Ηλίας Μόσιαλος: Ανάρτησε πίνακα & συγκρίνει τα 7 εμβόλια - Ποιο είναι το μοναδικό μονοδοσικό (φωτό)

Θα καταθέσει σύντομα αίτηση έκτακτης αδειοδότησης

Ένα πίνακα με τα 7 εμβόλια κατά του covid ανάρτησε στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το εμβόλιο των Jansen/ J&J είναι το μόνο μονοδοσικό που έχουμε ως τώρα και θα καταθέσει σύντομα αίτηση έκτακτης αδειοδότησης.

Ειδικότερα ο κ Μόσιαλος αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής:

«Όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό έτσι και οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια έναντι του COVID-19, σχεδιάστηκαν με διαφοροποιήσεις: από τον αριθμό των εθελοντών, τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων, τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων, και πολλά άλλα.

 Όμως, τι βλέπουμε κάνοντας μια απλή καταγραφή των βασικών στοιχείων των εμβολίων που προπορεύονται και χορηγούνται ανά τον κόσμο; Κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε και τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας (όπως της Pfizer και της Moderna). 

Στην περίπτωση της Pfizer, έχουμε και την επιβεβαίωση μέσω των εμβολιασμών στο Ισραήλ. Κάποια αλλά υστερούν στο μέτωπο των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων από μεγάλες κλινικές δοκιμές, όπως το ρωσικό Sputnik-V που όμως έχει εξαιρετικό σχεδιασμό και από τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα. 

Η κούρσα μετ´εμποδίων των μαζικών εμβολιασμών, είχε από την αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα της παραγωγής και της διανομής. Τώρα, με τις νέες παραλλαγές να καλπάζουν ήδη σε καποιες χώρες και να εξαπλώνονται σε άλλες, κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό ώστε να αναπροσαρμόσουν τα εμβόλιά τους, Κάποιες τα δοκιμάζουν ήδη σε κλινικές δοκιμές (πχ AstraZeneca) και για κάποιες έχουμε ήδη κάποια αποτελέσματα (πχ. Novavax, Jansen)

Θα σταθώ για λίγο στο εμβόλιο των Jansen/ J&J. Είναι το μόνο εμβόλιο που έχουμε ως τώρα - και που θα καταθέσει σύντομα αίτηση έκτακτης αδειοδότησης- που χρειάζεται μόνο μια δόση. (Να σημειώσω βέβαια πως επί του παρόντος τρέχει ακόμα η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ που οι εθελοντές λαμβάνουν 2 δόσεις του εμβολίου.)

Ο πίνακας που ανέβασε ο καθηγητής

Η ανακοίνωση φάνηκε πως παρουσιάζει ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, αλλά επί της ουσίας με μια μόνο δόση το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως 49 ημέρες μετά το εμβόλιο, δεν καταγράφηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θάνατοι. Και αυτό, όπως γράφει η ανακοίνωση της εταιρείας, ισχύει σε όλες τις χώρες που διενεργήθηκαν κλινικές δοκιμές.

Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ακόμα και στη Νότιο Αφρική, που το εμβόλιο δεν είχε υψηλή αποτελεσματικότητα και κάποιοι νόσησαν από τον ιό παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα. 

Όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό έτσι και οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια έναντι του COVID-19,...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

Στον παρακάτω πίνακα όπως βλεπετε, παραθέτω μια απλή συγκριτική μελέτη των 7 εμβολίων και κάποια στοιχεία για την αποτελεσματικότητα στο επικρατούν στέλεχος και τις 2 σημαντικές παραλλαγές. Αυτο που προέχει τώρα είναι να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, καθώς και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Μόνο έτσι θα λήξει η πανδημία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ