Κορονοϊός: «Πολύ ισχυρά δεδομένα» για τα εμβόλια Pfizer και Moderna - Η δεύτερη ξεκινά κλινικές δοκιμές σε έφηβους

Στη μάχη κατά του Covid-19 

Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna για τα υποψήφια εμβόλια τους κατά του Covid-19, είναι "πολύ ισχυρά", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού την Πέμπτη.

Στις δηλώσεις της, η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Εμερ Κουκ, σημείωσε:

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων από περισσότερους από 30.000 εθελοντές μετά τις κλινικές δοκιμές. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σετ δεδομένων, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα (των εμβολίων)».

Οι δηλώσεις της Κουκ έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ΕΜΑ αναμένεται να αποφασίσει για το εμβόλιο της Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου για το δε εμβόλιο της Moderna το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου, αναφέρει το Reuters

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε η Κουκ εξηγώντας: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αναλύσουμε σωστά τα δεδομένα αυτά».

Η Κουκ πρόσθεσε ότι ο οι αναλυτές του EMA εξετάζουν επίσης τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πληροφορίες ότι δύο άνθρωποι εμφάνισαν αναφυλαξία και ένας ακόμη, πιθανώς, αλλεργική αντίδραση κατά την έναρξη των εμβολιασμών των Pfizer/BioNTech.

Εμβόλιο Moderna - Ξεκινούν οι δοκιμές σε εφήβους

H αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna δήλωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο mRNA 1273 που αναπτύσσει κατά της νόσου Covid 19 σε εφήβους. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι εθελοντές έφηβοι μεταξύ 12 και 17 έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο με την ελπίδα ότι θα αποδειχθεί αρκετά ασφαλές και αποτελεσματικό για να δοθεί στους εφήβους πριν από τη σχολική χρονιά του 2021.

Στις κλινικές δοκιμές  αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, ηλικίας από 12 έως κάτω των 18 ετών.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε την Φάση 2/3 για το εμβόλιο mRNA-1273 σε υγιείς εφήβους στις ΗΠΑ. Ο στόχος μας είναι, μέχρι την άνοιξη του 2021, να έχουμε εξασφαλίσει τα πρώτα δεδομένα που θα στηρίζουν τη χρήση του εμβολίου mRNA-1273 σε εφήβους, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο που θα προστατεύει τους εφήβους, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο στο φυσιολογικό πλαίσιο λειτουργίας του», δήλωσε ο ο Stephane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, σύμφωνα με το NBC news 

Η μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την BARDA και στόχο έχει την αξιολόγηση της δυνητικής ασφάλειας και ανοσογονικότητας του εμβολίου mRNA-1273 σε αυτή τη σημαντική νεαρότερη ηλικιακά ομάδα,

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ