενού σας. Ο κουρκουμάς πάει πολύ με το κοτόπουλο και η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καφέ, στο κρασί η ακόμα και στο κοκκινιστό κρέας.

Πρωτεΐνες, ο συμμαχός σου

Η πέψη των πρωτεινών είναι πιο δύσκολη από ότι των υπόλοιπων στοιχείων. Έτσι νιώθουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι με αποτέλεσμα να κρατάμε για περισσότερη ώρα σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης ο συνδυασμός πρωτεινών με γλυκές τρoφές αλλά και υδατάνθρακες μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν πχ τρως ένα φρούτο, το συνδυάζεις με ξηρούς καρπούς – extra tip: αν είναι μήλο μπορείς να βάλεις & κανέλα, όπως είπαμε παραπάνω.

Φρούτα: Τα γλυκά της φύσης

Τα φρούτα είναι τα γλυκά της φύσης, αλλά με την διαφορά ότι πολλά από αυτά έχουν και αρκετές φυτικές ίνες, που εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι δηλαδή, σύνθετοι υδατάνθρακες. 

Προσοχή: Οι χυμοί δεν έχουν φυτικές ίνες και συνήθως έχουν πάρα πολλή ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά το στύψιμο, καταστρέφονται οι φυτικές ίνες, αλλά κυρίως επειδή προστίθεται ζάχαρη.

Τα φρούτα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γλυκά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: καρπούζι, πεπόνι, σύκα, σταφύλια, μούρα, φράουλες κ.α.

(Photo: Dana Tentis/ Pexels)

Η ζάχαρη που δε βλέπεις

Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Δηλαδή, να διαβάζουμε τα συστατικά και να βλέπουμε αν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη. Από τα συσκευασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά τουλάχιστον το 60% έχουν πρόσθετη ζάχαρη, όπως αναφέρει το reyna.gr.

Με ποιες ονομασίες θα δείτε τη ζάχαρη: Γαλακτόζη, Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Δεξτρόζη, Εκχύλισμα Βύνης, Ινβερτοσάκχαρο, Λακτόζη, Μελάσα, Μαλτοδεξτρίνη, Ισχογλυκόζη, Σιρόπι Γλυκόζης, Σιρόπι Ρυζιού, Χυμός Ζαχαροκάλαμου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ