Lisa Montgomery : Η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ μετά από 70 χρόνια - Η ταραγμένη παιδική ηλικία & το χρονικό του εγκλήματος (φώτο)

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις κατά του απερχόμενου Προέδρου των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ 

Η Lisa Montgomery είναι η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο στις Η.Π.Α, μετά από περίπου 70 χρόνια. Κατηγορήθηκε και κρίθηκε ένοχη για δολοφονία. 

Η 52χρονη, κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση. 

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ εκτέλεσαν την καταδικασθείσα σε θάνατο Λίζα Μοντγκόμερι  νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας για την πρώτη εκτέλεση από τις ομοσπονδιακές αρχές γυναίκας έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια, με την πράξη αυτή να είναι μια από τις τελευταίες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπόθεση έγινε το επίκεντρο της προσοχής επειδή οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι η καταδικασθείσα σε θάνατο κρατούμενη, ήταν ψυχικά άρρωστη και υπέστη σοβαρή κακοποίηση ως παιδί.

Το 2004 η Μοντγκόμερι σκότωσε  μια γυναίκα που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα  αφού πρώτα αφαίρεσε και έκλεψε το έμβρυο που κυοφορούσε.

Το θύμα της, η 23χρονη Bobbie Jo Stinnett, πέθανε από ακατάσχετη αιμοραγία αλλά το μωρό της επέζησε και επέστρεψε στην οικογένειά της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μια γυναίκα που βρισκόταν δίπλα στην Μοντγκόμερι την ώρα της εκτέλεσης αφού της αφαίρεσε τη μάσκα που φορούσε στο πρόσωπο, τη ρώτησε αν έχει κάτι να πει . Εκείνη απάντησε "Όχι" και δεν είπε τίποτα άλλο, αναφέρει το BBC

Η Λίζα Μοτγκόμερι στη φυλακή

Ο δικηγόρος της Montgomery, Kelley Henry, είπε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκτέλεση "πρέπει να νιώθουν ντροπή".

"Τίποτα δεν έβαλε φρένο, στο ζήλο της κυβέρνησης, να εκτελέσει αυτή την ψυχικά άρρωση και διαταραγμένη γυναίκα.Η εκτέλεση της Λίζας Μοντγκόμερι ήταν μια πράξη, πολύ μακριά από τη δικαιοσύνη.", δήλωσε.

Τη Δευτέρα το βράδυ ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσής της, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής της υγείας.

Η εκτέλεση αναβλήθηκε δύο φορές - πρώτα λόγω του Covid-19 και στη συνέχεια από δικαστή - έως ότου μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου άνοιξε τον δρόμο για να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

«Οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία της κας Μοντγκόμερι είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί λογικά τον λόγο που έχει η κυβέρνηση για να την εκτελέσει», έγραφε ο δικαστής Πάτρικ Χάνλον στην απόφασή του.

the coffin of bobbie jo stinnett is carried from the prince

Περισσότεροι από 4000 άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της άτυχης Bobbie Jo Stinnett

Ωστόσο η απόφαση αυτή ακυρώθηκε την, Τρίτη, από εφετείο κατόπιν προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης και το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε την απόφασή του.

Η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ, στην οποία είχαν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές, έκρινε όλες τις φορές υπέρ των δικηγόρων της κυβέρνησης.

Ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, όπως και οι πιο συντηρητικοί μεταξύ των ψηφοφόρων του, ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε το αίτημα για επιείκεια που απηύθυναν οι συνήγοροί της.

Η Λίζα Μοντγκόμερι και η αδερφή της 

Το χρονικό του εγκλήματος

Το 2004, ανίκανη να αποκτήσει παιδί, η Lisa Montgomery είχε εντοπίσει στο Ίντερνετ το θύμα της, μια εκτροφέα σκύλων,

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, εμφανίστηκε στην κατοικία της 23χρονης  Bobbie Jo Stinnett στο Μισούρι με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ.

Στη συνέχεια την στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της, με ένα μαχαίρι της κουζίνας και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε.

Η αδερφή της Μοτγκόμερι,  Diane Mattingly

Η Μοτγκόμερι , που είχε υποστεί βιασμό και σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί, στη συνέχεια έφυγε με το μωρό , το οποίο παρουσίασε ως δικό της και ανακοίνωσε περήφανη τη γέννηση της κόρης της σε συγγενείς και φίλους, αναφέρει το Elle.

 η 57χρονη αδερφή της Montgomery, Diane Mattingly, μίλησε στο ELLE.com για το τραγικό παρελθόν της αδερφής της - και γιατί πιστεύειότι η διάσωση της ζωής της μπορεί να "σπάσει την αλυσίδα των κακών ενεργειών".

Οι αποκαλύψεις της Mattingly σχετικά με την κακοποίηση που υπέστησαν μαζί με τη Montgomery, ήταν μέρος της κατάθεσής της στο δικαστήριο , η οποία δόθηκε στα πλαίσια της ανεπιτυχούς προσπάθειας να αποφύγει η  Montgomery  τη θανατική ποινή.


 

"Ήταν ένα κρύο πρωί στο Όγκντεν του Κάνσας. Ήμουν οκτώ χρονών, ζούσα σε ένα τρέιλερ με την μητριά και βασανιστή  μου τη  Τζούντι, η οποία, αφού φώναζε στο τηλέφωνο για κάτι που έμοιαζε με την ώρα, στεκόταν τώρα μπροστά μου. «Λοιπόν», μου είπε, «έρχονται να σε πάρουν μακριά, ελπίζω να είσαι χαρούμενη».

Ήμουν. Στην πραγματικότητα, δεν ήμουν ποτέ πιο ευτυχισμένη. Αλλά όταν δύο εργαζόμενοι στις υπηρεσίες προστασίας παιδιών χτύπησαν την πόρτα μας αργότερα εκείνη την ημέρα, η καρδιά μου πόνεσε.

Τελικά πήγαινα σε ανάδοχη οικογένεια, αλλά η Λίζα, η μικρή μου αδερφή και η καλύτερη φίλη μου, έμεινε πίσω. Ήταν τέσσερα χρόνια μικρότερη από μένα, με σγουρά μαλλιά και γλυκιά συμπεριφορά. Όταν γύρισα πίσω για να τη ρίξω μια τελευταία ματιά, υπήρχε τρόμος στα φωτεινά πράσινα μάτια της", διηγήθηκε η Diane Mattingly

Bobbie Jo Stinnett-Getty Images

"Αυτό συνέβη το 1969. Δεν είδα ξανά τη Λίζα μέχρι το 2007, όταν κατέθεσα στη δίκη της για τη βάναυση δολοφονία της εγκύου γυναίκας που λεγόταν Bobbie Jo Stinnett. Η αδερφή μου αφαίρεσε το μωρό από την κοιλιά της Stinnett με ένα μαχαίρι. Στη δίκη, η Λίζα φαινόταν εξίσου φοβισμένη με την ημέρα που την άφησα πριν από 36 χρόνια.

Η αδερφή μου καταδικάστηκε σε θάνατο για το έγκλημά της. Εάν εκτελεστεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα εκτελεστεί ομοσπονδιακά στις ΗΠΑ εδώ και 70 χρόνια. Θα την αγαπώ πάντα, αλλά αυτό που έκανε ήταν το πιο απαίσιο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος. Η Λίζα πρέπει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής στη φυλακή, χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν πρέπει να πεθάνει.

Επειδή ίσως αν δεν είχε προδοθεί και βασανιστεί  από τους ανθρώπους που χρειαζόταν περισσότερο στην κοινωνία, θα μπορούσε να ήταν μέρος αυτής", δήλωσε η αδερφή της Μοτγκόμερι λίγο πριν την εκτέλεση της στο Elle.

Reuters

Η Montgomery είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953. Καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007. 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ