Η τελευταία μητριαρχική κοινότητα της Ευρώπης: Φωτογράφος αιχμαλωτίζει την δύναμη των γυναικών ενός μικρού νησιού της Βαλτικής (φωτό)

Εκείνες οργώνουν την γη, παρέχουν τροφή και προσέχουν το σπίτι

Υπέροχες είναι οι εικόνες φωτογράφου που αιχμαλωτίζει την δύναμη των γυναικών ενώς νησιού της Βαλτικής. Πρόκειται για την τελευταία μητριαρχική κοινότητα της Ευρώπης.

Το νησί Kihnu (αλλά και το νησάκι Manija που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του) είναι το σπίτι για μια μητριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες - και μάλιστα οι μεγαλύτερες - έχουν τον κύριο λόγο.

Είναι αυτές που οργώνουν την γη, παρέχουν τροφή αλλά προσέχουν παράλληλα και το σπίτι. Και αυτό γιατί οι άντρες έφευγαν για να ψαρέψουν και να κυνηγήσουν φώκιες.

Η απουσία των αντρών με τα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες του νησιού να αναλάβουν σημαντικές δουλείες στην κοινότητα και να αποκτήσουν το «πάνω χέρι».

Η φωτογράφος Anne Helene Gjelstad πέρασε τα τελευταία 11 χρόνια τραβώντας εικόνες από τα συγκεκριμένα νησιά και τις γυναίκες τους, σύμφωνα και με την dailymail.

Να σημειωθεί ότι 300 άτομα περίπου κατοικούν στο Kihnu που βρίσκεται στην Εσθονία, ενώ το Manija κατοικήθηκε το 1993 όταν περίπου 80 άτομα από το νησί Kihnu μεταφέρθηκαν εκεί.

Τώρα η Νορβηγή φωτογράφος έχει εκδόσει ένα βίβλιο (Big Heart, Strong Hands) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι φωτογραφίες της.

Γυναίκες με τις παραδοσιακές τους στολές, αλλά και με μεγάλα χαμόγελα αναλαμβάνουν την γη, προσέχουν την κοινότητά τους και μας δίνουν ένα καλό παράδειγμα για τα όσα μπορούμε να καταφέρουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ