Δίκη για δολοφονία Βιολόγου Σούζαν Ίτον στην Κρήτη: Συντετριμμένοι καταθέτουν οι συγγενείς της- Συγγνώμη ζήτησε ο δράστης, τι υποστήριξε στην απολογία του (βίντεο)

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον καθ΄ομολογία δράστη αφορούν τον βιασμό και την ανθρωποκτονία από πρόθεση της άτυχης βιολόγου

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου ξεκίνησε σήμερα η εκδίκασητης υπόθεσης για τον βιασμό και τη δολοφονία της 60χρονης Σούζαν Ίτον, τον Ιούλιο του 2019, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

 Στο εδώλιο κάθεται ένας 28χρονος Κρητικός, ο οποίος συνελήφθη στις 15 Ιουλίου του περασμένου έτους, μερικές ημέρες μετά τον εντοπισμό της σορού της διακεκριμένης επιστήμονα.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρατείτο από πέρυσι στις φυλακές Τριπόλεως και από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας έχει μεταχθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, κατηγορείται για δύο κακουργήματα: βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση. 

Ο 28χρονος μεταφέρθηκε στο Δικάστήριο Ρεθύμνου φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ακούγοντας τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, δήλωσε «Δέχομαι ο,τι ισχύει».

Στη δίκη παρίστανται και η μητέρα του κατηγορουμένου, η γυναίκα του και ο αδελφός του, ενώ ο ιερέας πατέρας του δε βρίσκεται στη λίστα των μαρτύρων και είναι αβέβαιο αν θα παραστεί στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του θύματος, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εμφανίστηκε η αδερφή της Σούζαν Ίτον, Τζούλι, και ο σύζυγός της, οι οποίοι ταξίδεψαν, με ειδική άδεια λόγω κορωνοϊού, από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα προκειμένου να παρευρεθούν στην πολύκροτη δίκη. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Τζούλι Ίτον, λίγο πριν ξεκινήσει η πολύκροτη υπόθεση, είναι τόσο ψυχολογικά φορτισμένη που δεν θέλει ούτε καν να δει το πρόσωπο του κατηγορουμένου που φέρεται να σκότωσε την αδελφή της, όπως αναφέρει το neakriti.gr.

 

 

 

Τι υποστήριξε ο 28χρονος στην απολογία του

Ξεκινώντας την απολογία του ο καθ' ομολογίαν δράστης φέρεται να είπε «Ζητάω τεράστιο συγνώμη για όσα έχω προκαλέσει σε όλους. Αισθάνομαι ένοχος. Θα με κρίνετε εσείς».

Όταν ξ πρόεδρος του Δικαστηρίου, τον ρώτησε τι έγινε εκείνη τη μέρα, ο 28χρονος ανέφερε «Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Τότε ήταν το πανηγύρι που ήταν στο σπίτι μας. Είχα πάει να μαζέψω ξύλα στον Ταυρωνίτη, είχε όμως ζέστη και κατά τις 11.00  αποφάσισα να φύγω, να πάω μια βόλτα με το αμάξι. Πήγα σε μια συγκεκριμένη διαδρομή που μου αρέσει και τότε την είδα τη γυναίκα αυτή. Δεν αισθάνθηκα κάτι ερωτικό μέσα μου... Στο γυρισμό την ξαναείδα. Την είδα στην άκρη να κάνει τζόκινγκ. Αυτή χωρίς να κοιτάξει πίσω, ήθελε να πάει απέναντι κι εγώ δεν πρόλαβα να πατήσω φρένο κι έπεσα πάνω της».

Συνέχισε, δε, υποστηρίζοντας πως «για να την απεγκλωβίσω, επειδή ήταν κάτω από το αμάξι, έκανα όπισθεν, αλλά στην κατάσταση που την είδα, δεν μπορούσε να ζήσει. Είχε κοπεί το αυτί της. Τα έβλεπα στις ταινίες, αλλά πρώτη φορά το ζούσα», σύμφωνα με το cretalive.gr

«Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η οικογένεια του θύματος - Ο σύζυγος και τα παιδιά της δεν γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε»

Σύμφωνα με την συνήγορο κατηγορίας, Βάσω Πανταζή που μίλησε στα ΜΜΕ πριν ξεκινήσει η διαδικασία «Όλοι οι Κρητικοί, οι κάτοικοι εκεί στο Μάλεμε, έτρεξαν έδωσαν την ψυχή τους. Θέλουν μέσα από εμάς να δώσει ένα ευχαριστώ σε όλους. Κατόρθωσε με ειδική άδεια που εκδόθηκε από την πρεσβεία να έρθει η αδερφή της εδώ σήμερα. Σας ενημερώνω ότι ο σύζυγος και τα παιδιά της δεδομένου ότι δε γνωρίζουν τις ακραίες συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε ο άνθρωπός τους, βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψουν και να έρθουν εδώ. Ο μόνος σκοπός μας είναι να αποδοθεί απόφαση σήμερα που θα αποδώσει ηρεμία στην ψυχή αυτής της εξαιρετικής επιστήμονα…

 Η γυναίκα αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε επιστήμονας. Είχε δικό της εργαστήριο βιολογίας, μιλάμε για μια κορυφαία, παγκόσμιας κλάσης βιολόγο.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της δικαιοσύνης. Πληροφορούμαι ότι υπάρχει στην πόλη του Ρεθύμνου άλλη μια μάρτυρας η οποία έχει υποστεί παρενόχληση από τον δράστη και παρόντα κατηγορούμενο. Στόχος μας είναι, αν το δικαστήριο κρίνει για να διαλευκανθεί η ουσία και η προσωπικότητα του δράστη, να κληθεί και να καταθέσει στο δικαστήριο. Και περιμένουμε μια δίκαιη αποφαση για  να ηρεμήσει και η οικογένεια της εκλιπούσης».

Ενώ κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι ο 28χρονος φέρεται να άλλαξε τους ισχυρισμούς του για τον βιασμό η κ. Πανταζή ανέφερε μεταξύ άλλων «Δεν θα σχολιάσω τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι αν καταφέρει να αναιρέσει 25 σελίδες προανακριτικής λεπτομερέστατής απολογίας θα είναι πρωτόγνωρο στα δικαστικά χρονικά». 

(Photo: flashnews.gr)

Η κατάθεσή του 28χρονου στους αστυνομικούς & όσα τους είπε περί σατανισμού

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, που ασχολήθηκε με την εξιχνίαση της υπόθεσης και συμμετείχε στις έρευνες από την πρώτη ημέρα της δήλωσης της εξαφάνισης.

Η έρευνα ξεκίνησε από το υλικό των καμερών που έδειξε ότι την τελευταία φορά το θύμα εθεάθη με αθλητική περιβολή να φεύγει προς τα Αφράτα.

«Ξεκινήσαμε την έρευνα όλων των προσώπων που είχαν φυσική παρουσία στον συγκεκριμένο χώρο. Από τις κάμερες είχαμε δει το λευκό αυτοκίνητο (του κατηγορουμένου) που ήταν ιδιαίτερο αμάξι. Τον καλέσαμε να καταθέσει καθώς ήταν ένας από τους υπόπτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε απασχολήσει τις αρχές μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο ίδιος μας αποκάλυψε ότι στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να παρενοχλήσει γυναίκες με το αυτοκίνητο του, οι οποίες δεν είχαν καταγγείλει κάτι στην αστυνομία, ενώ μας υπέδειξε και τα σημεία όπου είχε γινει η προσπάθεια παρενόχλησης»

Οι αρχές οδηγήθηκαν στο σημείο μετά τις υποδείξεις του κατηγορούμενου. Μάλιστα οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί μαζί με εθελοντές που ασχολούνται με σπήλαια. «Δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στον χώρο αν δεν κρατούσαμε ο ένας τον άλλο, ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση ειδικά στην είσοδο».

Επιπλέον, ο αστυνομικός, τόνισε ότι η συμπεριφορά του κατηγορουμένου ήταν από την αρχή περίεργη, είχε πολύ άγχος.

«Την στιγμή που πήγαμε στο πατρικό του για την προσαγωγη, ήταν πολύ αναστατωμένος, σχεδόν είχε δάκρυα στα μάτια. Στη συνέχεια πήγαμε στο τμήμα για να απολογηθεί και ενώ είχε πέσει ήδη σε αντιφάσεις, στην αρχή απέκρυψε την πράξη του. Μετά την προανακριτική απολογία πήγαμε για αυτοψία στον χώρο και έπειτα στη δεύτερη προανακριτική απολογία, ανέφερε όχι μόνο ότι σκότωσε το θύμα αλλά ότι το βίασε κιόλας κάτι που στην αρχή το είχε αποκρύψει».

Μάλιστα ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει στους αστυνομικους, οτι ανώτερες δυνάμεις τον οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις καθώς ασχολείτο με τον σατανισμό, όπως αναφέρει το flashnews.gr

 

 

 

Η πραγματογνωμοσύνη των ψυχιάτρων για τον κατηγορούμενο

Σύμφωνα με την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος διάβαζε παραφυσικά ενώ ασχολείτο με πολεμικές τέχνες. Περιέγραψε ότι έκανε το έγκλημα καθώς άκουγε φωνές που του έλεγαν να κάνει τη συγκεκριμένη πράξη.

Μάλιστα, την εποχή του εγκλήματος δεν ήταν σε διατάραξη πνευματικής λειτουργίας, έχει αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ τονίστηκε στην έκθεση ότι ο κατηγορουμενος λέει ψέμματα με αξιοθαύμαστο τρόπο. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απουσία οξείας ψυχοπαθολογίας και διαταραχής προσωπικότητας και ότι ο ίδιος συχνά ψεύδεται.

Όπως τόνισε η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, η απουσία ψυχοπαθολογικής διαταραχής διαπιστώθηκε τόσο από εξέταση ψυχιάτρων όσο και από την εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο κατηγορούμενος στην ψυχοπαθολογική κλινική του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ