Topwoman η Dr. Kate Broderick - Δουλεύει 15 ώρες τη μέρα για τη δημιουργία εμβολίου DNA κατά του κορονοϊού & μεγαλώνει δύο παιδιά (φώτο-βίντεο)

"Αν μου λέγατε τον περασμένο Ιανουάριο ότι θα εξακολουθούσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την πανδημία σήμερα, δεν θα σας πίστευα", λέει η 43χρονη επιστήμονας μιλώντας για την έρευνα για το εμβόλιο αλλά και τη δύσκολη καθημερινότητα της 

Η Δρ. Kate Broderick είναι επιστήμονας που ηγείται της έρευνας για την δημιουργία  ενός εμβολίου DNA για τη θεραπεία του νέου κοροναϊού (COVID-19) στην INOVIO Pharmaceuticals. 

Ως  Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της INOVIO, η Δρ. Broderick εργάζεται για την δημιουργία και την παράδοση φαρμάκων με βάση το DNA για την πρόληψη μιας σειράς θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών και καρκίνων.

Ως αναγνωρισμένη εμπειρογνώμονας εμβολίων. η 43χρονη Kate Broderick έχει συνεργαστεί ως κύριος ερευνητής, για project που αφορούν  επιχορηγήσεις, βραβεία και συμβάσεις με κορυφαίους κυβερνητικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στη Σκωτία, και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της INOVIO το 2006.

Ζει στο Σαν Ντιέγκο με τον τριανταενιάχρονο  σύζυγό της, Steve , και τα δύο παιδιά τους τον οκτάχρονο Rory και την πεντάχρονη  Isla

"Αν μου λέγατε τον περασμένο Ιανουάριο ότι θα εξακολουθούσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την πανδημία σήμερα, δεν θα σας πίστευα", λέει η 43χρονη επιστήμονας στο People.

πανδημία κοραναϊού συμπεριλαμβάνει όλα όσα  έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό μου να κάνει σε όλη μου τη ζωή.

Όλα όσα έκανα στην καριέρα μου ήταν να προετοιμαστώ για ένα τέτοιο γεγονός.

CREDIT: COURTESY INOVIO

Όταν μάθαμε για πρώτη φορά για τα περιστατικά στην Κίνα, ήξερα, με  όλο μου το είναι , ότι έπρεπε να επικεντρωθώ στην δημιουργία ενός εμβολίου γι' αυτό". 

"Στη συνέχεια, οι ασθενείς με  COVID-19 άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, και η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα.

 

 

Όλοι στην ομάδα μου ένιωσαν τεράστια πίεση , ότι έπρεπε να δοκιμάσουμε  ό, τι μπορούσαμε για να κατανοήσουμε αυτόν τον ιό και να βρούμε ένα εμβόλιο.

Η ανάγκη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να περιορίσουμε αυτήν την τρομερή πανδημία, ήταν αυτό που μας έκανε όλους να συνεχίσουμε.

Κανείς δεν παραπονέθηκε ούτε  μια φορά για όλες τις επιπλέον ώρες που εργαζόμασταν. Κατέφυγα στην  αδρεναλίνη και στο τσάι από την αρχή.

 

 

Είναι τρελό που μπορούσαμε να λειτουργούμε με λίγο έως καθόλου ύπνο για μήνες, αλλά το κάναμε γιατί αρκούσε να δούμε  τις ειδήσεις και να δούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν ή να πεθαίνουν  για να θέλουμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε.

Συνήθως ξυπνάω στις 4 το πρωί και προσπαθώ κάθε μέρα να κάνω γιόγκα με  ένα βίντεο  με την Adriene, προτού προετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο και να φτιάξω πρωινό.

Ακόμα και αυτά τα είκοσι λεπτά που παίρνω για να κάνω  κάτι για μένα με βοηθούν να ηρεμήσω και με προετοιμάζουν για όσα θα αντιμετωπίσω στη διάρκεια της μέρας.

 Επειδή έχω μικρά παιδιά, προσπαθώ να φτάσω στο γραφείο πολύ νωρίς, ώστε να μπορώ να εργαστώ μέχρι το μεσημεριανό γεύμα και μετά να πάω σπίτι και να δω τα παιδιά. 

Στη συνέχεια συνεχίζω να δουλεύω από το σπίτι, ώστε να μπορώ να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά.

 

 

Στη δουλειά μου, ερευνούμε και εργαζόμαστε  σε μια έκδοση του εμβολίου με βάση το DNA.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην αγορά βασίζονται στο RNA και ενώ είναι εκπληκτικά, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που το καθιστούν δύσκολο, τα εμβόλια  να αναπτυχθούν σε μεγάλη κλίμακα.

Το μειονέκτημα ενός εμβολίου που βασίζεται στο RNA είναι,  ότι το RNA, ως χημικό, δεν είναι ένα πολύ σταθερό μόριο, επομένως πρέπει να φυλάσσεται σε έναν πολύ κρύο καταψύκτη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό μπορεί να είναι εντάξει στη Νέα Υόρκη ή στην Καλιφόρνια, αλλά πολλά μέρη δεν διαθέτουν αυτήν την υποδομή ή δεν είναι εξοικειωμένα με αυτήν.

Σε αυτό το σημείο μπαίνουμε εμείς στην  INOVIO: το εμβόλιό μας, ελπίζουμε, θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αυτά τα εμβόλια, αλλά με το πλεονέκτημα ότι το DNA είναι ένα πολύ πιο σταθερό μόριο.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να έχετε το εμβόλιο πάνω στο τραπέζι σας για ένα χρόνο σε θερμοκρασία δωματίου και δεν θα επηρεαζόταν καθόλου.

 

 

Πιστεύουμε ότι αυτό το στοιχείο θα είναι πολύ σημαντικό όταν θα  προσπαθήσουμε να το παρουσιάσουμε σε όλο τον κόσμο.

Εάν η επόμενη φάση δοκιμών αποδειχθεί αποτελεσματική, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε το εμβόλιο  για έγκριση από τον FDA στα μέσα του 2021.

Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: "Τι είναι αυτό που σε κρατάει ξύπνια όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας;"

Απαντώ: Δεν ήταν  ποτέ το εμβόλιο, γιατί πάντα ήξερα ότι με όλα τα επιστημονικά μυαλά στον κόσμο, επρόκειτο να εργαστούμε και να φτιάξουμε  καλά εμβόλια.

 

 

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μπορούμε να έχουμε  τα καλύτερα εμβόλια στον κόσμο, αλλά εάν οι άνθρωποι δεν εμβολιαστούν, αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, δέχθηκα καταιγισμό μηνυμάτων από φίλους και συγγενείς μου που μου έλεγαν: "Έχω λάβει ειδοποίηση για το εμβόλιο, αλλά πρέπει να το κάνω; Είμαι πραγματικά ανήσυχος."

Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός  ότι οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για το εμβόλιο.

 

 

Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και παρόμοιες με οποιοδήποτε εμβόλιο: προσωρινός πονοκέφαλος, κόπωση, πόνοι στο σώμα.

Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν, "Επειδή φτιάχτηκαν σε ένα χρόνο, αυτό τα καθιστά ανασφαλή;"

Ο χρόνος δεν είχε καμία σχέση με την ασφάλεια ή την ποιότητα των εμβολίων.

Αυτό σήμαινε απλώς ότι η Moderna και η Pfizer μπόρεσαν να διαθέσουν ένα άνευ προηγουμένου χρηματικό ποσό, χρόνο και πόρους σε αυτό το έργο, που τους επέτρεψε να εργαστούν πιο γρήγορα.

Ακολούθησαν ακόμη όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που απαιτούνται για την δημιουργία  εμβολίου.

CREDIT: COURTESY KATE BRODERICK

Υποστηρίζω την ασφάλεια των εμβολίων όχι μόνο ως επιστήμονας, αλλά και ως μητέρα. Θα πήγαινα τα παιδιά μου να εμβολιαστούν αύριο αν μπορούσα.

Θέλω να μπορούν να παίζουν με τους φίλους τους και να κάνουν όλες τις «κανονικές» δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν τα παιδιά.

Οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να προβληματιστούν και να αναρωτηθούν αν είναι σωστό να  ζουν τη ζωή τους έτσι επ 'αόριστον.

Περισσότεροι από 400.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από αυτόν τον ιό.

Αυτός είναι ένας αριθμός ο οποίος πρέπει να μας φοβίζει πολύ - και αυξάνεται διαρκώς.

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε να μετράμε θανάτους  που σχετίζονται με τον κοροναϊό .

Τα παιδιά μου ήταν απίστευτα υποστηρικτικά όταν  εργαζόμουν 24 ώρες το 24ωρο. Καταλαβαίνουν ότι η μαμά είναι επιστήμονας και η κόρη μου, όταν πάμε βόλτα το σκύλο μας  , συχνά σταμάταει τους περαστικούς για να  τους πει ότι εργάζομαι για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του  COVID-19.

Αυτό με κάνει να νιώθω λίγο άβολα , αλλά γίνεται αφορμή να ξεκινήσουν  συνομιλίες για το εμβόλιο και είμαι περήφανη  για τον τρόπο που η πεντάχρονη  Isla προσεγγίζει τους ανθρώπους.

Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που μου δίνεται η ευκαιρία να  απαντώ σε ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο!

Σε όλη αυτή την πανδημία γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο για μένα ότι η μητέρα θα είναι πάντα αυτή που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των παιδιών.

Είναι πραγματικά λυπηρό που συμβαίνει αυτό. Μερικοί από τους μπαμπάδες με τους οποίους συνεργάζομαι θα έρθουν στο γραφείο μας και θα πουν, "Ερχόμαστε εδώ για να δουλέψουμε γιατί δεν μπορούμε να είμαστε στο σπίτι, τα παιδιά κάνουν πολύ θόρυβο." Τότε η μαμά θα είναι αυτή που προσπαθεί να δουλέψει από το σπίτι και να φροντίσει συγχρόνως τα παιδιά.

 

 

Είναι τόσο σημαντικό για μένα να εμπνεύσω περισσότερες γυναίκες και άτομα από διαφορετικό υπόβαθρο για να ακολουθήσουν μια καριέρα στο STEM, γιατί τις χρειαζόμαστε πραγματικά. Οι γυναίκες έχουν έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης από τους άντρες.

Η επιστήμη έχει να κάνει με το να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 Έτσι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία  λευκοί άντρες, που κυριαρχούν στο επιστημονικό πεδίο, μπορεί να σκέφτονται με έναν τρόπο, αλλά το να έχεις νέες γυναίκες να μπαίνουν στην έρευνα και να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο είναι τόσο σημαντικό, και είναι κρίσιμο για την επίλυση ορισμένων από τα τρομερά προβλήματα υγείας που βλέπουμε να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Ένα βράδυ έφτασα στο σπίτι μετά από ένα τρελό 12ωρο στη δουλειά και ο γιος μου, μού είπε "Μαμά αύριο στο μάθημα μου στο σχολείο πρέπει να έχω μια στολή που να μοιάζει με τα ρούχα που φορούν οι ποιητές και επίσης πρέπει να με βοηθήσεις να γράψω τέσσερα ποιήματα". 

Σκέφτηκα: "Τι έκανες όλη μέρα και γιατί δεν ζήτησες από τον μπαμπά σου να σε βοηθήσει;" 

 

 

Από τον Μάρτιο και τα δύο παιδιά μου παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου διαδικτυακά. Τα σχολεία της Καλιφόρνια έχουν κλείσει . Αυτός ο περασμένος χρόνος ήταν ο μεγαλύτερος και κουραστικότερος της ζωής μου.

Έπρεπε να δουλεύω όσο δεν έχω δουλέψει ποτέ στη διάρκεια της καριέρας μου και παράλληλα να φροντίζω να είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά μου παρακολούθησαν τα διαδικτυακά μαθήματα τους και ότι όλα στο σπίτι ήταν εντάξει.

Όταν το ξανασκέφτομαι μου αρέσει. Σκέφτομαι Ήταν τρελό μα πώς το κατάφερα όλο αυτό;

Μερικές φορές, όταν μπορώ, "εξαφανίζομαι" για να απολαύσω ένα ζεστό μπάνιο. Σβήνω όλα τα φώτα, ανάβω μερικά κεριά και σκάω μερικές μπάλες με αρωματικά άλατα μπάνιου στην μπανιέρα.

Αλλά σας ορκίζομαι: Η κόρη μου μυρίζει τα άλατα αμέσως. Απλά θα μπω στην μπανιέρα με ένα ποτήρι κρασί  και θα την ακούσω να φωνάζει: "Μπαίνω μαζί σου μαμά"

Μοιάζει σαν να μη μπορώ να έχω ούτε ένα λεπτό γαλήνης αλλά τώρα η Isla έγινε η καλύτερη μου φίλη που μου κάνει παρέα στο μπάνιο.

Θα εμβολιαστώ γιατί αγαπώ την οικογένειά μου. Θέλω να προστατεύσω την οικογένειά μου και θέλω επίσης να είμαι βέβαιη  ότι οι φίλοι μου, οι γείτονες και όλοι οι άλλοι είναι ασφαλείς.

Είναι κάτι που θα κάνω για τους ανθρώπους που αγαπώ, αλλά και για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζω.

 

 

Δεν ξέρετε πότε στέκεστε δίπλα σε κάποιον στο γραφείο του γιατρού ή στο σούπερ μάρκετ που έχει  μια ιατρική πάθηση που θα τον έκανε πιο ευάλωτο  στο να κολλήσει και να πεθάνει  από αυτόν τον ιό.

Για μένα, το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλός πολίτης. Είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε ενάντια σε αυτήν την τρομερή πανδημία, είπε στη μακροσκελή συνέντευξη της στην Morgan Smith του People η Kate Broderick 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ