700 επιδημιολόγοι απαντούν στους New York Times: Η ζωή τώρα, μετά τον κορωνοϊό & η σημασία του εμβολίου (Φωτό)

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για πολλές άγνωστες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του πόσο διαρκεί η ανοσία...

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει τα εμβόλια κατά του Covid-19, προκειμένου να επιστρέψει σε μια –όσο γίνεται– φυσιολογική ζωή που να μην θυμίζει τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας, η άτυπη έρευνα των New York Times καταδεικνύει εάν και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με την εφημεριδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι μισοί από τους 700 επιδημιολόγους, στους οποίους αποτάνθηκαν, δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους -ειδικά αυτή την περίοδο που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι την άνοιξη, μέχρις ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, ενώ ένα 30% ανέφερε ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές μόλις εμβολιαστούν οι ίδιοι.

Ένα μικρότερο ποσοστό δήλωσε ότι με δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, θα ήταν ασφαλές για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να ζουν πιο ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι: «Είμαι αισιόδοξη ότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου σημαίνουν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα έως ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε η Kelly Strutz, επίκουρη καθηγήτρια στο Michigan State University.

Οι περισσότεροι ωστόσο επισήμαναν ότι, ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαζόταν πιθανότατα ένας χρόνος ή και περισσότερο για επανεκκίνηση με ασφάλεια πολλών δραστηριοτήτων, ενώ ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο covid – free παρελθόν.

Ο Karin Michels, καθηγητής επιδημιολογίας στο UCLA, είπε ότι μπορεί να περάσουν πιθανότατα πολλά χρόνια έως ότου είναι αρκετά ασφαλές για να επιστρέψει στον τρόπο ζωής που είχε. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε.

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για πολλές άγνωστες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του πόσο διαρκεί η ανοσία, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, τις προκλήσεις της διανομής εμβολίων και την πιθανή απροθυμία να δεχτούν το εμβόλιο ορισμένες ομάδες.

Οι ίδιοι ζουν με αυστηρές προφυλάξεις, πολύ πιο αυστηρές από εκείνες πολλών απλών Αμερικανών. Ωστόσο, αυτές οι προφυλάξεις έχουν εξελιχθεί από την περασμένη άνοιξη, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και τι τον αποτρέπει.

Οι επιστήμονες ρωτήθηκαν ποιες δραστηριότητες έκαναν ή ποιες θα έκαναν, εάν χρειαζόταν, τις τελευταίες 30 ημέρες. Από τις 23 αυτές δραστηριότητες, μόνο σε τρεις οι επιδημιολόγοι απάντησαν θετικά σε ποσοστό πάνω από 50%: Εξοδος για μικροδουλειές σε παντοπωλείο ή φαρμακείο, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και βόλτα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικό χώρο.

Στον αντίποδα, κάτω από το 4% των ερωτηθέντων παραβρέθηκε σε τελετή όπως γάμο ή κηδεία, συναντήθηκε με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά ή παρακολούθησε συναυλία.

Την ίδια ώρα τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζει να περάσουν τα Χριστούγεννα, το Χανουκά ή άλλες χειμερινές διακοπές μόνο με μέλη του νοικοκυριού του ή να μην γιορτάσει καθόλου.

Λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες θεωρούν:

  • Παραλαβή αλληλογραφίας από το γραμματοκιβώτιο χωρίς προφυλάξεις (75%)
  • Πεζοπορία ή συγκεντρώσεις με φίλους σε εξωτερικούς χώρους (72%)
  • Μετάβαση σε παντοπωλείο ή φαρμακείο (46%)

Περισσότερο επικίνδυνες θεωρούν:

  • Γεύμα σε εστιατόριο σε κλειστό χώρο (44%)
  • Παρουσία σε γάμο ή κηδεία (43%)
  • Παρακολούθηση αγώνων, θεατρικών έργων ή συναυλιών (35%)

Τι έρχεται στο μέλλον

«Περιμένω ότι η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής, ακόμα και μετά την εφαρμογή ενός εμβολίου», δήλωσε η Amy Hobbs, ερευνητική συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό ανέφερε πως θα συνεχίσει την τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η χειραψία και οι αγκαλιές θα είναι πιο σπάνιες για μερικούς επιστήμονες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ