Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο τέταρτος κύκλος & το "δώρο" του Υπουργείου Οικονομικών στις πληγείσες επιχειρήσεις

Η ρευστότητα που θα έχει χορηγηθεί στην αγορά, μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, στα μέσα Οκτωβρίου υπολογίζεται πως θα είναι της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Η στήριξη των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν λόγω είτε της πανδημίας του κορωνοϊού, είτε φυσικών καταστροφών, είναι στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό τον σκοπό έχει ο τέταρτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα "χαριστεί" στους δικαιούχους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μη επιστρεπτέο θα είναι ένα μέρος του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου λόγω είτε του κορωνοϊού, είτε λόγω φυσικών καταστροφών. 

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε πως με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ρευστότητα, ενώ θα λάβουν και μια πραγματική ενίσχυση μετά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν. 

Να σημειωθεί, πως, όπως υπολογίζεται από τους αρμοδίους, η ρευστότητα που θα έχει χορηγηθεί στην αγορά, μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, στα μέσα Οκτωβρίου θα είναι της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, ένα ποσοστό περίπου 30-40%, θα είναι «δώρο» στους δικαιούχους, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με την πτώση του τζίρου και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Στον τέταρτο κύκλο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, η «ισορροπία» επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας ενίσχυσης πρόκειται να επανακαθοριστεί. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το ποσό που θα διατεθεί μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος μέσω και των τεσσάρων κύκλων ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών αποφάσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ