Ο Άκης Πετρετζίκης απογειώνει την γεύση: Μας φτιάχνει μπουγάτσα με φιστικοβούτυρο

Υπέροχη γεύση σε αυτή της την παραλλαγή... 

Συστατικά

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 2 κρόκους, από μέτρια αβγά
  • 270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. φιστικοβούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. γάλα, 3,5%
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2 κ.σ. φιστίκια, αράπικα, χοντροκομμένα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30x35 εκ. με ένα πινέλο.
  • Απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας στο ταψί, το βουτυρώνουμε ελαφρά, καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό ελαφρά. 
  • Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, τα τσαλακώνουμε, και τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (σαν ακορντεόν), προσέχοντας να μην τα πιέζουμε πολύ και χάσουν τον όγκο τους. 
  • Αν περισσέψει λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα. 
  • Τοποθετούμε το ταψί ψηλά και όχι χαμηλά στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά τα φύλλα και να πάρουν ωραίο χρώμα. 

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τους κρόκους των αβγών, την κρυσταλλική ζάχαρη και το φιστικοβούτυρο. 
  • Χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. 
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοχείο, για να μπορέσουμε να το ρίξουμε ευκολότερα στο ταψί.

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε το ταψί με τα φύλλα από τον φούρνο, ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω από τα φύλλα, και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180oC στον αέρα.
  • Τοποθετούμε και πάλι το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτἀ.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
  • Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, την κανέλα και τα χοντροκομμένα φιστίκια.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ