Κρήτη: Ισόβια στον κατηγορούμενο για την δολοφονία & τον βιασμό της βιολόγου Σούζαν Ίτον

Ο 28χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την κατηγορία της δολοφονίας και κατά πλειοψηφία ένοχος για την κατηγορία του βιασμού.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου στον 28χρονο κατηγορούμενο για την δολοφονία και τον βιασμό της βιολόγου Σούζαν Ίτον, πέρυσι το καλοκαίρι στην Κρήτη. 

Νωρίτερα ο 28χρονος είχε κριθεί ομόφωνα ένοχος για την κατηγορία της δολοφονίας της άτυχης βιολόγου και κατά πλειοψηφία ένοχος (μειοψήφισε ένας ένορκος) για την κατηγορία του βιασμού της άτυχης γυναίκας. 

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά και έτσι δεν γλύτωσε τα ισόβια.

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κατηγορούμενος ξεκίνησε την απολογία του ζητώντας συγνώμη και περιγράφοντας πολύ διαφορετικές τις συνθήκες θανάτου της 60χρονης μοριακής βιολόγου σε σχέση με όσα είχε αρχικά καταθέσει. 

Έκανε λόγο για ατύχημα και όχι για δολοφονία, αρνήθηκε οποιοδήποτε ερωτικό κίνητρο, παρά τα όσα είχε ομολογήσει περί τριπλού βιασμού της άτυχης γυναίκας και έκανε λόγο για πίεση που αισθάνθηκε από την Αστυνομία,εξαιτίας της οποίας έλεγε... ναι σε όλα, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

"Ζητάω τεράστιο συγνώμη για όσα έχω προκαλέσει σε όλους. Αισθάνομαι ένοχος. Θα με κρίνετε εσείς... Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, δεν ξέρω πως να μιλήσω, συνήθως με ρωτάνε" - είπε και ξεκίνησε να εξιστορεί μετά από ερώτηση της έδρας. 

Το χρονικό της ακροαματικής διαδικασίας 

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης με την κατάθεση της αδερφής της Σούζαν Ίτον και τους δύο φίλους που βρήκαν το πτώμα της ενώ στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου μεταφέρθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 09.00 το πρωί, ο 28χρονος κατηγορούμενος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο.

Η αδερφή της μοριακής βιολόγου, Τζούλι,  βουρκωμένη ξεκίνησε να εξιστορεί το πώς πληροφορήθηκε το θάνατο της Σούζαν. "Ήταν μεσάνυχτα" - είπε, "κοιμόμουν στη Βιρτζίνια όταν χτύπησε το τηλέφωνο". Ήταν ο γαμπρός της, ο οποίος την ενημέρωσε ότι η Σούζαν είχε εξαφανιστεί... "Ήταν θαυμάσια και μεγαλειώδης η αδερφή μου. Είχε πάθος και ήταν εκπληκτική στο να βρίσκει απαντήσεις σε επιστημονικά ζητήματα" - είπε η αδερφή της Σούζαν Ίτον. "Ήταν το πιο ενδιαφέρον άτομο που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Κυρίως, όμως, αγαπούσε τρομερά την οικογένεια της" - πρόσθεσε.

 

Τη "σκυτάλη" στην κατάθεση έλαβε ο άνδρας που μαζί με το φίλο του, τη μοιραία νύχτα, εισήλθαν στη σπηλιά και βρήκαν το πτώμα της άτυχης βιολόγου. Όπως είπε, οι δυο τους, είχαν ξαναπάει στο σημείο 20 ημέρες νωρίτερα, για να βρουν την είσοδο. Όταν τη βρήκαν, πήγαν ξανά με φακούς για να εξερευνήσουν και ανάλογα με το τί θα συναντούσαν, θα ξαναπήγαιναν. Για την υπόθεση της Σούζαν Ίτον, είχαν ακούσει μόνο για την εξαφάνισή της.

Στη συνέχεια κατέθεσε το δεύτερο άτομο που βρέθηκε στη σπηλιά. "Στην αρχή δεν το πιστέψαμε. Δεν ήταν εύκολο να το πιστέψουμε" είπε, περιγράφοντας τα επόμενα δευτερόλεπτα που έμοιαζαν αιώνας. "Πλησίασα ένα μέτρο. Αγωνία, φόβος... Έχουν μείνει στο μυαλό μας φωτογραφίες, εικόνες".

Όσα είπαν οι δικηγόροι των δύο πλευρών

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Παντελής Ζέλιος, ανέφερε πως ο εντολέας του υποστήριξε πως επρόκειτο για ατύχημα και δεν υπήρχε δόλος, ενώ ανέφερε πως ήταν «λάθος» του, το γεγονός οτι δεν κάλεσε ασθενοφόρο να παραλάβει την άτυχημα γυναίκα. 

Λάθος το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, έγινε λόγω «φόβου».

Από την άλλη πλευρά, η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Βάσω Πανταζή, μίλησε για μία «εξωπραγματική και ακραία δολοφονία, που οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε ξεφεύγουν από τα ανθρώπινα δεδομένα». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ