Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Κάναμε διπλωματικό αγώνα για να γραφτεί ρητώς η αποδοκιμασία των Ευρωπαίων ηγετών στην τουρκική προκλητικότητα (βίντεο)

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής... 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να παραχωρεί Συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος των εργασιών της.

O Πρωθυπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στην ανησυχία όλων των Ευρωπαίων Ηγετών για το ζήτημα του κορωνοϊού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στα ελληνοτουρκικά. 

 

 

 

Όπως επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης, το ζήτημα της Τουρκίας συζητήθηκε μετά από επιμονή της Ελλάδας και της Κύπρου. Συμφώνησαν οι ηγέτες στη ρητή αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και την καταδίκη της.

«Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας...» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

«Δεν είναι μόνο για εμάς και την Κύπρο σημαντικό ζήτημα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις. Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη» συμπλήρωσε ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός. 

Το κείμενο των Συμπερασμάτων

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

(Photo: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Υποψίες για κατασκοπεία από την ΜΙ6

Να σημειωθεί πως χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής να παραδώσουν κινητά τηλέφωνα και tablet προκειμένου να διατηρηθούν εμπιστευτικές οι συζητήσεις για το Brexit.

Αυτό συνέβη καθώς υπήρχαν υποψίες για... κατασκοπεία.

Ο φόβος της παρακολούθησης των συνομιλιών από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ΜI6, όπως μετέδωσε το Politico, έκανε τον Σαρλ Μισέλ, να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση.

Οι ηγέτες "αναγκάστηκαν" έτσι να κλειδώσουν τα κινητά και τα tablet τους σε ειδικά ντουλάπια, τα κλειδιά για τα οποία τους παραδόθηκαν προσωπικά, μέχρι το τέλος των χθεσινών εργασιών της Συνόδου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ