Vintage Story : Tintypes - Ο "πρόγονος" του Instagram γεννήθηκε το 1903 - Το πρώτο photo app του 19ου αιώνα (φώτο)

Tintypes οι φωτογραφίες πρόγονοι του Instagram, & η ιστορία της πρώτης επαγγελματία φωτογράφου & φωτορεπόρτερ

Δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου οι φωτογραφίες  tintypes έγιναν το πρώτο photo app, τον 19ο αιώνα. Η φωτογραφία tintype δημιουργείται αν τοποθετήσεις ένα αρνητικό  σε ένα λεπτό φύλλο μετάλλου επικαλυμμένο με μια σκούρα λάκα ή σμάλτο

Οι tintypes στοίχιζαν λίγο στους πελάτες και επιπλέον μπορούσαν να είναι έτοιμες σε λίγα λεπτά. Αυτή η φθηνή και γρήγορη τεχνολογία δημιουργίας φωτογραφιών δημιούργησε μια ορδή από φωτογράφους που ονομάστηκαν Tintypists . Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ερασιτέχνες αλλά άλλοι εξελίχθηκαν σε επαγγελματίες, πολύ πετυχημένους.

Credit /Wikipedia

Ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη, οι tintypists δημιούργησαν περίπτερα σε εκθέσεις που παρουσιάστηκαν σε διάφορες πολιτείες  όπως αυτή που έγινε το 1903 στη Βιρτζίνια

Τα θέματα που παρουσιάζονταν στις φωτογραφίες (πρόσωπα, ή αντικείμενα) τοποθετούνταν  δίπλα σε βαμμένα σκηνικά και κατεσκευές από χαρτί, όπως πέτρες και φράχτες.

Με επιπλέον χρέωση η τελική φωτογραφία που προέκυψε από αυτή την τεχνική , βερνικώθηκε, βάφτηκε και τοποθετήθηκε σε κορνίζα.

Credit /Wikipedia

Η Frances Benjamin Johnston (15 Ιανουαρίου 1864 - 16 Μαΐου 1952) ήταν η πρώτη επαγγελματίας Αμερικανίδα φωτογράφος και φωτορεπόρτερ της οποίας η καριέρα κράτησε για σχεδόν μισό αιώνα.

 H Frances Benjamin Johnston Credit /Wikipedia

Είναι πιο γνωστή για τα πορτρέτα της, τις φωτογραφίες της νότιας αρχιτεκτονικής και για διάφορες φωτογραφικές σειρές με αφροαμερικανούς και ιθαγενείς Αμερικανούς στα τέλη του 20ου αιώνα.

Στη δεκαετία του 1880, η Τζόνστον σπούδασε τέχνη στο Παρίσι και μετά επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, όπου έμαθε φωτογραφία.

Credit Wikipedia

Απέκτησε γρήγροα τεράστια φήμη ως επαγγελματίας φωτογράφος και επιχειρηματίας, με μεγάλη επιτυχία τόσο στον κόσμο της τέχνης όσο και στον εμπορικό κόσμο.

Ανάμεσα στα πορτραίτα της συμπεριλαμβάνονται πολλοί Πρόεδροι, διπλωμάτες και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, , ενώ στην προσωπική της ζωή κινήθηκε περισσότερο σε  μποέμ κύκλους.

Credit Wikipedia

Στη δεκαετία του 1890 και στις αρχές του 1900, ως μία από τις πρώτες φωτορεπόρτερ, έδωσε φωτογραφίες στο συνδικάτο Bain News Service και έγραψε εικονογραφημένα άρθρα για πολλά περιοδικά.

Ο ενεργός ρόλος της σε μεγάλες εκθέσεις φωτογραφιών σε όλο τον κόσμο, αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο ενέργειας και αποφασιστικότητάς της, καθώς και το εξαιρετικό φωτογραφικό ταλέντο της.

Credit Wikipedia

Τη δεκαετία του 1910, η Τζόνστον άρχισε να ειδικεύεται στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία τοπίου, συνεργαζόμενη για λίγο με τον φωτογράφο Mattie Edwards Hewitt στη Νέα Υόρκη.

Credit Wikipedia

Η Τζόνστον ταξίδεψε επίσης ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για να ολοκληρώσει την έρευνα της και να κάνει διαλέξεις για τους κήπους που φωτογράφισε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η Τζόνστον στράφηκε στη συστηματική φωτογραφική τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων στο Νότο. 

Credit Wikipedia

Ταξίδεψε χιλιάδες μίλια με το αυτοκίνητο για να δημιουργήσει το Carnegie Survey of the Architecture of the South, το οποίο στόχευε να συμβάλει στο να μείνουν ως ντοκουμέντα τόσο τα. κτίρια όσο και τα στυλ δόμησης και αρχιτεκτονικής.

Credit Wikipedia

Οι φωτογραφίες των κτιρίων εμφανίστηκαν σε εκθέσεις και εικονογράφησαν αρκετά μεγάλα βιβλία. Στη δεκαετία του 1940, μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη όπου πέθανε το 1952

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ