Valéry Giscard d' Estaing: "Έφυγε" ένας μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός- Η στενή σχέση του με την Ελλάδα (φωτό)

Ο μεγάλος Γάλλος πολιτικός απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού... 

Έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ, από επιπλοκές του κορωνοϊού, στα 94 του χρόνια, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Valéry Giscard d’Estaing.

 

 

Ο μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός απεβίωσε στο σπίτι του στο Loir-et-Cher της Γαλλίας, ενώ, σύμφωνα με την δήλωση της οικογένειάς του στο Γαλλικό Πρακτορείο, «η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και πέθανε από Covid-19».

«Τους τελευταίους μήνες είχε εισαχθεί πολλές φορές στο νοσοκομείο λόγω καρδιολογικών προβλημάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση της οικογένειας, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. 

Ο Valéry Giscard d’Estaing γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1926 στην πόλη Koblenz της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού και κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας.

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle - ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.

 

 

Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

 

 

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα, η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο.

 

 

Είχε στενές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ πολύ γνωστή είναι η φιλία που τον συνέδεε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 

 

Σε λίγο το eirinika θα δημοσιεύσει την συνέντευξη που είχε δώσει ο Valéry Giscard d’Estaing στην Ειρήνη Νικολοπούλου στις 24 Απριλίου 1998, ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

 

Στη συνέντευξη αυτή μιλά για την φιλία τους και την υποστήριξη που έδωσε στην Ελλάδα για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ