Σπαράγγια: Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία - Ενισχύστε τον οργανισμό σας

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σπαραγγιού

Τα σπαράγγια αποτελούν  μια από τις τροφές που  σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης. Ένα διάσημο λαχανικό από την αρχαιότητα για την “γεμάτη γεύση”   αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Υπάρχουν τρία είδη, τα πράσινα,  δημοφιλή στη χώρα μας και με την πιο ισχυρή θεραπευτική ιδιότητα, τα λευκά και τα μοβ. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα  αποτελούν τα δύσοσμα ούρα εξαιτίας  μια μοναδικής ένωσης που εμπεριέχει.

Πλούσια σε φυτικές ίνες , φυλλικό οξυ , βιταμίνη Α, Ε, Κ , χρώμιο  και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο .

Θεραπευτικές ιδιότητες :

  • Πλούσιο σε γλουταθειαμίνη, αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρή αντικαρκινική δράση.

  • Πλούσιο σε ασπαραγινικό οξύ .Φυσικό διουρητικό ιδιαίτερα επωφελής για άτομα που πάσχουν από οίδημα (συσσώρευση υγρών στους ιστούς) , άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και άλλα καρδιοαγγειακά νοσήματα καθώς επίσης για τις γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

  • Πηγή αντιοξειδωτικών , όπως η λουτεΐνη , ζεαξανθίνη, ενώσεις  που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών .  Βοηθούν  την απομάκρυνση βλαβερών οξειδωτικών ελευθέρων ριζών από το σώμα  δρώντας  προστατευτικά για   νεύρο- εκφυλιστικές ασθένειες ,   ιογενείς λοιμώξεις .

  • 100 g  σπαραγγιού  αποδίδουν περίπου  54 mg ή 14 % του RDA του φυλλικού οξέος. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής κατανάλωση  φυλλικού οξέος στη διατροφή  πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια  της  εγκυμοσύνης  αποτρέπει  ανωμαλίες  στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους.

  • Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Α   ενισχύουν την υγιή όραση .

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος μαγειρικής. Προτιμήστε  στον ατμό ή ψητά.  Για τους λάτρεις των βραστών λαχανικών, περιορίστε τον χρόνο βρασμού στα 6-8’.  Ισχυροί αντιοξειδωτική ικανότητα φαίνεται ότι έχει και ο ζωμός των σπαραγγιών . Σε περίπτωση που θέλετε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Προτείνετε καλό  πλύσιμο, κόψιμο λίγο το κοτσάνι, ζεμάτισμα  σε βραστό νερό,  τοποθετήσει σε παγωμένο νερό και  καλό στραγγισμα, αναφέρει το diatrofi.gr.

Τέλος τα βάζετε σε σακούλες, απομακρύνετε τον αέρα και το φυλάτε στην κατάψυξη έως 8 μήνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ