Βούλα Πατουλίδου: ''Το 1992 με είχαν απειλήσει να μην πάω στην Βαρκελώνη'' - Κάποιοι δεν ήθελαν να μπω στο αεροπλάνο

"Εγώ είχα απειλή, να μην μπω ποτέ στο αεροπλάνο της Βαρκελώνης γιατί θεωρητικά δεν διεκδικούσα καμία διάκριση", είπε η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες στον χώρο του αθλητισμού από γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Μετά από αυτή την μαρτυρία και η Βούλα Πατουλίδου μίλησε για το 1992 και την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Αυτό όμως που πολλοί δεν ξέρουν είναι πως η συμμετοχή της παραλίγο να μην συμβεί και η ίδια δεν θα κατακτούσ

Σε δηλώσεις της στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, η χρυσή Ολυμπιονίκης  αποκάλυψε, ότι κάποιοι δεν ήθελαν να μπει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη.

 

 

Η Βούλα Πατουλίδου είπε ότι ήταν πολλών χρόνων πρακτική του να κάνουν ό,τι θέλουν οι παράγοντες, θεωρώντας πως είναι στο απυρόβλητο και θα μπορούσαν να μείνουν ατιμώρητοι γιατί είχαν εξουσία στα χέρια τους.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε εκείνη κάποια εμπειρία, τότε αποκάλυψε πως την είχαν απειλήσει για να μην πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. «Είχα απειλή, να μην μπω ποτέ στο αεροπλάνο της Βαρκελώνης γιατί θεωρητικά δεν διεκδικούσα καμία διάκριση. Στη Βαρκελώνη κέρδισα, στη Βαρκελώνη έκανα την υπέρτατη διάκριση και την κατάργηση όλων των αρνητικών σχολίων. Άρα, η απειλή ήταν μπροστά μου, έπρεπε να μην την δω και να την προσπεράσω και αν δεν υπήρχε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ίσως να μην πήγαινα ποτέ στην Βαρκελώνη.

 

 

Το όριο το είχα πιάσει, αλλά αυτό δεν σου έδινε το όνειρο της μεγάλης διάκρισης. Οι παράγοντες είναι η εξουσία και στο απυρόβλητο. Εσύ που είσαι ο πρωταγωνιστής στο γήπεδο είσαι όμως δούλος έξω από το γήπεδο, γιατί αυτή ήταν η νοοτροπία και προσπαθούμε χρόνια οι μεγάλοι αθλητές να την σπάσουμε για να μπορέσουν μικρότερα παιδιά να φτάσουν στην διάκριση» τόνισε η Βούλα Πατουλίδου.

 

 

 

 

Η νυν αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης θεωρεί πως δεν δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση ως αθλήτρια γιατί όταν ξεκίνησε, ήταν παντρεμένη και μάλιστα με αθλητή της άρσης βαρών.

«Εγώ είχα ένα μεγάλο προσόν, ξεκίνησα –  παγκόσμια πρωτοτυπία – πολύ μεγάλη τον πρωταθλητισμό, ταυτόχρονα όμως παντρεμένη. Με έναν αθλητή της άρσης βαρών, καταξιωμένο στους αθλητικούς χώρους, γνωστό τοις πάσι, άρα δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να κάνει κάτι διαφορετικό. Οπότε στην πλευρά της όποιας σεξουαλικής παρενόχλησης ήμουν καλυμμένη», είπε.

 

 

 

 

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης σημείωσε, όμως, ότι δεν είναι όλοι οι παράγοντες στον αθλητισμό εξουσιομανείς. «Υπάρχουν και παράγοντες διαμάντια με το που σε βλέπουν σου δίνουν την δύναμη και την ώθηση για να ξεπεράσεις όρια. Σε αυτόν τον χώρο να μην μπαίνει όποιος να ‘ναι» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Κατά τη Βούλα Πατουλίδου «ο αθλητισμός είναι ο πιο καθαρός χώρος στην κοινωνία για να μπορέσεις να στείλεις το παιδί σου, για να δυναμώσει και να φτιάξει χαρακτήρα. Μπορώ να βάλω υπογραφή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στέλνω το παιδί μου κάπου και εγώ δεν παρατηρώ, δεν παρακολουθώ και λέω εντάξει. Μη μπερδέψουμε και ισοπεδώσουμε και αφανίσουμε έναν χώρο που πραγματικά δομεί χαρακτήρες» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ