Κορωνοϊός – Ελλάδα: Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση - Ποιες παρενέργειες έχει το εμβόλιο (Βίντεο)

Ποιες ομάδες δεν θα εμβολιαστούν

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο αλλά κάποιες ομάδες δεν θα εμβολιαστούν αρχικά, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό και συνέχισε:

«Εύλογα τίθεται από πολλούς, ακούμε την αγωνία του κόσμου, το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν αυτό χορηγηθεί σε αυτούς τους ειδικούς πληθυσμούς, σε αυτούς δηλαδή που το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Και αυτό, γιατί οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο αυτή είναι η ηλικία -οι μεγάλοι άνθρωποι είναι αυτοί που νοσούν πιο βαριά. Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer και BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερα από 18.500 άτομα και άλλους τόσους μάρτυρες που έχουν πάρει το εικονικό εμβόλιο.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών, με ένα εύρος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη. Εμβολιάστηκαν περίπου 4.500 άνθρωποι που ήταν πάνω από 65 χρονών και περίπου 1.000 άτομα που ήταν πάνω από 75 ετών».

Όπως εξήγησε, οι μισοί από τους ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα νόσημα, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου να φτάνει το 95%. «Είναι πολύ υψηλότερη από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος μίλαγε για εμβόλια που να είναι αποτελεσματικά τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά.

«Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο για τα νεαρά άτομα, όσο και για τους ανθρώπους άνω των 55 ή άνω των 65 ετών, για αυτά με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Και φάνηκε ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, με διαβήτη και υπέρταση».

 

Ποιες ομάδες δεν θα εμβολιαστούν

Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, οι εμβολιασθέντες είχαν πόνους στο σημείο της ένεσης στο χέρι τους, η οποία κρατούσε λίγες ημέρες. Και από τις συστηματικές τους ανεπιθύμητες ενέργειες, η πιο συχνή ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες» ανέφερε.

Επίσης, η καθηγήτρια έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο ομάδες ανθρώπων: τις εγκύους και τα παιδιά κάτω των 16 ετών, λέγοντας πως σε πρώτο στάδιο δεν θα εμβολιαστούν.

«Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα. Αναφορικά δε με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού.

Είναι σίγουρο ότι για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε από αυτή την πανδημία, στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά. Έτσι, κλινικές μελέτες που αφορούν τα παιδιά θα ακολουθήσουν» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ