5 σοφές κινέζικες παροιμίες - “Κλαίει όποιος μπορεί, γελά όποιος θέλει”

Tις έχετε ακούσει; 

Η προσφορά των Κινέζων στην επιστήμη και στη σκέψη είναι αδιαμφισβήτητη. Σαν την Ελλάδα, έτσι και η Κίνα έχει έναν πολιτισμό που μετρά χιλιετίες εξέλιξης. Οι κινεζικές παροιμίες είναι πολύ γνωστές για τη σοφία που κουβαλούν. Στην Ελλάδα ξέρουμε μια κινέζικη παροιμία που είναι πολύ διαδεδομένη.

“Μια εικόνα, χίλιες λέξεις”. Ας δούμε πέντε ακόμη παροιμίες που μπορούν να μας δώσουν σοφές συμβουλές.

 

1. “Αυτός που καβαλάει έναν τίγρη, φοβάται να κατέβει κάτω”.
Η ανάληψη ρίσκων και η τόλμη, είναι μέσα στη ζωή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι οι κίνδυνοι έχουν όρια και πως το θράσος και η αλαζονεία, είναι πολύ διαφορετικά πράγματα από το θάρρος και την τόλμη. Να ζυγίζουμε πολύ καλά τις κινήσεις μας γιατί, αν μπούμε σε έναν κίνδυνο, πολύ δύσκολα θα βγούμε αλώβητοι από αυτόν και οι επιλογές μας θα μειωθούν πολύ. Θέλει επιδέξιους χειρισμούς και σύνεση η ανάληψη ρίσκου!

 

2. “Κλαίει όποιος μπορεί, γελά όποιος θέλει”.
Από τις πιο σοφές σκέψεις των Κινέζων! Μπορεί το κλάμα, η συμπόνια και η συγκίνηση να είναι ενδείξεις αδυναμίας για τον κόσμο που ζούμε, όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Για να μπορούμε να έχουμε τέτοια συναισθήματα, σημαίνει οτι έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να τα εκφράσουμε. Το γέλιο είναι απαραίτητο αλλά συνάμα, εύκολο! Με τις χαρές είμαστε όλοι “καλοί” και “φίλοι”. Όταν έχουμε συγκινησιακή φόρτιση και συμπόνια, δεν μπορούμε να το εκβιάσουμε. Δεν αποφασίζουμε με τη θέλησή μας αν θα κλάψουμε ή όχι. Έρχεται πηγαία και είναι θέμα ικανότητας!

 

3. “Μη μετράς αυτά που χάθηκαν. Μέτρα αυτά που έμειναν”.
Η ζωή είναι αρκετά σημαντική και όμορφη για να γκρινιάζουμε και να σκεφτόμαστε όσα έγιναν στο παρελθόν και μας πλήγωσαν. Το πλοίο πάει μπροστά, όσα κύματα και αν αντιμετωπίσει. Μέσα από όλα τα δύσκολα που περάσαμε, μάθαμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και κινδύνους. Γίναμε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Αποκτήσαμε και καταφέραμε πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι. Οι απώλειες είναι φυσιολογικές και τις έχουν όλοι. Στο τέλος, ευτυχισμένος είναι εκείνος που κοιτά τη θετική πλευρά των πραγμάτων αναφέρει το tsemperlidou.

 

4. ”Mη φοβάσαι αν προχωράς αργά. Να φοβάσαι αν μένεις ακίνητος”.
Ό,τι καλύτερο για την εποχή που ζούμε! Τρέχουν όλοι γύρω μας και κυριολεκτικά, δεν τους προλαβαίνουμε. Μη νομίζουμε βέβαια οτι μια τέτοια ταχύτητα είναι και καλή. Ξέρουμε κατά βάθος πως τα άξια και δύσκολα πράγματα, θέλουν κόπο, υπομονή και αρκετό χρόνο. Τίποτε αξιόλογο δεν μπορεί να επιτευχθεί με αναβλητικότητα. Κάνε κάτι, κι ας αποτύχεις. Μην τα κοιτάμε τα πράγματα με τρόμο, μήπως αποτύχουμε. Αρκεί να εξελισσόμαστε! Η αδράνεια και η στασιμότητα είναι χειρότερα από την αποτυχία ή τα λάθη. Η βελτίωση έρχεται με την εξέλιξή μας. Μην ξεχνάμε: Όποιος πάει αργά, φτάνει γρήγορα!

 

5. “Αυτός που κάνει μια ερώτηση είναι για πέντε λεπτά αφελής. Αυτός που δεν κάνει ερώτηση, είναι αφελής μια ζωή”.
Δε θα μάθουμε ποτέ τα πάντα. Δεν τα ξέρουμε όλα. Απεναντίας, ξέρουμε πολύ λίγα και αυτά όχι πλήρως. Συνέχεια να αποζητούμε να μαθαίνουμε και να ερευνούμε. Αυτό είναι το σωστό. Οι απορίες όχι μόνο δεν είναι ντροπή να τις έχουμε, αλλά φανερώνουν θέληση για βελτίωση. Οι άνθρωποι που έχουν απορίες έχουν μάθει όχι μόνο να μιλούν αλλά και να ακούν. Εξελισσόμαστε συνεχώς, λύνοντας απορίες μας και κάνοντας συνέχεια ερωτήσεις. Ο Αϊνστάιν έλεγε “μην ανησυχούν τα παιδιά επειδή έχουν απορίες, εγώ έχω περισσότερες”.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ