Greek Economic Summit 2020: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης - Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας

Στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, βρέθηκαν, η αντιμετώπιση του COVID-19 και το εμβόλιο του κορωνοϊού και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Σε μια «ψηφιακή» συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία δέσποσε των εργασιών του Greek Economic Summit, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, τον πρωθυπουργό πλαισίωσαν στη συζήτηση, ο CEO της Pfizer, Albert Bourla, ο CEO της Philip Morris International Andre Calantzopoulos, ο CEO της Deloitte Global Punit Renjen και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant.

Το Greek Economic Summit-GES2020, διοργανώθηκε για 31η συνεχή χρονιά, 1 – 3 Δεκεμβρίου, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη στρατηγική συνεργασία των U.S. Chamber of Commerce και Atlantic Council.

Στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, βρέθηκαν, η αντιμετώπιση του COVID-19 και το εμβόλιο του κορωνοϊού και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Παράλληλα, μέσα από το πρίσμα των διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στη συζήτηση αναδείχθηκε και η θέση της Ελλάδας διεθνώς, η δυναμική της και η πρόσληψη της, ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

«Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τις χρήσεις γης. «Η πανδημία μας έκανε πιο σοφούς, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κρίση και βλέπουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, αλλά είμαστε ακόμη πιο αφοσιωμένοι στην μεταρρυθμιστική ατζέντα μας.

Είναι ανάγκη και προτεραιότητά μας και με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την πανδημία σχολίασε πως «είμαστε αφοσιωμένοι για να σώσουμε ζωές κάθε μέρα και αυτή είναι η πιο σημαντική πρόκληση τώρα».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις με δεδομένη την πίεση να ανοίξουν την οικονομία δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος, επειδή θα διαθέτουμε ένα εμβόλιο, να χαλαρώσουν βιαστικά όλα τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ένα εργαλείο για τον έλεγχο της ασθένειας αυτής.

Αδιαμφισβήτητα, θα είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο μόνιμο μέτρo, ωστόσο ο χρόνος και η στιγμή που θα γυρίσουμε στην κανονικότητα αν και δεν απέχει πολύ, σίγουρα δεν είναι τώρα». Επίσης, ο κ. Bourla, αναφέρθηκε και στην επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, η εταιρεία εργάζεται και θα εργάζεται στο μέλλον στην ανάπτυξη των ψηφιακών της υποδομών και γι' αυτό επέλεξε τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δημιουργήσει έναν από τους κόμβους της (hubs).
 
Πρόσθεσε πως παρά την πανδημία που προκάλεσε καθυστερήσεις, έως το τέλος του έτους θα εργάζονται στη Θεσσαλονίκη 200 άνθρωποι και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η εταιρεία για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης και θέλουν τώρα να γυρίσουν πίσω. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός της Pfizer περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ακόμα κόμβου στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί εσωτερικά την εταιρεία και σ' αυτό θα μπορέσουν να δουλέψουν άλλα 350 άτομα. Συνολικά, στα δύο κέντρα θα εργάζονται σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε, 600 άτομα, με την προοπτική αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί.
 
Την ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών Η.Π.Α. και Ε.Ε., επεσήμανε ο Myron Brilliant Executive Vice President, U.S. Chamber of Commerce, τονίζοντας ότι πρέπει να απαλλαγούμε από εμπορικούς δασμούς και εμπόδια. «Πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα ενισχύσουμε τους εμπορικούς δεσμούς μας και να απομακρυνθούμε από τις διενέξεις του παρελθόντος που εμπόδισαν τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. να δομήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης που είχαν στις ήδη πολύ ισχυρές διατλαντικές σχέσεις» τόνισε.

Στη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται μετά την πανδημία, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Punit Renjen, Deloitte Global CEO. «Δύο χρόνια πριν, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, και να δημιουργήσουμε το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), ένα κέντρο ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους επαγγελματίες, οι οποίοι εκπαιδεύονται συστηματικά στις τελευταίες τεχνολογίες (digital, cyber, cloud, analytics, κλπ.) και εργάζονται για πελάτες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πανδημία άλλαξε ριζικά πολλά δεδομένα παγκοσμίως, έτσι και στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εκθετικής ανάπτυξης της  τεχνολογίας - περιοχές που εστιάζεται το Deloitte Alexander Competence Center. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το άφθονο ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα, να επενδύσουμε στη συνεχή εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και δεξιότητες και να αντιστρέψουμε το brain drain. Σκοπεύουμε, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, να έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των 400 εργαζομένων που ήδη απασχολούνται στη DACC. Θέλουμε οι Έλληνες να επιστρέψουν, να εργαστούν εδώ και να συμβάλλουν σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, όπου, όπως κατέδειξε και η πανδημία, η ψηφιοποίηση θα παίξει σημαντικό ρόλο».
 
Ο κ. Renjen υπογράμμισε: «Οι προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα, στη μετά COVID εποχή, για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προχωρήσει δυναμικά στο μέλλον συσχετίζονται με ορισμένες από τις τάσεις των οποίων τη σημασία επιβεβαίωσε η πανδημία. Αυτές είναι η εξ' αποστάσεως και ευέλικτη εργασία, η επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο επαναπροσδιορισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας και των οικοσυστημάτων των επιχειρήσεων και τέλος το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

 Από την πλευρά του ο κ. Andre Calantzopoulos σημείωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα εκπληκτικό και έξυπνο ανθρώπινο δυναμικό, με μόρφωση και υψηλή εξειδίκευση» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την παρουσία της Philip Morris International στην Ελλάδα και κυρίως από την πορεία της πιο πρόσφατης επένδυσης που αφορούσε στη νέα μονάδα της Παπαστράτος. «Η Παπαστράτος, η θυγατρική της PMI στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εδώ και 90 χρόνια. Ως PMI έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα σε φυσικές εγκαταστάσεις, με την τελευταία μας επένδυση να έχει χρονική αφετηρία το 2017 όταν μετατρέψαμε ένα ολόκληρο εργοστάσιο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής καινοτόμων, με εξαγωγική δραστηριότητα σε 6 χώρες.

Καθώς το προϊόν μας μεγαλώνει, αυξάνονται οι δυνατότητες επέκτασης και για το εργοστάσιο. Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο προϊόν και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι τόσο όσον αφορά τους ελέγχους ποιότητας όσο και την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης παραγωγής» ανέφερε ο κ. Calantzopoulos.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ