H Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας φτιάχνει κοτόπιτα της τεμπέλας - Εύκολη και γρήγορη

Η κοτόπιτα της τεμπέλας είναι μία απλή και νόστιμη πίτα που φτιάχνεται εύκολα, με έτοιμο φύλλο και τέλεια γέμιση με το κοτόπουλο που περίσσεψε. Φτιάξτε τη σήμερα κιόλας

Υλικά Συνταγής

  • 2 έτοιμα λαδωμένα και τσαλακωμένα χωριάτικα φύλλα
  • Για τη γέμιση της κοτόπιτας
  • 1 φιλέτο ή 1 ½ φλ. στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 μεγάλα τριμμένα καρότα
  • 2 χρωματιστές πιπεριές (σε φέτες)
  • 2 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ μαϊντανό
  • 200 γραµ. κασέρι ή γραβιέρα
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Η πιο απλή και νόστιμη συνταγή για την κοτόπιτα της τεμπέλας, με έτοιμο φύλλο και φανταστική γέμιση με το κοτόπουλο που περίσσεψε.
  • Για την κοτόπιτα της τεμπέλας

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2΄.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 1-2΄.
  • Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βότανα, το μαϊντανό (ή συνδυασμό μαϊντανού και άνηθου) και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
  • Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε στη γέμιση.
  • Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση της κοτόπιτας.
  • Ανασηκώνουμε το 1 φύλλο.
  • Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση.
  • Καλύπτουμε με το δεύτερο τσαλακωμένο φύλλο χωρίς να πιέζουμε.
  • Ραντίζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια της κοτόπιτας με λίγες σταγόνες νερό.
  • Ψήνουμε την κοτόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50΄. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 °C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας.

κοτόπιτα της τεμπέλας συνταγη

Μυστικά για την κοτόπιτα της τεμπέλας

-Θέλετε στην πίτα σας φύλλο τραγανό ή πιο μαλακό;

-Για να γίνει τραγανό το φύλλο στην πίτα και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά, ποτέ μην κόβετε μια πίτα πίτα όπως βγαίνει καυτή από το φούρνο. Η πίτα πρέπει να μείνει στον πάγκο, το λιγότερο για 10΄να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος και να στεγνώσει καλά το φύλλο. Μόνο έτσι θα παραμείνει τραγανή και η τελευταία μπουκιά.

-Αν πάλι αγαπάτε το φύλλο στην πίτα, όχι τόσο τραγανό, τότε όπως θα τη βγάλετε καυτή από το φούρνο θα την σκεπάσετε με μία καθαρή πετσέτα και θα αφήσετε να σταθεί για 10΄. Έτσι το φύλλο θα είναι μεν καλοψημένο αλλά όχι πολύ τραγανό.

– Αξιοποιήστε ότι περίσσευμα από κοτόπουλο έχετε.

-Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση του κοτόπουλου προσθέστε λίγο ζωμό κότας στα λαχανικά την ώρα που σοτάρετε.

-Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή αλλά λαχανικά.

-Μη βιάζεστε όταν ψήνετε μια πίτα. Δεν έχει σημασία να ροδίσει απ’ έξω. Το σημαντικό είναι να καλοψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και γίνει τραγανό.

-Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο και περισσεύει λίγο, ψιλοκόψτε το και διατηρείστε το βάζοντάς το σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Έτσι μέσα στο μήνα θα έχετε αρκετή ποσότητα για να φτιάξετε 2 κοτόπιτες σαν αυτή. Το ψιλοκομμένο κατεψυγμένο κοτόπουλο ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.

-Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το αυγό από τη γέμιση.

-Με το γιαούρτι όπως σας έχω πει πολλές φορές, δίνετε στη γέμιση της πίτας σας μια κρεμώδη υφή. Το γιαούρτι δεν θα το καταλάβετε καθόλου στη γεύση αλλά στην υφή της γέμισης θα κάνει τη διαφορά. Θα γίνει σαν κρέμα τυριού όταν ψηθεί η γέμιση.

-Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο στη γέμιση. Θα σας βγάλει νότες σπιτικού φαγητού. Άλλωστε τυριά και λευκές γεμίσεις όπως και το κοτόπουλο, αγαπούν πολύ το μοσχοκάρυδο.

-Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δικά σας φύλλα θα φτιάξετε 4 χωριάτικα φύλλα και θα τα στρώσετε 2 κάτω στη μέση η γέμιση και 2 πάνω. Στρώστε τα φύλλα ελαφρά τσαλακωμένα και λαδώστε τα ενδιάμεσα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ