Κατασταλτικά Όρεξης: Ρυθμίστε την όρεξή σας με φυσικούς τρόπους και χωρίς παρενέργειες χημικών φαρμάκων!

Yπάρχουν φυσικά κατασταλτικά της όρεξης που μας βοηθούν να νιώσουμε κορεσμό και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφή.

Η παχυσαρκία και η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους νιώθουμε έντονη πείνα, όπως έλλειψη θρεπτικών ουσιών, κόπωση ή έντονο συναισθηματικό στρες. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικά κατασταλτικά της όρεξης που μας βοηθούν να νιώσουμε κορεσμό και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής χωρίς τους κινδύνους που κρύβουν των χάπια ρύθμισης της όρεξης.

Τα χάπια θεωρούνται επικίνδυνα λόγω των παρενεργειών τους. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: η φύση παρέχει πιο ασφαλείς επιλογές για την ακίνδυνη καταστολή της όρεξης (και ενδεχομένως απώλεια βάρους). Πράγματι, οι άνθρωποι προσπαθούν με φυσικές λύσεις, όπως ροφήματα και μπαχαρικά, τα οποία αποδεικνύονται πλέον ευεργετικά για τις μεταβολικές λειτουργίες και την ενέργεια.

Η κατανάλωση φυσικών κατασταλτικών της όρεξης, π.χ. λιπαρά τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά όπως το λινολεϊκό οξύ, τα προβιοτικά και ροφήματα όπως το πράσινο τσάι, μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε λιγούρες, επιθυμίες και πείνα που συνδέεται με συναισθηματικό στρες.

Τι είναι το κατασταλτικό της όρεξης;

Τα κατασταλτικά της όρεξης είναι είτε χάπια, ροφήματα, συμπληρώματα ή τρόφιμα που μας βοηθούν να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής. Τα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης – που έχουν κάποιες ομοιότητες με τα εμπορικά χάπια απώλειας βάρους αλλά και σημαντικές διαφορές – βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία ή τη νευρική πείνα, εξισορροπώντας τα επίπεδα των “ορμονών πείνας”, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη. Η γκρελίνη και η λεπτίνη αυξάνονται και μειώνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τα γεύματα, τη διάθεσή σας, το επίπεδο στρες, τον ύπνο, την κληρονομικότητα, το τρέχον βάρος και το επίπεδο φλεγμονών στον οργανισμό μας.

Εκτός από τη μείωση της όρεξης μέσω ρύθμισης των ορμονών, τα θρεπτικά συστατικά ή τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την ασφαλή απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους άλλους τρόπους, όπως η καύση περισσότερου σωματικού λίπους για ενέργεια (θερμογένεση), βελτιώνοντας την ισορροπία του σακχάρου, μειώνοντας επιθυμίες για ανθυγιεινά φαγητά ή γλυκά, βελτιώνοντας την υγεία του θυρεοειδούς, αυξάνοντας την απελευθέρωση των «ορμονών της χαράς» ή των ενδορφινών όπως η σεροτονίνη και πιθανόν να σας χαρίσουν περισσότερη ενέργεια.

Υπάρχει πληθώρα προϊόντων στην αγορά που ισχυρίζονται ότι κάνουν θαύματα, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν όλα με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Παραδείγματα συμπληρωμάτων απώλειας βάρους που δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους περιλαμβάνουν τα guarana, garcinia cambogia, πικρό πορτοκάλι ή εφεδρίνη. Σύμφωνα με το FDA, τα «Συμπληρώματα δεν θεωρούνται φάρμακα, επομένως δεν ακολουθούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ισχύουν για τα φάρμακα».

Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ολιστικά την απώλεια βάρους – ειδικά με την αύξηση του κορεσμού, – καύση λίπους με φυσικές τροφές και άλλα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης χωρίς επιπλοκές, ή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης.

Τα κορυφαία 5 φυσικά κατασταλτικά της όρεξης!

  1. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα. Έχει γίνει αντικείμενο μελετών που αφορούν πρόληψη γνωστικών διαταραχών, όπως η άνοια, και η αντιμετώπιση της μεταβολικής δυσλειτουργίας. Ορισμένα αντιοξειδωτικά και ουσίες που περιέχονται στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού συνδέονται με ευεργετικές επιδράσεις στις μεταβολικές παθήσεις, ενώ βελτιώνουν και ρυθμίζουν τις ορμόνες της όρεξης.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέθηκε με ήπια αλλά σημαντικά αποτελέσματα απώλειας βάρους με χαμηλά επίπεδα γκρελίνης (ορμόνη πείνας), χοληστερόλης. (2). Επίσης τα  χαμηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης, λόγω της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, έχουν συνδεθεί με προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο και η αυξημένη φλεγμονή. Η EGCG, η πιο άφθονη κατεχίνη πράσινου τσαγιού και ένα ισχυρό βιοδραστικό συστατικό, έχει επίσης αποδειχθεί ότι δρα σαν μια ένωση που καταπολεμά τον καρκίνο και προάγει τις θερμογενείς δραστηριότητες, μειώνοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των λιπωδών κυττάρων και συμβάλλοντας στην καύση του σωματικού λίπους για ενέργεια. 

Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση 800-900 χιλιοστόγραμμων ημερησίως, σε τρεις δόσεις είναι ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. (4) Παρόλο που οι παρενέργειες του πράσινου τσαγιού είναι γενικά σπάνιες, καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί για συμπτώματα όπως ήπιους πονοκεφάλους, σημάδια υπέρτασης, δυσκοιλιότητα ή πιθανώς αυξημένα συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

  1. Εκχύλισμα σαφράν

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες η κατανάλωση εκχυλίσματος σαφράν επιδρά θετικά στη ρύθμιση της διάθεσης αυξάνοντας τα επίπεδα ενδορφίνης και σεροτονίνης. Ως αποτέλεσμα καταστέλλεται η όρεξη, μειώνεται η επιθυμία για σνακ και βελτιώνεται η διάθεση ως αποτέλεσμα της αυξημένης δράσης της σεροτονίνης.  Η αύξηση της σεροτονίνης ανακουφίζει από την κατάθλιψη, τη νευρική βουλιμία, σε σημείο που ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι το εκχύλισμα σαφράν λειτουργεί σχεδόν σαν συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο σε χαμηλή δοσολογία (όπως φλουοξετίνη ή ιμιπραμίνη).

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χημική ουσία του κρόκου κοζάνης που ονομάζεται κροκετίνη ενδέχεται να μειώσει την κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αυξήσει την ενέργεια. ) Για αρχή, αν θέλετε να απολαύσετε τα αντικαταθλιπτικά οφέλη του σαφράν, δοκιμάστε κανονική ημερήσια δόση 30 mg, για οκτώ εβδομάδες. Αν έχετε οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την επίδραση του σαφράν στο μεταβολισμό της σεροτονίνης (όπως η κατάθλιψη, για παράδειγμα), συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας.

 

  1. Αιθέριο έλαιο από γκρέιπφρουτ.

Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ στην απώλεια και τον έλεγχο του βάρους οφείλονται σε ευεργετικά οξέα, αντιοξειδωτικά, πτητικά έλαια και ένζυμα που βοηθούν στη μείωση της όρεξης, των σφοδρών επιθυμιών και βοηθούν στην τόνωση του λεμφικού συστήματος, χαρίζοντας μια ήπια δόση αναζωογονητικής ενέργειας.

Η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του γκρέιπφρουτ στην οσφρητική διέγερση (η μυρωδιά του αρώματος επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα) δείχνει ότι η εισπνοή της οσμής του φρούτου μπορεί να μεταβάλει θετικά την αυτόνομη σηματοδότηση των νεύρων, τη λιπόλυση και τη ρύθμιση της όρεξης. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ επηρεάζει την όρεξη και το σωματικό βάρος: 

  • Το άρωμα του αιθέριου ελαίου γκρέιπφρουτ διεγείρει τα συμπαθητικά νεύρα που τροφοδοτούν τον ιστό του φαιού λίπους και τα επινεφρίδια, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην τόνωση της απώλειας βάρους.
  • Η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ βοηθά επίσης στην τόνωση της δράσης της γκρελίνης, βοηθώντας τον κορεσμό και την αντίσταση στις λιγούρες.
  • Τα ένζυμα που βρίσκονται στον φλοιό του γκρέιπφρουτ έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Βοηθούν στην πέψη των λιπών ή της ζάχαρης και στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να παρεμποδίσουν την αίσθηση πείνας, ανάγκη για καφέ, ή ζάχαρη.
  • Το έλαιο και το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την αντίδραση στην ινσουλίνη ή τον διαβήτη, προκαλώντας σημαντική μείωση των επιπέδων ινσουλίνης.
  • Μερικοί επίσης διαπιστώνουν ότι το καθαρό άρωμα των εσπεριδοειδών βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για γλυκά και βελτιώνει τη διάθεση αρκετά για να μειώσει τη συναισθηματική πίεση που οδηγεί σε σφοδρές επιθυμίες. Το σωματικό λίπος επίσης διασπάται από τα ένζυμα που υπάρχουν στο γκρέιπφρουτ.

Προσθέστε μερικές σταγόνες καθαρού αιθέριου ελαίου γκρέιπφρουτ είτε σε ένα διαχύτη στο γραφείο / στο σπίτι σας, στο ντους ή στο σαπούνι του μπάνιου σας, είτε αναμίξτε το με λάδι φορέα που θα απλώσετε στο δέρμα σας – βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση πρώτα.

  1. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, είτε από πηγές τροφίμων είτε από συμπλήρωμα, έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για κορεσμό, βελτίωση της εντερικής υγείας και πεπτικές λειτουργίες, ενώ βοηθούν στη διατήρηση ισχυρής ανοσίας και καρδιακής υγείας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η μέση πρόσληψη ινών των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι μικρότερη από το ήμισυ των συνιστώμενων επιπέδων. 

Επειδή οι ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν όταν καταναλώνονται, καθώς απορροφούν τόσο πολύ το βάρος τους στο νερό, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης της γλυκόζης (ζάχαρης) από το σώμα σας, διατηρώντας την αίσθηση της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υγιές βάρος, βελτιωμένη υγεία του πεπτικού κ.α. Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ινών οδηγεί σε ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αθηροσκλήρωση, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καθώς και γαστρεντερικές διαταραχές.

  1. Πικάντικα φαγητά

Φυσικά πικάντικα μπαχαρικά όπως το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι, το κάρυ, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, η πικραλίδα ή η κανέλα ενδεχομένως να βοηθούν στην απώλεια βάρους, καταστολή της πείνας, ρύθμιση της γλυκόζης και μείωση της επιθυμίας για γλυκά.

Σύμφωνα με μελέτες μπαχαρικά, όπως η κόκκινη πιπεριά, αυξάνουν τη θερμογένεση.  Επίσης, η καψαϊκίνη μπορεί να ρυθμίζει τις μεταβολικές δραστηριότητες. Τα μπαχαρικά περιέχουν πολλά οφέλη, δεν έχουν θερμίδες και είναι ιδανική λύση για εύγεστες συνταγές. Θεωρείται ότι η κατανάλωση περισσότερων μπαχαρικών και βοτάνων στη διατροφή σας (ειδικά κουρκουμάς, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν) μας βοηθά να μείνουμε μακριά από στοιχεία που ενισχύουν τη γεύση, όπως αλάτι και ζάχαρη. Προσθέστε τα υπέροχα αυτά μπαχαρικά στο κρέας, τις σαλάτες, το τσάι ή τις σούπες σας.

Ας δούμε και μερικές άλλες λύσεις να ρυθμίσουμε την όρεξή μας:

  • Κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και προβιοτικών, καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές, ρυθμίζουν τη διάθεση, έχουν αντιγηραντική δράση και στηρίζουν το πεπτικό σύστημα.
  • Μπορείτε να καταναλώνετε αρκετές πρωτεΐνες και υγιή λίπη, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τις φυτικές ίνες για τη ρύθμιση της πείνας.
  • Περισσότερο νερό.
  • Διαχείριση του άγχους για να αποφύγουμε πείνα που σχετίζεται με το στρες.
  • Επαρκής ύπνος.
  • Προσέξτε τις υπερβολές, διότι κινδυνεύετε να νιώσετε έντονη πείνα και κόπωση.

Οι κίνδυνοι του χαπιού ρύθμισης της όρεξης

Τα χάπια αυτά περιέχουν συνήθως ένα μείγμα διεγερτικών, συμπεριλαμβανομένων της καφεΐνης, των βοτάνων, και μερικές φορές πεπτικών ενζύμων ή οξέων. Γενικά, το χάπι αυτό έχει παρενέργειες και είναι ανθυγιεινός τρόπος απώλειας βάρους αναφέρει το naturalsoul.

Η καφεΐνη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά απώλειας βάρους, επειδή ρυθμίζει την όρεξη και αυξάνει την ενέργεια. Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει παρενέργειες, όπως τρεμούλιασμα, πονοκεφάλους, αϋπνία, άγχος, ταχυπαλμία, διάρροια κ.α.

Λόγω αλληλεπιδράσεων με φάρμακα ή μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, προβλήματα στον ύπνο, δυσπεψία, διάρροια, έντονη ταχυπαλμία, πονοκεφάλους και αλλαγές πίεσης που μερικές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Ορισμένα χάπια (θερμογενή συμπληρώματα – ειδικά εκείνα που περιέχουν εφεδρίνη γνωστά ως ephedra) φαίνεται ότι προκαλούν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και συμβάλλουν σε σοβαρές παρενέργειες, όπως υπερβολική αιμορραγία, αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο, κόπωση, αίσθημα κακουχίας και ίκτερο. 

Προφυλάξεις κατά τη χρήση φυσικών κατασταλτικών όρεξης

Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας όταν λαμβάνετε φυσικά κατασταλτικά. Ακολουθήστε προσεκτικά τη δοσολογία για να αποφύγετε παρενέργειες, όπως δηλητηρίαση, ίκτερο, έμετο, ζάλη, διάρροια και καρδιακά προβλήματα.

Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τη χρήση συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού – παιδιά και οι ηλικιωμένοι πρέπει επίσης γενικά να αποφεύγουν την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης ή συμπληρωμάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα υγείας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη κάποιας θεραπείας (ειδικά αν παίρνετε φάρμακα καθημερινά):

  • Καρδιακές παθήσεις, όπως υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ταχυπαλμία.
  • Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία ή διπολική διαταραχή, καθώς ορισμένα συμπληρώματα όπως το σαφράν ή το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας.
  • Ζάλη ή ίλιγγο.
  • Αλλεργίες στο πιπέρι, στα φυτά Lolium, Olea ή Salsola, καθώς τα βότανα ή τα μπαχαρικά όπως το σαφράν και το καγιέν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή σχετικά με τη χρήση φυσικών κατασταλτικών της όρεξης σε σύγκριση με άλλα κατασταλτικά της όρεξης: Ενώ τα χάπια απώλειας βάρους, το τσάι ή άλλα προϊόντα ενδεχομένως να αυξήσουν τη διάθεσή σας – δεν θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους εάν δεν κάνετε κι εσείς δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας – κατανάλωση φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων, άσκηση, περπάτημα, τρέξιμο.

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Τα δημοφιλή χάπια απώλειας βάρους – όπως το guarana, garcinia cambogia ή εφεδρίνη – χρησιμοποιούνται συχνά για να καταστείλουν την όρεξη και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο έχουν παρενέργειες, όπως άγχος, προβλήματα ύπνου, δυσπεψία, διάρροια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο –τα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης είναι πάντα καλύτερες επιλογές.
  • Τα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης περιλαμβάνουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, εκχύλισμα σαφράν, αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ και μπαχαρικά όπως πιπέρι καγιέν.
  • Αυτά τα φυσικά κατασταλτικά της όρεξης, τα βότανα, τα τρόφιμα και οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θρμογένεση, ζεσταίνοντας το σώμα, εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου, βοηθώντας το πεπτικό σύστημα να απορροφήσει νερό, καταπολεμώντας φλεγμονές, βελτιώνοντας τη διάθεσή σας ή την ενέργεια. τη γκρελίνη και τη λεπτίνη και την τροποποίηση της απελευθέρωσης ορισμένων πεπτικών ενζύμων.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ