Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με την αυθεντική συνταγή της Πολέντα μας ταξιδεύει στην Ιταλία - Και η γεύση; - Όνειρο

Αυθεντική συνταγή πολέντα (polenta). Χοντρόκοκκο αλεύρι καλαμποκιού (μοιάζει η υφή του με το σιμιγδάλι) ή αλλιώς ο χυλός μιας άλλης γενιάς. Στη γειτονική Ιταλία αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά καθημερινά και οικονομικά πιάτα. Στην Ελλάδα χάθηκε η χρήση του μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι τότε έθρεψε γενιές και γενιές, γιατί είναι μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

 

Υλικά Συνταγής

2 φλ. πολέντα
8 φλ. νερό ή ζωμός κότας
αλάτι κατά βούληση
3 κ.σ βούτυρο
3/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
Για τα μανιτάρια
2 κ.σ αποξηραμένα μανιτάρια
400 γραµ. μανιτάρια φρέσκα (ανάμεικτα)
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (πολύ ψιλοκομμένο)
1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κ.σ βούτυρο
1 κλαδάκι θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος

Για τα μανιτάρια
2 κ.σ αποξηραμένα μανιτάρια
400 γραµ. μανιτάρια φρέσκα (ανάμεικτα)
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (πολύ ψιλοκομμένο)
1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κ.σ βούτυρο
1 κλαδάκι θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος

 

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το νερό ή το ζωμό για να πάρει βράση. Αλατίζουμε κατά βούληση. Βροχηδόν ρίχνουμε την πολέντα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά σκεπασμένη.

Για τα μανιτάρια

Μουλιαζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Δεν ανακατεύουμε για να μην κατεβάσουν υγρασία. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα αποξηραμένα μανιτάρια (κρατάμε το νερό τους) το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά προσθέτουμε το θυμάρι και 2-3 κουταλιές από το νερό των μανιταριών.

Μαγειρεύουμε για 1΄ και προσθέτουμε την κρέμα και αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε την σάλτσα μανιταριών στη ζεστή πολέντα και αν θέλουμε τρίβουμε έξτρα παρμεζάνα.

Εναλλακτικά, σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα με ένα κοκκινιστό κρέας. Λίγο τριμμένο τυρί είναι απαραίτητο στο σερβίρισμα.

Extra tip

Μην αφήνετε την πολέντα να μείνει και να κρυώσει γιατί σφίγγει πολύ. Τρώγεται ζεστή κι αφράτη κατευθείαν μόλις γίνει.

 

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ