Ντόναλντ Τραμπ: Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές (φωτό)

10 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν εναντίον του..

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής.

 

 

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου αναφέρει το ΑΠΕ.

 

 

Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον Τραμπ θα προτείνουν οι Δημοκρατικοί αν καταδικαστεί στη Γερουσία

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη του, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός.

Ο κ. Σούμερ, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος της Γερουσίας μετά την 20ή Ιανουαρίου, έκανε τη δήλωση μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμανε την παραπομπή (impeachment) του Τραμπ για δεύτερη φορά. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι τόνισε μετά τη διαδικασία πως «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», σχολίασε ο Τσακ Σούμερ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η Βουλή παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη για «υποκίνηση στάσης» μετά την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο. Στη Γερουσία, δυνάμει του αμερικανικού Συντάγματος, επαφίεται πλέον να τον δικάσει.

Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει αφού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, «θα διεξαχθεί ψηφοφορία» για την καταδίκη του, ξεκαθάρισε ο Τσακ Σούμερ. «Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος» για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα, πρόσθεσε.

Οι Δημοκρατικοί θα έχουν μετά την 20ή Ιανουαρίου 50 ψήφους στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Σούμερ εν μέρει αντιδρούσε στην τοποθέτηση του Μιτς Μακόνελ, απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας και επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο οποίος νωρίτερα, σε δική του ανακοίνωση, σημείωσε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα» να ολοκληρωθεί μια «δίκη που θα διεξαχθεί με τρόπο σοβαρό και δίκαιο» πριν από την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου. «Αυτό δεν είναι μια απόφαση που παίρνω· είναι γεγονός», επέμεινε.

Ο κ. Μακόνελ, ως εδώ ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Τραμπ, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του.

«Δεν έχω πάρει την οριστική μου απόφαση για την ψήφο μου, έχω την πρόθεση να ακούσω τα νομικά επιχειρήματα όταν θα παρουσιαστούν στη Γερουσία», ανέφερε σε υπόμνημά του προς τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ