Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει ένα ελαφρύ πιάτο - Σαλάτα με γλυκοπατάτες και μανιτάρια(βίντεο)

Θα σας ξετρελάνουν οι γεύσεις... 

Συστατικά

Για τη βινεγκρέτ

  • 100 γρ. ξίδι βαλσάμικο, με ρόδι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. μέλι

Για τη σαλάτα

  • 1 1/2 κιλό γλυκοπατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 250 γρ. πράσινη σαλάτα, ανάμεικτη
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 1/2 ρόδι
  • 1 κ.γ. ηλιόσπορο
  • 1 κ.σ. δυόσμο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

 

Για τη βινεγκρέτ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το βαλσάμικο ξίδι με ρόδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Προσθέτουμε μέσα ένα ταψί να κάψει καλά.
  • Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια 3-4 εκ. και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Κόβουμε ένα κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια και χωρίζουμε τις φλούδες του. Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
  • Προσθέτουμε 5 κ.σ. από τη βινεγκρέτ, θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη και ψήνουμε 30-40 λεπτά.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και προσθέτουμε 4 κ.σ. από τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αφαιρούμε το καυτό ταψί από τον φούρνο, βάζουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε 15-20 λεπτά.

Για τη σύνθεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 2-3 κ.σ. από τη βινεγκρέτ. Προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα, τις γλυκοπατάτες, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το κατσικίσιο τυρί σε κομμάτια, τους σπόρους από το ρόδι, τους ηλιόσπορους και τον δυόσμο.
  • Περιχύνουμε με 1 κ.σ. από τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ