Κορωνοϊός - Α. Βατόπουλος: Σταδιακά η άρση του lockdown όταν πέσουν τα κρούσματα - Δεν θα μειωθούν ακόμα θάνατοι & διασωληνώσεις (Φωτό & Βίντεο)

Πότε περιμένουμε το εμβόλιο και άρση του lockdown

Τη δική του εκτίμηση για το lockdown, την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και τον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων κατέθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανέφερε: «Έξι χιλιάδες συνάδελφοί μου ταλαιπωρούνται, κόπηκαν οι άδειες. Αλλά όταν ο κόσμος πεθαίνει δίπλα μας και εμείς ασχολούμαστε με την αντιπαράθεση για τις συναθροίσεις, ο κόσμος γελάει. Θα είναι μαζεμένοι οι συνάδελφοί μου σε αστυνομικά τμήματα, και στα σημεία που φοβούνται ότι θα συγκεντρωθούν άτομα. Εκεί δεν υπάρχει μετάδοση του ιού;

 

Οι άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους της ομάδας ΔΙΑΣ είναι υγειονομικές βόμβες, δεν τους έχει γίνει κανένα τεστ. Ζητάμε να γίνουν rapid tests στους συναδέλφους μου, που δεν έχει γίνει ούτε μία φορά. Όσοι έχουν κάνει με δικό τους έξοδα. Εμείς κάναμε μια έκκληση, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί ο κ. Πατούλης από την περιφέρεια Αττικής που θα χορηγήσει κάποιες χιλιάδες rapid tests στους συναδέλφους μου.

Γίνονται μόνο rapid tests σε αυτούς που πάνε σε πολυιατρεία της αστυνομίας, αλλά μόνο αν πάνε να εξεταστούν. Έστω και από την τσέπη τους φοράνε οι συνάδελφοί μου μάσκες», σημείωσε ο κ. Μαυροειδάκος.

Αναφορικά με το αν κινδυνεύουν οι αστυνομικοί σε αυτές τις συνθήκες, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «Οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οποιουδήποτε είδους συγκεντρώσεις. Οι αστυνομικοί φορούν μάσκα νομίζω».

 

Πότε περιμένουμε το εμβόλιο και άρση του lockdown

«Θα είναι πριν την αλλαγή του χρόνου ή μετά την αλλαγή το εμβόλιο στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να το πει κανείς από τώρα. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι δοκιμές, να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, να κατασκευαστούν και να μοιραστούν.

Είναι θέμα ουσιαστικής ανάλυσης των δεδομένων που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εγκριθούν και ότι θα μπορέσουν από το νέο έτος να διατεθούν. Μακάρι και πριν τα Χριστούγεννα.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τη φετινή χρονιά θα τη βγάλουμε με μάσκες και περιορισμούς. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το εμβόλιο και όσα θα πρέπει να περιμένουμε.

Σε ό,τι αφορά στο πότε πρέπει να περιμένουμε το τέλος του lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «τώρα διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει σιγά σιγά να δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ελαττώνονται τα κρούσματα. Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δε θα μειωθούν ακόμα. Δεν πρόκειται 1η Δεκέμβρη να είναι ανοιχτά τα πάντα. Αυτό θα γίνει σταδιακά».

«Υπάρχει το ποσοστό θετικότητας που είναι ακόμα σχετικά υψηλό. Ο ρυθμός ελάττωσης κ.ά. Ας δούμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σήμερα, πόσα αύριο, το πάμε μέρα μέρα. Μας ζητάτε να κάνουμε προβλέψεις που πλησιάζουν τις ικανότητες της Πυθίας.

Δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν στατιστικά μοντέλα τα οποία εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του κόσμου. Πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Έχουμε πει ότι θα δούμε πως θα πάνε τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα, και θα κάνουμε τη εισήγησή μας για το άνοιγμα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από την κηδεία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «Και οι κηδείες όπως και κάθε κοινωνική εκδήλωση υπόκειται στον κανόνα του κατά το δυνατόν λιγότερου συνωστισμού.

Καλό είναι να μην πλησιάζει κανείς πολύ κοντά στο φέρετρο. Υπάρχει κίνδυνος τις πρώτες ώρες ή τις πρώτες μέρες κίνδυνος μετάδοσης από νεκρό. Για αυτό γίνεται και με ειδικό τρόπο η ταφή. Πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ακόμα και με τους νεκρούς».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

 

Τι θα ισχύσει σήμερα στην Αθήνα

Μιλώντας για το τι θα ισχύσει σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Μαυροειδάκος είπε ότι «Στους δρόμους της Αθήνας θα υπάρχουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας όπως έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια λόγω της πορείας. Είναι και για εμάς πρωτόγνωρο ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις για πάνω από τέσσερα άτομα.

Υπάρχουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που θα είναι στο πεδίο, θα είναι εκεί. Έχουμε σε όλη την Ελλάδα συναδέλφους που είναι στην πρώτη γραμμή. Για αυτό βλέπετε και αυτό παράπονο. Δίπλα μας πεθαίνουν άνθρωποι και εμείς ασχολούμαστε αν θα πρέπει να γίνει μια πορεία. Μπορούμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου να τους τιμήσουμε με άλλο τρόπο. Υπάρχουν αγωνιστές του Πολυτεχνείου που γελάνε βλέποντας αυτά τα πράγματα».

Αν, όμως, κατέβουν βουλευτές στην πορεία, τότε ποιες είναι εντολές που έχει η αστυνομία; «Υπάρχουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ανώτεροι αξιωματικοί. Υπάρχουν εντολές να υπάρχει ήπια κλιμακωτή αντίδραση ώστε με παραινέσεις να διαλυθούν. 

 

 

 

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιβληθούν και πρόστιμα. Οι συνάδελφοί μου θα κάνουν το καθήκον τους, νομίζω ότι θα επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους συνωστίζονται. Αλλά είναι πρωτόγνωρο και για εμάς. Καταλαβαίνω και αυτούς που θα έχουν το πρόσταγμα για την επιχειρησιακή δράση ότι θα έρθουν σε δύσκολη θέση. Οι συνάδελφοί μου δε θέλουν επεισόδια. Εμείς έχουμε κουραστεί», απάντησε ο κ. Μαυροειδάκος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ