Αμυγδαλέλαιο: Οι ευεργετικές ιδιότητες του και οι χρήσεις του στην ομορφιά

Δείτε όλες τις χρήσεις του... 

Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα έλαια στην ομορφιά, αλλά και την υγεία μας. Έχει ενυδατικές, καταπραϋντικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για την επιδερμίδα και τον οργανισμό μας γενικότερα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο ως φαρμακευτικό έλαιο, όσο και ως προϊόν ομορφιάς.

Πρόκειται για ένα φυτικό έλαιο με ελαφριά υφή, καθόλου κολλώδες και άοσμο που απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα και την ενυδατώνει σε βάθος. Προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών της αμυγδαλιάς.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αρωματοθεραπεία και σαν έλαιο μασάζ. Επίσης, η χρήση του στα μαλλιά, το δέρμα, αλλά και τα νύχια κάνει θαύματα.

Η τιμή του αμυγδαλέλαιου είναι πολύ προσιτή. Κυμαίνεται γύρω στα 2-4 ευρώ το μπουκαλάκι και μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα σε όλα τα φαρμακεία.

Προσοχή όμως, αν έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς καλό θα είναι να το αποφύγετε.

Δείτε παρακάτω όλες του τις χρήσεις και τα μυστικά στον τομέα της ομορφιάς. Πως μπορείτε να εφαρμόσετε το αμυγδαλέλαιο στα μαλλιά, στο πρόσωπο, το σώμα και τα νύχια σας για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Τα συστατικά του αμυγδαλέλαιου:

Το έλαιο αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Κ. Επίσης, περιέχει πληθώρα ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, χλώριο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σίδηρο). Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και σε παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ (στοιχεία πολύτιμα για την τόνωση της επιδερμίδας).

Αμυγδαλέλαιο για δυνατά και υγιή μαλλιά:

Αμυγδαλέλαιο (2)

Η μεγάλη περιεκτικότητα του αμυγδαλέλαιου σε μαγνήσιο, το καθιστά ένα ιδανικό συστατικό για πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Ποιες είναι όμως οι χρήσεις του στα μαλλιά;

1. Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα φυσικό συστατικό που αποτελεί εξαιρετικό μαλακτικό για τις άκρες των μαλλιών, προσφέροντας τους όχι μόνο υγιή όψη, αλλά βαθιά ενυδάτωση, ενδυνάμωση και λάμψη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μερικές σταγόνες στις άκρες των μαλλιών σας για λίγες ώρες και στη συνέχεια να λουστείτε κανονικά.

2. Κάνοντας μασάζ με λίγο αμυγδαλέλαιο στο τριχωτό της κεφαλής πριν το λούσιμο μπορείτε να μειώσετε την τριχόπτωση, την ξηροδερμία και τους ερεθισμούς. Η χρήση του όμως είναι εξίσου αποτελεσματική και για να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα. Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε μαγνήσιο εμποδίζει την θραύση της τρίχας, την δημιουργία ψαλίδας και την τριχόπτωση.

3. Λίγες σταγόνες αμυγδαλέλαιου στις άκρες των μαλλιών μπορούν να αντικαταστήσουν το σέρουμ που χρησιμοποιούσατε.

4. Μια μάσκα με αμυγδαλέλαιο στα μαλλιά κάθε 10 μέρες μπορεί να τα διατηρήσει όμορφα, υγιή, λεία και λαμπερά. Απλά εφαρμόστε το σε όλο το μήκος των μαλλιών, αφήστε το να σταθεί για 30-60 λεπτά και λουστείτε σχολαστικά. Αν θέλετε μπορείτε να τυλίξετε τα μαλλιά με μια βρεγμένη με ζεστό νερό πετσέτα όσο περιμένετε. Έτσι πετυχαίνετε την καλύτερη απορρόφηση του ελαίου. Προσοχή όμως, αν έχετε λιπαρά μαλλιά αποφύγετε την εφαρμογή του στις ρίζες. Εναλλακτικά, αναμείξτε το αμυγδαλέλαιο με το μαλακτικό σε αναλογία 1-2 κουταλιές της σούπας ανά 100 ml μαλακτικού και χρησιμοποιήστε το μείγμα κανονικά.

5. Δημιουργήστε τη δική σας τονωτική και θρεπτική μάσκα για τα μαλλιά ανακατεύοντας 10 ml δαφνέλαιο, 10 ml αμυγδαλέλαιο, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Αφού πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα, απλώστε το με ελαφρύ μασάζ στις ρίζες των μαλλιών, αλλά και κατά μήκος τους και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Τέλος, λουστείτε κανονικά.

Η ευεργετική χρήση του αμυγδαλέλαιου στο πρόσωπο:

Αμυγδαλέλαιο (3)

Το αμυγδαλέλαιο αποτελεί ένα πολύ ευεργετικό έλαιο τόσο για την επιδερμίδα του προσώπου, όσο και για τις βλεφαρίδες, τα φρύδια και τα χείλη. Δείτε παρακάτω τη χρήση του για λαμπερό, καθαρό και όμορφο δέρμα.

1. Εφαρμόζοντας αμυγδαλέλαιο κάθε βράδυ στην περιοχή κάτω από τα μάτια και αφήνοντας το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να καταπολεμήσετε τους μαύρους κύκλους. Παράλληλα μάλιστα, καταπολεμάτε και τις ρυτίδες, αφού είναι γνωστό πως έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

2. Δημιουργήστε ένα φυσικό ντεμακιγιάζ, ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος αναμειγνύοντας νερό ή ροδόνερο με αμυγδαλέλαιο σε ίσες αναλογίες. Το μείγμα αυτό ανοίγει τους πόρους και αφαιρεί κάθε ίχνος μακιγιάζ, ακόμη και την αδιάβροχη μάσκαρα. Παράλληλα, αποτρέπει την εμφάνιση ακμής. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε το αμυγδαλέλαιο και μόνο του για να ξεβαφτείτε.

3. Το αμυγδαλέλαιο έχει ενυδατικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης. Ανανεώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας, συσφίγγει τους πόρους και μειώνει τα σημάδια, κάνοντας το πρόσωπο να φαίνεται νεότερο και πιο λαμπερό. Μάλιστα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνες Α, Β και Ε διατηρεί την υγρασία της επιδερμίδας. Απλώστε λοιπόν μια μικρή ποσότητα αμυγδαλέλαιου σε όλο το πρόσωπο και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Έπειτα, ξεπλύνετε το πολύ καλά με χλιαρό προς κρύο νερό και βάλτε την ενυδατική κρέμα σας.

4. Εφαρμόστε ένα μείγμα αμυγδαλέλαιου με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου επάνω στα σπυράκια για την αντιμετώπιση τους.

5. Φτιάξτε μια κεραλοιφή με αμυγδαλέλαιο για να διώξετε τις πανάδες. Βρείτε εδώ τη συνταγή για την  κεραλοιφή για πανάδες

6. Κάντε απολέπιση με ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις. Με αυτό τον τρόπο φεύγουν τα νεκρά κύτταρα και τα σπυράκια.

Αμυγδαλέλαιο (4)

7. Αντιμετωπίστε την θαμπή επιδερμίδα μετά από το ξενύχτι εφαρμόζοντας λίγο αμυγδαλέλαιο.

8. Για απαλά και σαγηνευτικά χείλη αντί για βούτυρο κακάο ή βαζελίνη εφαρμόστε λίγο αμυγδαλέλαιο. Εναλλακτικά φτιάξτε μια πάστα από μέλι και αμυγδαλέλαιο και εφαρμόστε την για να απαλλαγείτε από τα σκασμένα χείλη. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το συγκεκριμένο μείγμα σε ένα βαζάκι και να το χρησιμοποιείτε όποτε χρειάζεται.

9. Αν θέλετε να αποκτήσετε πυκνές, δυνατές και όμορφες βλεφαρίδες δεν έχετε παρά να εφαρμόζετε στα βλέφαρα σας αμυγδαλέλαιο κάθε βράδυ με μια μπατονέτα. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το καστορέλαιο.

10. Όπως με τις βλεφαρίδες, έτσι και με τα φρύδια, το αμυγδαλέλαιο τα θρέφει, τα δυναμώνει και τα κάνει πιο πυκνά.

11. Αν τα πινέλα του μακιγιάζ σας γίνονται άγρια και σκληρά μετά το πλύσιμο, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιου. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Μυστικά ομορφιάς με αμυγδαλέλαιο στο σώμα:

Αμυγδαλέλαιο (5)

1. Οι ενυδατικές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου και η περιεκτικότητα του σε ψευδάργυρο το καθιστούν ιδανικό για την αντιμετώπιση της ξηρότητας και του αφυδατωμένου από τον ήλιο δέρματος. Είναι ένα έλαιο που ενυδατώνει σε βάθος, απορροφάται γρήγορα χωρίς να αφήνει λιπαρή την επιδερμίδα και μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και την ενυδατική κρέμα σώματος και χεριών.

2. Η βαθιά ενυδάτωση που προσφέρει το αμυγδαλέλαιο στην επιδερμίδα, την προστατεύει από το ξεφλούδισμα, βοηθώντας παράλληλα και στην διατήρηση του μαυρίσματος.

3. Κάνοντας μασάζ με αμυγδαλέλαιο βοηθάτε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην λεία και λαμπερή όψη της επιδερμίδας. Ειδικότερα αν το μασάζ γίνει μετά την ηλιοθεραπεία, τότε βοηθάει και στην ανάπλαση του δέρματος, την μείωση των σημαδιών και την σύσφιξη των πόρων.

4. Μετά την αποτρίχωση με κερί, χαλάουα κλπ μπορείτε να εφαρμόσετε λίγη ποσότητα αμυγδαλέλαιο για να καταπραΰνετε τον ερεθισμό. Παράλληλα, απομακρύνετε και τα υπολείμματα κεριού.

Αμυγδαλέλαιο (6)

5. Κάντε απολέπιση με ένα μείγμα αμυγδαλέλαιου, μελιού και ζάχαρης για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από το σώμα σας. Απλά τρίψτε το μείγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις και ξεπλυθείτε.

6. Οι καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου βοηθούν στην αντιμετώπιση ερεθισμών, πληγών, εγκαυμάτων, λοιμώξεων, αλλά και του εκζέματος.

7. Το αμυγδαλέλαιο και η εγκυμοσύνη μπορούν να συνυπάρχουν, αφού βέβαια πάρετε απαραιτήτως την έγκριση του γυναικολόγου σας πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή του. Το συγκεκριμένο φυτικό έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσετε τις ραγάδες εγκυμοσύνης. Μπορείτε να το εφαρμόσετε σε σημεία της επιδερμίδας όπως το στήθος, την κοιλιά, το στομάχι, τους γλουτούς και τους μηρούς, κάνοντας μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με μια γρήγορη έρευνα του 2012 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από το Πανεπιστήμιο της Modena και Reggio Emilia, η πολύ συχνή χρήση του αμυγδαλέλαιου στην κοιλιά ενδέχεται να συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό. Οι ίδιοι ερευνητές ωστόσο δήλωσαν πως θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες προκειμένου να βγει ασφαλές συμπέρασμα και μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιος συσχετισμός της εφαρμογής του αμυγδαλέλαιου στην επιδερμίδα με τον πρόωρο τοκετό.

8. Πέρα από τις ραγάδες της εγκυμοσύνης, το αμυγδαλέλαιο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε μορφή ραγάδας, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκαλεί.

Γερά και όμορφα νύχια με τη βοήθεια του αμυγδαλέλαιου:

Αμυγδαλέλαιο (7)

1. Χρησιμοποιήστε το αμυγδαλέλαιο στις παρανυχίδες και τα πετσάκια των νυχιών σας και ενυδατώστε τα σε βάθος. Η χρήση του είναι ίδια με το κλασσικό λαδάκι για τα πετσάκια, γνωστό ως cuticle oil. Το εφαρμόζετε κάθε βράδυ στα νύχια για να παραμείνουν όμορφα και ενυδατωμένα αναφέρει το beautetinkyriaki

2. Βυθίστε τα νύχια σας σε ένα μπολ με αμυγδαλέλαιο και μερικές σταγόνες λεμονιού για να κάνετε μια μάσκα ενδυνάμωσης. Με αυτό τον τρόπο τα νύχια δεν θα σπάνε και δεν θα ξεφλουδίζουν τόσο εύκολα. 

3. Τέλος, μπορείτε να απλώσετε με ένα βαμβάκι ή στάζοντας μια σταγόνα αμυγδαλέλαιου στην επιφάνεια των νυχιών σας για να τα κάνετε πιο λευκά και γερά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ