Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα ο Μητσοτάκης: Το έργο του οδικού άξονα Ε65 θα ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς (φωτό)

Θα προχωρήσει και η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας

Σε εκδήλωση για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Ε95, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημαντική προεργασία, που έγινε από τον ίδιο και την κυβέρνηση του, προκειμένου να προωθηθεί το συγκεκριμένο έργο, που είχε μπλοκαριστεί την προηγούμενη περίοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς.

«Είναι μία σπουδαία μέρα σήμερα, όχι μόνο για τα Τρίκαλα, όχι μόνο για τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά για τη Δυτική Μακεδονία, για την Ήπειρο, καθώς είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, ότι το εμβληματικό αυτό έργο Ε65, θα ολοκληρωθεί. Θα γίνει πράξη ένα όραμα πολλών δεκαετιών. Και αρκεί να κοιτάξει κανείς τον χάρτη, για να διαπιστώσει ότι ο Ε65, είναι ένας δρόμος ο οποίος πατάει πάνω στη σπονδυλική στήλη της Ελλάδας.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Έχω κάνει πολλαπλές επικοινωνίες ο ίδιος με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει τελικά το πράσινο φως για να μπορέσει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν αυτό το σημαντικό έργο. Κάτι το οποίο δεν είχαμε καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια και πολλοί θα πίστευαν -όταν ήρθαμε στα πράγματα- ότι δεν θα ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί ποτέ ο Ε65 τουλάχιστον με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναδείξει τη σημασία του εν λόγω οδικού άξονα για τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά και την Δυτική Μακεδονία, ιδίως μετά την απολιγνιτοποίηση: «Η διαδικασία απολιγνιτοποίησης δημιουργεί εύλογη ανησυχία, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και σημαντικές νέες προοπτικές για τη Δυτική Μακεδονία. Προοπτικές που για να μπορέσουν όμως να γίνουν πράξη θα πρέπει να σπάσει και η απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας προς το Νότο και να είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη προς την Αθήνα και προς όλη τη Νότια Ελλάδα».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει και η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της καθαρής ενέργειας στην εποχή που αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. «Θεωρώ αδιανόητο το ελληνικό Δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτή τη στιγμή ημιτελή.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Έχω δώσει την κατεύθυνση στο υπουργείο, στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ηγείται του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ να επικαιροποιηθεί αμέσως η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο.

Σε μία εποχή όπου αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου, σε μία εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο, το τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια, να ολοκληρωθεί αυτοτελώς», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Τρικκαίων και προεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι παρών κάθε φορά που ο πολίτης το χρειάζεται

Ο πρωθυπουργός μετά τα Τρίκαλα βρέθηκε στην Καρδίτσα όπου  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ετοιμότητα της κυβέρνησης και κατ επέκταση της κρατικής μηχανής να δράσει άμεσα αναφορικά με τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα προ μηνών.

EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το κράτος ήταν, είναι και θα είναι παρών κάθε φορά που ο πολίτης το χρειάζεται. Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη θεομηνία του Ιανού αποφασίσαμε ότι πρέπει τα πράγματα να τα κάνουμε διαφορετικά.

Ότι ήταν αδύνατο να κινηθούμε με τους συνηθισμένους ρυθμούς της Ελληνικής διοίκησης και αποδείξαμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να το κάνουμε. Και πιστεύω ότι στις πολλές κρίσεις που αντιμετώπισε αυτή η κυβέρνηση, ένα πράγμα δεν ακούσαμε και αυτό είναι: «που είναι το κράτος».

EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οι αρχές με τις οποίες κινείται η κυβερνητική δράση είναι: «Συντονισμός, ταχύτητα, καινοτομία στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, διαφάνεια και λογοδοσία. Επιμένουμε πολύ σε αυτές τις αρχές, συνθέτουν τις αξίες πάνω στις οποίες κινηθήκαμε για να μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε από την Καρδίτσα να αναφερθεί στην διαχείριση της πανδημίας και το νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, που εισήγαγε χθες η κυβέρνηση μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Περιφέρεια της Αττικής.

Ζήτησε, μάλιστα, από τους τοπικούς άρχοντες την πιστή εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων. «Δυστυχώς, ξέρετε ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας με πρώτη και πιο σημαντική την Περιφέρεια Αττικής αναγκαστήκαμε να βάλουμε περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου, γιατί αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί. Ισορροπούμε σε μία πολύ λεπτή ισορροπία προσπάθειας διαχείρισης πανδημίας και έχουμε ευτυχώς -να χτυπήσω ξύλο- ακόμα τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και από την άλλη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω.

Θα ζητήσω και εδώ στη Θεσσαλία από όλους τους δημάρχους, ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, αποφεύγουμε -το τονίζω αυτό ειδικά- τις συναντήσεις στα σπίτια, γιατί εκεί βγάζουμε τις μάσκες, μπορεί να πιούμε και κανένα ποτηράκι παραπάνω πάνω στο φαγητό, εκεί έχουμε πολλές εστίες διασποράς του COVID-19. Για να βγούμε όλοι γεροί από αυτή την περιπέτεια, να τρέξουν τα προγράμματα εμβολιασμού έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αφήσει αυτή την περιπέτεια οριστικά πίσω μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου Ιουνίου στη συγκεκριμένη περιοχή σημείωσε ότι «ο Ρωμαίος Θεός Ιανός όπως γνωρίζετε είχε δύο πρόσωπα. Πριν από τέσσερις μήνες μας έδειξε το άσχημο, το σκληρό του πρόσωπο και δεν θα ξεχάσω όταν επισκέφθηκα την περιοχή τρεις μέρες μετά την πρωτοφανή θεομηνία, τις εικόνες που αντίκρισα. Αλλά κυρίως τη θλίψη, την απαισιοδοξία, το άγχος, την ανασφάλεια την οποία εισέπραξα από τους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ο Ιανός μας δείχνει το καλύτερο πρόσωπό του. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Μπορώ, όμως, να εισπράξω, ότι η κυβέρνηση, όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ