Το εμβόλιο της Pfizer φέρνει χαρά σε όλο τον πλανήτη: Αρχές του '21 στην Ελλάδα - Πως θα μοιραστούν οι δόσεις (φωτό- βίντεο)

Παγκόσμια αισιοδοξία από τα αναπάντεχα ευχάριστα νέα για το εμβόλιο!

Χαρά και αισιοδοξία σκόρπισε σε όλο τον πλανήτη από χθες η είδηση πως το εμβόλιο της Pfizer απεδείχθη «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

Τα αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech, ήταν καλύτερα του αναμενομένου, με το ευχάριστο αυτό νέο να επηρεάζει ακόμη και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

 

Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, έκανε ράλι μετά την ανακοίνωση της είδησης, καταγράφοντας ένα ακόμα ιστορικά υψηλό επίπεδο, με άνοδο άνω του 1%. 

Με ενθουσιασμό χαιρέτισε την είδηση και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία τόνισε πόσο «υπέροχο είναι το νέο» αυτό και πόσο προχωρά η επιστήμη στην Ευρώπη. 

 

 

Ηλίας Μόσιαλος: Αρχές του '21 στην Ελλάδα το εμβόλιο

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο "London School of Economics", Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε πόσο ενθαρρυντικό είναι το συγκεκριμένο νέο, καθώς «το 90% ήταν κάτι αναπάντεχο, κανένας ειδικός δεν περίμενε πάνω από 70% το μάξιμουμ».

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να έχει μια συμφωνία για 200 εκατ. δόσεις και άλλα 100 εκατομμύρια αν χρειαστεί αμέσως μετά».

Ο ίδιος εκτίμησε πως το εμβόλιο δεν θα φτάσει στην Ελλάδα μέσα στο 2020, καθώς «θα υπάρχουν μόνο 50 εκατ. δόσεις και μάλλον αυτές θα πάνε προς τις ΗΠΑ».

«Στις αρχές του '21 πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να παίρνουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις και στη χώρα μας, κυρίως για να γίνει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα και κύρια, να προστατεύσουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όσους εργάζονται στα νοσοκομεία και αμέσως ταυτόχρονα να γίνει σε όσους ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος.

 

 

 

 

«Από εκεί και πέρα σταδιακά θα εμβολιαστούν όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσοι είναι ηλικιωμένοι που μπορεί να μην ανήκουν σε αυτές και μετά όλος ο πληθυσμός» τόνισε ο καθηγητής. 

«Θα πάρει μερικούς μήνες, δεν θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2021» ανέφερε, όμως επεσήμανε πως αν προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες «αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ