Τα παραπανίσια κιλά είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ντόναλντ Τραμπ τώρα που αρρώστησε με κορωνοϊό - Οι άλλοι παράγοντες (Φωτό & Βίντεο)

Το αυξημένο βάρος βάζει τον αμερικανό πρόεδρο στον μεγαλύτερο κίνδυνο

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην κατάσταση της υγείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια και μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά χθες σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alessandro Sarti (@zioneblacksheep) στις

Η εισαγωγή του προέδρου Τραμπ σε νοσοκομείο έχει θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς εμφανίζει πλέον συμπτώματα της νόσου Covid-19 και άρχισε να λαμβάνει θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

“Ασθενή υψηλού κινδύνου” τον χαρακτηρίζουν γιατροί και ειδικοί επιστήμονες. Το γεγονός, επίσης, ότι νόσησε από τον κορονοϊό, ένα μήνα πριν από τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θέτει την κατάσταση της υγείας του στο προσκήνιο.

Αν και τα προγνωστικά για τον κορονοϊό είναι -λίγο ως πολύ- ανίσχυρα και κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει πώς θα ανταποκριθεί ένας οργανισμός στην “επίθεση” της λοίμωξης Covid-19, η περίπτωση Τραμπ έχει αρκετά ισχυρά ιατρικά δεδομένα: κάποια συνηγορούν υπερ της εύκολης ανάρρωσης, ενώ άλλα όχι.

Δείτε επίσης: Σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Ντόναλντ Τραμπ - Αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, του χορηγήθηκε πειραματικό φάρμακο για τον κορωροϊό (Φωτό & Βίντεο)

 

Τραμπ και παράγοντες κινδύνου: ηλικία – φύλο – αυξημένος δείκτης μάζας σώματος

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σαφείς προγνωστικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του, του βάρους του και του γεγονότος ότι είναι άντρας: όλα τα παραπάνω αυξάνουν τις πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης από κορονοϊό, αναφέρει το BBC.

Συγκεκριμένα είναι 74 ετών και έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 30, ο οποίος υποδεικνύει παχυσαρκία. Ειδικά η ηλικία του είναι ένας σαφής παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης, αναφέρουν οι ειδικοί, που μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά συμπτώματα ή ακόμη και στον θάνατο.

"Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την ηλικία που προσβάλλονται από τη λοίμωξη και καταφέρνουν να αναρρώσουν”, δήλωσε στο BBC, o Dr. Bharat Pankhania, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Η ηλικία, το βάρος και το φύλο του Τραμπ τον καθιστούν πιο ευάλωτο σε σχέση με τη σύζυγό του, η οποία είναι 24 χρόνια νεότερη, αναφέρουν επιστήμονες στο Bloomberg.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να είναι μην γνωρίζουν τους λόγους, για τους οποίους κάποιοι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν σοβαρά. Στην περίπτωση του αμερικανού προέδρου, ωστόσο, υπάρχουν κάποια πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Κι αυτά είναι ότι δεν πίνει και δεν καπνίζει.

Το γεγονός ότι εισήχθη σε νοσοκομείο και έχει αναπτύξει συμπτώματα της Covid-19 δεν σημαίνει ότι δεν θα αναρρώσει, λένε.

Ο καθηγητής Ravindra Gupta, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge αναφέρει συμπληρωματικά: «Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός στους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ηλικιωμένος άνδρας θα εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές από την Covid».

“Ρώσικη ρουλέτα”

«Ο κορωνοϊός μοιάζει σαν να παίζει κανείς ρώσικη ρουλέτα», δήλωσε ο Μπράιαν Όλιβερ, ειδικός στις αναπνευστικές παθήσεις στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ (UTS). «Όλους μπορεί να του επηρεάσει άσχημα, αλλά γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστούν και να νοσήσουν σοβαρά», αναφέρει.

Δεν έχει καταστεί σαφές, εάν ο πρόεδρος Τραμπ έχει σοβαρά συμπτώματα και ποια είναι αυτά, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για υψηλό πυρετό.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του προεδρικού ζεύγους, η πρώτη κυρία Μελάνια Τράμπ έσπευσε να διαβεβαιώσει μέσω tweet πως τόσο εκείνη, όσο και ο σύζυγός της «αισθάνονται καλά».

Εντωμεταξύ, αν και ο Τραμπ δεν αποδέχεται τα προληπτικά μέτρα, όπως είναι η μάσκα,  εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο και στο δρόμο για στρατιωτικό νοσοκομείο, φορούσε μια μαύρη προστατευτική μάσκα, για να μη διαδώσει τη λοίμωξη σε άλλους ανθρώπους.

Το αυξημένο βάρος βάζει τον αμερικανό πρόεδρο στον μεγαλύτερο κίνδυνο

Πολλές μελέτες, αλλά και ανασκοπήσεις μελετών, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την πιθανότητα αναπόφευκτης κατάληξης.

Τα αυξημένα ποσοστά λίπους στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσουν τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής. Η αυξημένη φλεγμονή είναι ο λόγος για τον οποίο η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Επίσης, η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Εντωμεταξύ, στο πρώτο κύμα της πανδημίας περισσότεροι άντρες από γυναίκες, χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των θανάτων από Covid-19 στους άνδρες άγγιξε το 60%.

"Υπάρχουν ανοσολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών", δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ravindra Gupta. Επίσης, οι άνδρες τείνουν να έχουν χειρότερους δείκτες υγείας από τις γυναίκες.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τον Ντόναλντ Τραμπ

Είναι επικίνδυνο να υποθέτει κανείς ότι ο κορονοϊός θα επηρεάσει αρνητικά το οποιοδήποτε άτομο. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στη μεγάλη εικόνα και κανείς δεν λέει ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί υποχρεωτικά σε σοβαρό κίνδυνο. Η υγεία δύο διαφορετικών ανθρώπων που είναι 74 ετών μπορεί να διαφέρει σε πολλές ακόμη ιατρικές καταστάσεις και όχι μόνο, σε μια τόσο μεγάλη απειλή, όπως αυτή του κορωνοϊού, σύμφωνα με το iatropedia.gr. 

Μέχρι στιγμής, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναπτύξει συμπτώματα, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναρρώσει.

“Έχει μεν αρκετούς από τους παράγοντες κινδύνου ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει σοβαρή νόσο ή θα υποκύψει από τη νόσο”, αναφέρει η Dr. Nathalie McDermott, από το Kings College London και προσθέτει:

«Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οπότε έχει την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο, σε περίπτωση που εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα της νόσου».

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ