Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το πιο νόστιμο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στον φούρνο

Ένα γιορτινό πιάτο για τους καλεσμένους σας... 

Συστατικά

Για το κοτόπουλο

  • 1.200 γρ. κοτόπουλο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τις γλυκοπατάτες

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1-2 σκ. σκόρδο

Για το σερβίρισμα

  • ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • φέτες λεμόνι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κοτόπουλο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο στην επιφάνεια εργασίας, βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά, και το ανοίγουμε σε πεταλούδα.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και το μεταφέρουμε σε ένα ένα ταψί με σχάρα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Για τις γλυκοπατάτες

  • Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές κυδωνάτες φέτες, και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ώστε να καλυφθούν καλά οι γλυκοπατάτες.
  • Μεταφέρουμε τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψί και προσθέτουμε το σκόρδο. Αν θέλουμε μπορούμε να το σπάσουμε.
  • Ψήνουμε στον φούρνο τα τελευταία 30-40 λεπτά, πριν αφαιρέσουμε το κοτόπουλο.
  • Αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες και το κοτόπουλο από τον φούρνο.
  • Σερβίρουμε με φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη και φέτες λεμονιού.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ